Donerer millioner av dollar.
Mens Australia står overfor en av de største klimakrisene noensinne med skogbrannene som herjer landet, støtter motebransjen opp.
Både store Hollywood-stjerner, influencere, motemerker og luksusmotehus har tatt til sosiale medier og erklært sin støtte til Australia som har lidd under katastrofen i flere måneder i strekk.
Luksusgruppen Kering, som eier blant annet Gucci, Saint Laurent og Balenciaga, skal donere én million australske dollar. Tommy Hilfiger- og Calvin Klein-eier PVH bidrar med 100 000 australske dollar til australske Røde Kors. Det skriver Business of Fashion.
Det er ikke første gang Kering gir pengestøtte i kjølvannet av katastrofer. Påsken 2019 gikk Kering-eier Francois-Henri Pinault ut med sin støtte til brannskadde Notre Dame i Paris, og ville donere 100 millioner euro til gjenoppbygningen av katedralen. Måneder senere hadde de ikke donert en krone. Luksusgruppen LVMH donerte 200 millioner euro – heller ikke disse er kommet frem.
Luksusgruppen gikk også i fjor høst ut med ønske om å donere ti millioner euro for å bekjempe skogbrannene i Amazonas. Det takket Brasil imidlertid nei til.
Balenciaga ønsker på sin side å bidra til skogbrannene i Australia ved å donere 100 prosent av omsetningen av sin koalabjørn-kolleksjon. Motemerket er blitt både kritisert for å tjene penger på katastrofer og hyllet for sin veldedige innsats.
Også Kylie Jenner er blant kjendisene som blar opp for Australia, nærmere bestemt én million dollar. Det etter at både hun og hennes kjente søstre er blitt sterkt kritisert av fansen for manglende bidrag til krisen. Forrige uke fikk Kendall Jenner og Kim Kardashian kritikk for skogbrann-tweet.
Alle monner drar
– Generelt er jeg tilhenger av å fokusere på den innsatsen som gjøres fremfor å klage på hva som ikke gjøres, så det er selvsagt supert at de store luksushusene donerer store summer til arbeidet med brannene. Alle monner drar, sier Anja Stang, greenfluencer og redaktør i Greehouse.eco til Melk & Honning.
– Personlig synes jeg koalaplaggene er supersøte, men det gir samtidig en litt rar bismak at de gjør en #cutenessoverload-greie ut av at en dyreart er nært utryddet. Det blir også litt bakvendt å produsere opp ekstra plagg, med alt vi nå ved om moteindustriens klimafotavtrykk. Så Balenciaga ville nok oppnådd mer, også godvilje, ved å kun donere en viss prosent av omsetningen slik de andre merkene og husene gjør.
Les også: Skandaler, rykter, avlysninger og dødsfall – slik var moteåret 2019