Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Nå har motebransjen dilla på tennis
Foto: Instagram/@kendalljenner / Daniel Regan @dannnnnnmnnnnn

Nå har motebransjen fått dilla på tennis

Tenniscore har kommet på banen.

Motemagasiner verden over har skrevet utallige ganger om koronauniformen bestående av pysj, joggebukser eller loungewear det siste året på hjemmekontor.

Samtidig har joggebuksen kanskje aldri blitt brukt så lite til å trene som nå. Hvermannsen har sittet ekstremt mye i ro, i motsetning til før korona, med stengte treningssentre og oppfordringen om å holde seg mest mulig i hjemmet.

Nå post-lockdown blomstrer imidlertid en fresh og forfriskende sporty motetrend frem.

Motebransjen har fått dilla på tennis.

En gang i tiden forbeholdt overklassen, nå inntar den rundt 150 år gamle sporten både motemerkene og kjedebutikkene. Fra Tory Burch sin sportslinje og Adidas sin nye Tennis luxe-kolleksjon til Zara, Rowing Blazers, Gina Tricot, H&M, Filippa K, og American Apparel.

De siste to månedene skal søk på Instagram etter hashtagen tenniscore ha doblet seg.

Det nye uttrykket er en spin-off på de veletablerte uttrykkene normcore og cottagecore, ifølge Harper’s Bazaar.

Også shoppingplattformen Lyst har sett en økning i etterspørselen etter tennis. Mens sidevisninger for tennisskjørt triplet seg tidligere i vår, skal søk etter vintage tennis club logo-gensere ha steget fjorten prosent, sammenlignet med i fjor, ifølge Refinery 29.

Lacoste tennis
Mange forbinder Lacoste med den klassiske tennisstilen med helhvite antrekk. Foto: Instagram/@monikersport

Vi tenker imidlertid ikke på Vogue-redaktør André Leon Talley ikledd Louis Vuitton med matchende racketer i The September Issue. Mer Charlotte York på tennisbanen i Sex & The City.

Enten man er aktiv tennisspiller eller helst bare vil sitte på tribunen og iaktta en match, er helhvitt høyst assosiert med tennis. Fra hvite korte tennisskjørt med folder og preppy piquétrøyer, til v-utringet kabelstrikk og hvite bukser. Gjerne med sporty striper i rødt og blått. Og hvite tennissokker. Aller helst fra merker som Lacoste eller Fred Perry.

René Lacoste gjorde tennis til mote
René Lacoste i velkjent tennisantrekk på Wimbledon i 1927. Foto: Topical Press Agency/Stringer via Getty

Moteviter: – Kort hvitt miniskjørt med folder ER tennis

– Korte foldeskjørt er nok ikke blitt trend for å spille tennis i. Det er sportsmoten som er blitt overført til hverdags og fest, akkurat som man ikke jogger i sneakers lenger, sier Pia Henriksen, moteviter ved Oslo Met til Melk & Honning.

Les også
Kate Moss-konturering trender på TikTok

– Kort hvitt miniskjørt med folder ER tennis. At kvinner sporter i lårkorte skjørt kan i dagens kjønnssensitive kultur kanskje virke litt fremmed.

– Men historisk har skjørtet vært med tennissporten helt fra starten, i en mye lenger variant. Da skjørtelengden krøp oppover på 1920-tallet var det frekt, men allikevel under kneet. Og siden har det som kjent ikke stoppet.

Hun mener dagens kontekst allikevel krever andre former for klesaksept.

– Jeg noterer meg at tennisstjerner som Serena Williams har begynt å bruke jumpsuits når hun spiller. Selv om skjørt fremdeles er helt vanlig i konkurransesporten tennis. Det samme har skjedd i turn, hvor jenter så vidt har begynt å bruke heldekkende turndrakt.

Moteviter Pia Henriksen om grått hår
Pia Henriksen. Foto: Privat

Det er vel umulig å ikke se på tennis sin historie som overklassens private sport og fritidssyssel, som en del av bildet, mener Henriksen.

– Å kle seg i tennisklær, uansett om det er fra billig eller dyrt, kopi eller ekte, så gir det et visuelt uttrykk av å etterligne tilhørighet til en eksklusiv gruppe, ettersom sporten og det estetiske uttrykket bærer på en historie hvor tennis var en sosialiseringsarena for overklassen.

– Jeg kan også tenke meg at denne trenden snakker godt til jenter i land hvor det er vanlig å bruke skoleuniform, hvor dette skjørtet har resonans i noe gjenkjennelig.  

– På den annen side, skjørt er komfortabelt og gjorde det mulig for kvinner å bevege seg bedre enn før da det virkelig skjørt fart i sportsdeltakelse for kvinner på 20-tallet, istedenfor å være bundet til korsetter og lange kjoler. Kanskje er det korte tennisskjørtet en befrielse? 

Tennisklubb: – Noen stiller i retro Bjørn Borg-outfit

Det er ikke bare den klassiske retro tennisstilen som «alle» har dilla på om dagen. Også selve sporten.

Les også
Slik styler ekspertene linbukser denne sommeren

Jesper Bollius er daglig leder i Ullern Tennisklubb. Han forteller til Melk at de har hatt en veldig stor pågang av nye medlemmer det siste året, med ventelister i snart et år for å bli medlem i klubben.

– Vi anbefaler at man bruker tennistøy i techmaterialer som puster og som er behagelige å spille i. Damer spiller gjerne i singlet eller kjole, mens gutta spiller tennis i shorts og skjorte eller piquetrøye.

Det er imidlertid ikke så vanlig hos dem å se spillere i det klassiske helhvite tennisantrekket med korte shorts eller foldeskjørt.

Nå har alle dilla på tennis
Tennismester Björn Borg under Wimbledon i 1980 i det klassiske helhvite antrekket som «alle» har dilla på om dagen. Foto: Steve Powell/Allsport via Getty

– Vi ser at rosa er trendy hos gutta. Det er nok mye på grunn av at Casper Ruud stilte i French Open i et rosa antrekk. Da ble det fort populært. Rafael Nadal har også spilt i lilla og rosa. De store gutta setter en standard for Norge og resten av verden.

– Det er så klart noen menn i 40- 50-årsalderen som stiller i Bjørn Borg-outfit. Det er fordi det skal være retro, noe som er trendy nå. Så det går enten i det eller de ekstreme fargene, avslutter han.

Tennis og mote har gått hånd i hånd lenge. Harper’s Bazaar trekker frem tennismester Chris Evert som brukte et enkelt diamantarmbånd under en match på slutten av 70-tallet. Noe som senere ledet til en hel smykkekategori.

Tennisstjerna Serena Williams er minst like kjent for uniformen sin som for sitt knallgode spill. De 72 titlene hun har lagt bak seg så langt, har hun oppnådd ikledd fargekoordinerte antrekk med matchende sko til, ifølge Glamour.

Også Kim Kardashian ser ut til å ha fått dilla på tennis.

Hun poserte i hvert fall nylig på et bilde på Instagram-profilen sin på en tennisbane. I et noe mer utradisjonelt tennisantrekk.

Les også: Solgte unna Lacoste-arven, investerte i skimerke

Siste saker

Mest lest nå
Les mer