Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Julia Roberts under Golden Globe i 1990 (Foto: Ron Galella via Getty Images)
Julia Roberts under Golden Globe i 1990. Foto: Ron Galella via Getty

Nå er slips tilbake

– Klarer ikke helt se at dette skal nå massene.

Under moteuken i Paris i mars åpnet Louis Vuitton showet sitt med noe av det som kan se ut til å bli en av sesongens største trender – nemlig slipset.

Det var Squid Game-skuespilleren Hoyeon Jung som fikk æren av å gå først ned catwalken. Iført stripete dressbukser, skjorte, skinnjakke og med et sprekt blomsterslips som prikken over i-en startet hun hele showet.

Ifølge Vogue var denne kolleksjonen inspirert av «ung voksenhet». De litt rufsete lookene med slips som vi så på catwalken kan minne litt om en travel universitetsstudent – eller en nyutdannet som vil imponere første dag i ny jobb.

Etter at vi så slips under Paris Fashion Week har det ikke vært vanskelig å spotte igjen.

Verdens Verste Menneske-stjerna Renate Reinsve hadde på seg Louis Vuittons slips under et av BAFTA- og Oscars arrangementer i mars. Under Vanity Fairs Oscar-etterfest dukket Euphoria-skuespiller Zendaya opp i en dobbeltspent dress og slips fra Sportmaxs FW22-visning. Det er ingen tvil om at de store kjendisene omfavner denne trenden.

slips er tilbake
Renate Reinsve ikledd slips under et av Oscars mange arrangementer. Foto: Mike Coppola via Getty

Det skal sies at det er ikke første gang slips er på moten. Flere ganger tidligere har slipset vært en trend. Blant annet på 90-tallet da Julia Roberts mottok en Golden Globe i en oversized ulldress og slips med blomsterprint. Avril Lavigne gjorde slipset til sin greie i 2002 – og mange fans tok etter henne.

Avril Lavigne under MTV Video Music Awards i 2002 (Foto: Jim Spellman via Getty).
Avril Lavigne under MTV Video Music Awards i 2002. Foto: Jim Spellman via Getty

Ragnhild Brochmann er kunst- og motehistoriker, illustratør og skribent. Hun tror at slipset som trend nå er et tegn på at vi har vært i et flytende motebilde i mange år allerede, slik deler av 80- og 90-tallet også var det.

Les også
Luksusnettbutikkene har fått sansen for norske Kolours Jewelry

— Etter 12 år med en ekstremt 90-tallsforelsket mote er det i grunnen merkelig at slipset ikke har kommet før, og sammen med den første bølgen dresser, skjorter, vester, blazere og bukser med høyt liv, sier hun til Melk & Honning.

— Når slipset kommer på besøk først nå, handler det antagelig om at markedskreftene oppfatter at den formelle dressmoten har modnet akkurat lenge nok til at mainstreamkunden er klar for en ekstra utfordring, legger hun til. 

Brochmann tror ikke at dette blir en langvarig trend, akkurat som de fleste enkelt-trender med alt fra rumpetasker til slikkepinnesolbriller.

Selv bruker hun ikke slips, men har en framifrå svart bajonette – en slags mellomting mellom slips og cravate – som hun fikk i gave av designer Kjell Nordström.

— Den slår jeg ofte rundt halsen på en hvit skjorte med raus krage og ditto mansjetter, før jeg legger den under den frekke, røde skinnvesten min fra 1940.

Eirik Mogseth, stylist og innehaver av Ekko Shop, tror slipset er noe vi kommer til å se mer av utover høsten og enda mer utover neste vinter.

— Fremover tror jeg vi vil se at det maskuline og det feminine blandes mye mer. Dette er bare starten på noe, sier han til Melk og fortsetter;

— Jeg tror også catwalkvisningene har en ny innflytelse. Jeg tror influenserne vil bli mer borte og vi vil se andre påvirkninger. Vi kan også skylde litt på TV-serien Minx, legger han til. 

Les også
Pizza og sushi er overalt på Instagram - hva er greia?

Mogseth vet ikke om dette er en langvarig trend.

— Det er jo en merkelig trend. Marlene Dietrich var en trendsetter, men jeg klarer ikke helt se at dette skal nå massene i 2022. 

Eirik Mogseth. Foto: Aleksandra Lamberg

Mogseth sier både ja og nei til at dette er et tegn på at vi er på vei inn i et mer flytende motebilde.

— Akkurat nå tror jeg utviklingen går hurtigere på menswear. Damemoten går mer i sirkler – dette er jo veldig 40- og 70-tallsmote.

Til hverdags vil han gå for et smalt rocka slips med en oversized hvit skjorte.

— Til fest kanskje gå for en mer smart look med blazer (ref Minx). Dress er superhot i mine øyne, med eller uten slips.

Les også: Cargobukser er tilbake

Siste saker

Mest lest nå
Les mer