Melk & Honning oppsummerer ukens viktigste motenyheter fra inn- og utland.
– Natt til mandag var det duket for årets Oscar-utdeling – det kanskje aller største høydepunktet i den såkalte award season. På den røde løperen var det back to business etter den Time’s Up-initierte blackouten både under Golden Globes og BAFTA tidligere i år. Nei, Me Too og kampen mot seksuell trakassering er langt fra over, men utkjempes nå i all hovedsak utenfor den røde løperen. Det betød både fargerike, lekne og glitrende kjoler og alternative smokinger. Årets nominasjoner var et steg i riktig retning når det kommer til mangfold. Det samme var vinnerne. Blant dem filmfotograf Roger Deakins som på fjortende forsøket endelig fikk en Oscar («Blade Runner»), Jordan Peele som var den første noensinne til å være nominert til både Beste film, Beste regissør og Beste originalmanus for sin debutfilm – og som hentet hjem prisen for sistnevnte («Get Out»), Kobe Bryant som med sin Oscar for Beste animerte kortfilm («Dear Basketball») har flere statuetter enn Johnny Depp, Tom Cruise og Brad Pitt til sammen og James Ivory – den eldste Oscar-vinneren noensinne med prisen for Beste tilrettelagte manus («Call Me By Your Name»). Guillermo del Toros «The Shape of Water» tok storeslem, og hentet hjem fire priser av 13 nominasjoner, blant annet for Beste film.
– Norske modeller gjør det stort på den internasjonale catwalken – også denne sesongen. Signe Veiteberg lukket igjen for Louis Vuitton under Paris Fashion Weeks siste dag tirsdag. Det gjorde hun også forrige sesong, men nå såkalt worldwide exclusive – hun kunne altså ikke gå noen andre visninger i noen andre byer hele sesongen. Veiteberg er også det franske motehusets ansikt utad for deres vårkampanje, og har tidligere gått på catwalken for blant andre Prada, i tillegg til svenske Hunkydory og norske Holzweiler som hun også har gjort kampanjer for.
– Paris Fashion Week satt altså punktum for sesongens moteuker, og mens New York Fashion Week stadig taper terreng, London vokser seg større og sterkere og Milano forblir på trygg grunn er Paris for mange fortsatt den gjeveste av dem alle. Chanel med Karl Lagerfeld i spissen tok oss med til skogs med blant annet kjendisdatter Kaia Gerber og modell og aktivist Adwoa Aboah på catwalken, Balenciaga og Balmain tok pulsen på tidsånden – førstnevnte med blant annet egen hotline (og med de norske modellene Andrea Wime og Sunniva Våtevik på catwalken), Jacquemus og Saint Laurent hyllet kvinnen – igjen og Paco Rabanne gjorde sitt store comeback – i alle fall på Instagram. Se flere høydepunkter fra den franske moteuka her.
– Leser- og opplagstallene fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL) for aviser, ukeblader og magasiner ble sluppet tidligere denne uka. Igjen er det det pressede kvinnsegmentet som er de store taperne. For mens samtlige bladsegmenter opplevde et fall, er det altså verst for kvinnemagasinene. Det Nye har mistet over 30 prosent av opplaget på ett år. Også KK og Costume går tilbake når det kommer til opplagstall, men KK øker i lesertall. Stella er opplagsvinner frem 7,4 prosent. Det samme er Kamille som går forbi Tara som Norges største kvinnemagasin.
– LVMH-sjef Bernard Arnault med familie er blant motenavnene på Forbes’ årlige liste over verdens rikeste. Det er Amazon-gründer Jeff Bezos som troner på topp med Bill Gates på andre plass. Arnault er på en fjerdeplass på listen, og skal sammen med sin familie være god for 560 milliarder kroner. På sjetteplass er fast fahion-pioneer Amanico Ortega, mens Walmart-familien er på henholdvis 14., 15. og 16. plass, Francoise Bettencourt Meyers med familie på 18. plass og H&M-topp Stefan Persson på 73. plass. Forbes liste over verdens rikeste er i år rekordlang, og består av 2208 dollarmilliardærer fra 72 land.
– Ryktene om Snapchats død er betydelig overdrevet – eller? En tweet fra Kylie Jenner tidliger i år senket bildedelingstjenestens verdi med over 10 milliarder kroner. Kroken på døra, trodde mange. Men ikke riktig ennå. Forrige uke gikk nemlig Snapchat-aksjen opp hele 2,4 prosent. Selskapet bak sier de vil bli lønnsomme allerede i 2018 – det til tross for at eksperter har spådd at det mest sannsynlig ikke vil skje før 2021. Helt på trygg grunn er Snapchat riktignok ikke, den kontroversielle oppdateringen tidligere i år samt kostnadskutt – senest denne uka ble det kjent at selskapet må kutte over 120 stillinger – tatt i betraktning.
– Den internasjonale Kvinnedagen ble markert over hele verden 8.mars slik den har siden 1910. Me Too var selvsagt en av parolene det ble gått under, og er det én ting som er sikkert er det at behovet for både kvinnekamp og feminisme det er fortsatt der. Vi hyllet kvinnene som formet motebransjen, mens designerne leverte kolleksjoner med kvinnen som muse. Vogue dedikerte en hel portefølje til amerikanske kvinner som har forandret livet til andre, Harper’s Bazaar hyllet kvinnene som formet feminisme, Business of Fashion stilte spørsmål ved hvordan moteindustrien kan bli en bedre plattform for kvinner over hele verden mens Quartzy oppfordret til å huske på de som faktisk lager klærne våre.