Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Sør-Korea er blitt superhipt
DJ Peggy Gou under et Mulberry-event i Seoul. Foto: Myung-Gu/Getty Images for Mulberry

Musikk, kosmetikk og elektronikk: Derfor er dette landet superhipt

Vesten har fått øynene opp for Korean Cool.

Allerede i 2016 skrev vi om at sør-koreansk kosmetikk var i ferd med å ta av helt i Vesten. I landet, som bare er en fjerdedel av Norges størrelse, hadde de på det tidspunktet hele 2000 kosmetikkmerker å velge mellom og tusenvis av hudpleieforretninger.

Siden da har den sør-koreanske kosmetikken, populært kalt K-beauty, havnet i hyllene hos alt fra kjedebutikkene til high-end-kjedene, selv her til lands, og sheet masks er blitt mer eller mindre dagligdags å se når man swiper seg gjennom Insta Stories.

Men det er ikke bare innen dette feltet sør-koreanerne acer gamet. For på bare få år er mye skjedd. K-pop-gruppene, DJ-ene, filmene, maten elektronikken har virkelig fått bein å gå på.

Seoul. Foto: Chung Sung-Jun/Getty Images

K-pop og DJs

De sju gutta i K-pop-gruppen BTS er blitt internasjonale superstjerner, med 22 millioner Instagram-følgere og låter på hitlistene i USA – og bidrar visstnok ene og alene med mer enn 40 milliarder kroner (!) til den sør-koreanske økonomien.

Men de er ikke den eneste K-pop-gruppen som har slått gjennom de siste årene. Det er nærmest et hav av både jente- og guttegrupper som har sprunget ut fra hovedstaden Seoul. For eksempel passerte musikkvideoen til jentegruppa Blackpinks låt Ddu-Du Ddu-Du i november i fjor 1 milliard visninger på YouTube.

DJ-en Peggy Gou er en annen global storfavoritt, også i moteverdenen. Den vakre sør-koreaneren sitter ofte på første rad under de europeiske moteukene, har figurert på forsiden av blant annet Harper’s Bazaar, og DJ-er på de aller feteste klubbene og festene verden over. Hun har også mengder av meget dedikerte fans, som stadig lager ny merch med ordspill basert på etternavnet hennes.

Oscar-vinner og mat-eksport

Da våre venner hos 730 anmeldte filmen Parasite like før jul, fikk den en soleklar sekser på terningen. For kort tid siden tok den storeslem under årets Oscar-utdeling. Den kritikerroste filmen gikk av med seieren i hele fire kategorier; Beste film, beste regi, beste manus og beste internasjonale spillefilm. Det er første gang i historien at en internasjonal film vinner prisen for beste film under den amerikanske prisutdelingen. Seieren satte utvilsomt Sør-Korea på kartet som et filmland å regne med.

Også på matfronten har sør-koreanerne for alvor gjort sitt inntog også i Vesten. Kokken Corey Lee står bak San Francisco-restaurantene Benu, Monsieur Benjamin og In Situ, som samlet har tre Michelin-stjerner. Nå er han i ferd med å åpne sin fjerde restaurant i den amerikanske byen, med fullt fokus på koreansk mat, spesielt koreansk grill.

Les også
9 veganske kafeer i Oslo

I Berlin har Kimchi Princess i Kreutzberg lenge vært et must å stikke til for koreansk mat i hippe omgivelser. I Paris serverer koreaneren Esu Lee maten han selv vokste opp med – i en ny vri – på C.A.M. Import Export.

Her hjemme har blant annet den koreanske restauranten J2 i Oslo fått strålende kritikker av anmelderne for å blande vestlig fine dining med koreanske tradisjoner.

Høyteknologi og fremtidens flip-mobil

Sør-Koreas hovedstad Seoul er en myldrende millionby der store, levende neonskilt og bannere preger sentrum. Det er en by full av trendy mennesker, som elsker alt som er nytt, spennende og høyteknologisk.

Verdens største mobil- og tv-produsent Samsung ble grunnlagt i nettopp denne byen. Nå har de lansert fremtidens flip-mobil som omtales som den ultimate selfie-telefonen.

Samsung Galaxy Z Flip er et one of a kind premium-produkt, og den aller første telefonene i verden i glass som kan brettes (!).

Se for deg bildene du kan poste på Instagram av deg selv som snakker i denne? De kommer til å skrike av Clueless og tidlig 2000-talls vibber – helt i tråd med tidens trend.

Samsung har lansert fremtidens flip-telefon.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer