Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Disse moteukene prioriterer det norske motefolket

Hver sesong stiller designere og motehus med visninger rundt om i verden for å vise fram sin nyeste kolleksjoner. Et baluba av innkjøpere, presse og bloggere reiser fra moteby til moteby i takt med kalenderen for å observere, rapportere og ikke minst la seg fascinere.

De «fire store» moteukene blir regnet som Milano, New York, London og Paris. Men i de siste årene har mindre kjente motebyer markert seg på kartet også.

Så, hvilke moteuker skal det norske motefolket på – og hva er favoritten?

@annabelrosendahl

Annabel Rosendahl er innkjøper på Høyer og blogger. Hun drar på moteukene for både «business and pleasure». Denne sesongen tar hun turen til København, New York, Milano og Paris.

– Jeg gleder meg aller mest til New York, dit reiser jeg på egenhånd utenom jobb så da får jeg sjansen til å nyte visningene og inntrykkene uten en fullstappet kalender med innkjøpsavtaler. De andre byene reiser jeg til for innkjøp og shows.

Hun gleder seg aller mest til visningen til Alexander Wang i New York.

– Den er alltid på lørdag kveld og det blir en helt egen stemning når visningene er på kvelden. Musikken er ofte litt høyere og sist åpnet veggen seg med et sinnsykt afterparty etter showet.  Jeg gleder meg også alltid til å se kolleksjonene til 3.1 Phillip Lim, Proenza Schouler og Isabel Marant som alle er personlige favoritter.

Men Paris er den motehovedstaden som ligger nærmest Rosendahl sitt hjerte.

– Generelt liker jeg Paris aller best. Lokasjonene på visningene er ofte de mest praktfulle og stemningen er enda mer trykket og hektisk på en spennende og inspirerende måte til sammenligning med de andre byene.

Foto: @stormpedersen

Storm Pedersen er stylist, blogger og en favoritt blant streetstyle-fotografene. Han velger å dra til Paris Mens og Couture Fashion Week denne sesongen.

– Det er en egen stemning i Paris som har så lang og sterk motehistorie, og det føles spesielt å være i en by og i et miljø jeg har drømt om siden jeg var barn. Jeg har også mange venner som jeg treffer der akkurat denne uken. For meg er det veldig godt å møte de med samme tankegang og tilnærming til mote som meg selv, og jeg trenger dette påfyllet av kreativ energi. Paris er også byen som viser mange av mine favorittdesignere innenfor alle sjangre, så det er et naturlig førstevalg.

Les også
Sleepers samarbeider med Ida Broen

Storm tror Rick Owens kommer til å vise den mest minneverdige visningen i Paris – i år også.

– Rommet fylles av en helt egen energi som rører rett i sjela. Jeg satt og gråt under den siste visningen han hadde, og det inspirerer meg at man kan putte så mye følelser i klær og i et konsept, som blir delt mellom de som er tilstede. Mange av tilskuerne, særlig under Rick Owens sine visninger, er også mennesker jeg ser opp til, så det å få dele denne tiden med dem er magisk for meg.

Han gleder seg også til å få kreative impulser fra andre likesinnede.

– Ellers gleder jeg meg rett og slett bare til å eksistere under moteuken sammen med mennesker som betingelsesløst lever mote, uavhengig av trender. Det å omgås likesinnede er utrolig frigjørende, og gir meg et ekstra gir for å skape når jeg kommer tilbake til Norge.

Foto: @celineaagaard_

Celine Aagaard er motejournalist og grunnlegger av Envelope.no. Denne sesongen tar hun turen til Berlin, København, Stockholm, London, Milano, New York og Paris.

Hun er på Berlin Fashion Week for tredje året på rad, og mener det skjer mye spennende i den tyske byen. Aagaard drar også alltid til de store moteukene for å dekke visningene, samt hente inspirasjon. Hun gleder seg aller mest til blant annet Raf Simons debutkolleksjon for Calvin Klein i New York.

– Det har skjedd mye i motebransjen den siste tiden og jeg håper på noen kreative overraskelser. Det blir spennende å se hva Raf Simons gjør for Calvin Klein og ikke minst gleder jeg meg til å se nye kolleksjoner fra Balenciaga, Céline og J.W. Anderson, samt å følge utviklingen til Mulberry som med Johnny Coca hadde en fet visning i fjor. Jil Sander og Marni var av høydepunktene i Milano forrige sesong- så det er to visninger jeg ser frem til.

Foto: @tineandreaa

Tine Andrea Storløs, stylist og bloggeren bak The Fashion Eaters, tar turen til København, Paris og muligens Tbilisi.

Les også
Hailey Bieber sitt hudpleiemerke saksøkes

– Jeg drar til disse byene fordi de er urbane, kulturrike og spennende. Samtidig som det er korte flyturer! Og mange av mine favorittdesignere kommer fra disse byene!

Storløs er stor fan av Copenhagen Fashion Week.

– Jeg er nok veldig fan av København og dansk mote. Kanskje fordi det er ganske avslappet og komfortabelt, og kanskje fordi man kan få tak i det meste i den byen. Det er veldig vanskelig å si hvilke som huser de beste visningene, fordi det har vært så forskjellig fra år til år.

Foto: Privat

Alexander Norheim, motefotograf og modelbooker for blant annet Oslo Runway, skal til Paris. Den franske motebyen er den evige favoritten.

–  Alt er best i Paris. Jeg synes det er verdt å gi credz til London som har virkelig fornyet sin image med kule designere og en veldig bra organisert fashion week og Milano med deres «rebirth of fashion» med merker som Gucci, f.eks. Men likevel, det er en grunn til hvorfor Paris er sist – man sparer jo det beste til slutt. Det er noe med byen som gjør at folk er mer seg selv og tør å kle seg mer vågalt og vise frem personligheten i klærne. Større designere betyr bedre modeller og gjerne kjente eller mer eksklusive modeller.

Han gleder seg mest til selve stemningen i byen når Paris er fylt med fashionistaer og bransjefolk – og ikke minst til alle de potensielle fine bildene han kan få tatt.

– Jeg ser egentlig mest fram til å ligge midt på gata mens jeg prøver å få riktig vinkel på bildene. Neida, jeg bare gleder meg til å gå rundt med musikk i ørene fra show til show og se den flotte arkitekturen mens man blir fylt opp av inspirasjon av mote, kunst og kule mennesker.

Foto: @darjabar

Darja Barannik er moteredaktør i KK og blogger. Barannik skal minst ta turen til Paris Fashion Week. 

Les også
6 herretrender fra motemessen Pitti Uomo i Firenze

– Forrige sesong hjalp jeg og Janka Polliani YME med innkjøp og det var skikkelig gøy. Man ser og lærer å kjenne kolleksjonen på en helt annen måte.

Hun mener stemning i «lysenes by» er unik under moteuka.

– Atmosfæren i Paris er bare helt unik og ekstra inspirerende under moteuken. I tillegg viser flere av mine favorittmerker kolleksjonene sine på helt fantastiske og unike venues.

 

Les også: Er Los Angeles den nye motehovedstaden?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer