Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Nå tar hun over Zara og Inditex
Foto: Instagram/@zara

Nå har datteren til Zara-grunnleggeren tatt over businessen

Hva skjer med motefavoritten nå?

Av alle fast fashion-giganter, må spanske Zara regnes som en av de aller største.

Sakte, men sikkert siden starten i 1975 da Amancio Ortega og kona Rosalia Mera grunnla Inditex, som eier kleskjeden, er Ortega blitt en av Spanias (og verdens) aller rikeste. I 2021 hadde Zara-grunnleggeren en formue på svimlende 56,3 milliarder dollar, ifølge Forbes.

I desember 2021 ble det kjent at datteren til 86-åringen, Marta Ortega, skulle ta over styringen av Inditex. Hun har fått tittelen Executive Chairwoman, i et grep som i praksis betyr et generasjonsskifte for klesgiganten. Hun erstatter Pablo Isla, som har vært en av Inditex sine topper i lang tid, men som gikk helt ut av selskapet i mars. 

Zara-eieren Amancio Ortega og datteren Marta
Marta Ortega og Amancio Ortega i 2018. Foto: Fotopress via Getty

Da nyheten ble kjent, stupte aksjene i selskapet med mer enn 5 prosent. Investorene var bekymret for at det nye teamet med den yngste av Ortegas tre barn i spissen ikke hadde nok erfaring, i en tid hvor retail sliter som følge av koronapandemien, ifølge The New York Times.

Kort tid etter steg aksjene imidlertid med 4,5 prosent.

Nå har Marta Ortega tatt over som sjef i Inditex – og deriblant i Zara.

Det er neppe blitt en rolig start for henne som sjef i selskapet, etter at Zara midlertidig har måttet stenge ned alle sine butikker i Russland – kjedens nest største marked, ifølge Fashion United.

– Jeg har alltid sagt at jeg vil dedikere livet mitt til å bygge videre på arven etter foreldrene mine og se til fremtiden, men å lære fra fortiden, sa Marta Ortega i en uttalelse i desember, ifølge The New York Times.

endringer i zara
Foto: Instagram/@zara

38-åringen er imidlertid ikke ny for selskapet.

Etter å ha gått på boarding school i Sveits og studert ved European Business School i London, jobbet hun en kort stund i en Zara-butikk i den britiske hovedstaden for å lære businessen. Til tross for at hun aldri sa til noen at hun var datteren til Inditex-grunnleggeren, skjønte kollegene hennes kjapt hvem hun var likevel – på grunn av Rolex-klokken hennes, ifølge Fashion United.

Les også
Luksusnettbutikkene har fått sansen for norske Kolours Jewelry

Orega har jobbet for Inditex de siste 15 årene, spesifikt i Zara, hvor hun aktivt har arbeidet med å reposisjonere kjeden inn i et premium-marked, ifølge Fashion Network.

Marta Ortega skal være den som først fikk anerkjente fotografer som Steven Meisel og Mario Sorrenti til å knipse Zara sine motekampanjer, ifølge Tatler.

I tillegg er det hun som skal ha takken for at populære modeller som Jean og Olympia Campbell har frontet klesgigantens kolleksjoner. Hun skal også ha fløyet inn designere og nære venner, som Pierpaolo Piccioli i Valentino (som forøvrig laget motearvingens couture bryllupskjoler) og Alber Elbaz for å få råd og innsikt.

marta ortega
Marta Ortega med ektemannen Carlos Torretta (til venstre), supermodell Naomi Campbell og motedesigner Pierpaolo Piccioli i 2021. Foto: Saskia Lawaks via Getty

Samtidig som selskapet lot Marta Ortega ta over styringen, ble også Oscar Garcia Maceiras ny CEO i Inditex. Han tok over rollen umiddelbart.

Nylig kunne motegiganten avsløre at salget har steget i det amerikanske markedet.

– Vi tror at de har sitt eget vekstpotensiale og ser ikke for oss en spektakulær ekspansjon i løpet av året, men vil heller forsette å utforske butikkene som allerede finnes der og fortsette å fokusere på å forbedre lokasjonene våre, sier Garcia Maceiras.

Samtidig ønsker Inditex å bli mer bærekraftig og har lovet å være karbonnøytral innen 2040, ifølge Fashion Network.

Hvordan selskapet skal kombinere sine økonomiske ambisjoner og forretningsmodellen med billig, trendy mote med bærekraft, gjenstår å se.

Les også: Har Bella Hadid fått ny jobb?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer