Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Moteuka oppsummert: Har du gått glipp av dette?

Melk & Honning oppsummerer ukens viktigste motenyheter fra inn- og utland.

Blackouten fortsetter på den røde løperen. Under BAFTA-utdelingen forrige søndag gikk stjernene igjen for svart. «Kveldens røde løper var Londons måte å forene krefter med kvinnene på Golden Globe», sa kjendisstylist Cristina Ehrlich til Vogue, med referansen til prisutdelingen tidligere i år der nettopp svart ble brukt å vise støtte til #MeToo-kampanjen og kampen mot seksuell trakassering i filmbransjen.

– Apropos. I forrige uke skrev vi om enda en #MeToo-skandale i motebransjen. Det er The Boston Globes mye omtalte Spotlight-team som har avdekket det som skal være omfattende seksuell trakassering. I artikkelen står 50 modeller frem med alvorlige anklager mot minst 25 fotografer, men også agenter, stylister, casting-ansvarlige og andre i bransjen. Blant de navngitte personene som får anklager mot seg er fotograf Patrick Demarchelier, David Bellemere, Greg Kadel, Andre Passos og Seth Sabal samt stylist Karl Templer. Alle har de nektet for samtlige anklager. I en uttalelse denne uka svarer Templer på anklagene. «Jeg er fast bestemt på å renvaske meg. Jeg ber bare om muligheten til å bli hørt og til å motbevise påstandene som jeg – og de hundrevis av menneskene som har jobbet med meg – vet er usanne», heter det i uttalelsen.

– Tilbehørsdesigner, art director og stylist Judy Blame døde tidligere denne uka. Han ble bare 58 år gammel. Det var Vogue som først meldte den triste nyheten. Blame var blant annet kjent fra Londons klubbscene på 1980-tallet der han gjorde inntrykk med sin punk-estetikk. Han har blant annet jobbet som konsulent for en rekke designere og motemerker som John Galliano, Rei Kawakubo for Comme des Garçons, Gareth Pugh, Marc Jacobs og Kim Jones for Louis Vuitton.

– Shortlisten til den prestisjetunge LVMH Prize ble offentliggjort denne uka. For første gang er det to nordmenn på lista. Sammen med 18 andre designere fra hele verden er norske Edda Gimnes og Benjamin A Huseby, som sammen med Serhat Isik står bak klesmerket GmbH, valgt ut av LVMH-komiteen. Nå skal de presentere sine kolleksjoner for internasjonale eksperter før det blir klart hvem som går videre som finalister og til sist vinnere av den gjeve moteprisen.

– Sesongens London Fashion Week er over. Blant høydepunktene var både danske prins Nikolai på catwalken for Burberry – som forøvrig var den siste kolleksjonen med Christopher Bailey i spissen og Dronning Elizabeth (91) front row – side om side med motedronning Anna Wintour – under Richard Quinn-visningen som avsluttet den engelske moteuka. Se forøvrig Melks favorittvisninger fra LFW her, og de fem største streetstyle-trendene her.

Milano tok over stafettpinnen fra London som neste fashion week ut. Moteuka i den italienske byen bød på både nye forsøk, en gigants fravær, gjestevisninger og moteauksjoner – motemogul Anna Dello Russo avsluttet nemlig den italienske moteuka med en eksklusiv auksjon med noen av sine aller mest ikoniske antrekk som inkluderer blant annet Gianni Versace, Tom Ford for Gucci og Nicolas Ghesquière for Balenciaga.

– For syv år siden ble John Galliano persona non grata – ikke bare i moteverden, men overalt – da han i fylla på en bistro i Paris kom med en rekke antisemittiske uttalelser. Det hele ble fanget på video, og Galliano fikk sparken fra jobben som sjefsdesigner ved Dior. Nå åpner skandale-designeren opp i et stort intervju med The Wall Street Journal der han forteller om desperasjonen, depresjonen og utbrentheten, men også om sin nye livsstil som består av blant annet AA-møter, retreater i etterkant av hvert eneste moteshow, makrobiotisk diett, livspartneren Alexis Roche og hunden Gypsy.

– Nei, det blir ikke noen tredje SATC-film, og skuespillerne er ikke akkurat perlevenner på privaten. Men hvordan startet egentlig det hele? Hvem sa hva? Til hvem? Når? Og hva med de andre skuespillerne fra serien og filmen – hva er de; #TeamSarah eller #TeamKim? Vi gir deg alt du trenger å vite om krangelen som aldri slutter å gi – aldri!

Les også: Flytter motevisning til ‘verdens lykkeligste land’

Åpningsbilde: Edda Gimnes, Indigital Images / Oslo Runway.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer