Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Mona Mohammed Ali står bak modellbyrået Fiiri Agency som krever mer mangfold i den skandinaviske motebransjen

Mona Mohammed Ali vil representere de underrepresenterte med modellbyrået FIIRI

– Ingen ville sagt: «Vi har allerede en hvit jente med blondt hår».

Norsk-somaliske Mona Mohammed Ali (31) tar grep for å gjøre den skandinaviske motebransjen mer mangfoldig og inkluderende. Hun står bak det Stockholm-baserte modellbyrået FIIRI Agency som jobber aktivt for å fremme mangfold gjennom å representere BIPOC-modeller.

– Det første som må skje er at merker må slutte å se på alle BIPOC som ett. Vi er alle individer, og ikke en trend eller et symbol, sier Mona Mohammed Ali til Melk & Honning.

– Dette ville aldri vært tilfellet med «skandinaviske» modeller. De blir alltid betraktet som individer, og ingen ville sagt: «Vi har allerede en hvit jente med blondt hår».

Mona Mohammed Ali er grunnlegger og daglig leder av FIIRI Agency. Foto: Christabelle Beaudry @lestreetedit.

Gjennom FIIRI jobber Ali for å få mer mangfold inn i den skandinaviske motebransjen ved å representere de underrepresenterte. Både foran og bak kamera. Ekte mangfold er ifølge henne når ulike grupper er representert i alle ledd i de kreative teamene på sett og i produksjonen.

Et rop om å bli sett

Ali vokste opp i Norge og Sverige, etter at hun flyktet fra Somalia med familien sin som barn. Allerede som liten var hun på sporet som i dag har ført henne inn i moteindustrien. Hun ønsket å lage fine klær til folk i «det nye Somalia» når det ville gå an å leve der igjen. Det var denne drømmen som motiverte henne til å jobbe hardt på skolen, og som i sin tur gjorde at hun kom inn på moteskole i London, hvor hun endte opp med å tilbringe ti år midt i smørøyet av bransjen.

– Jeg så at alle typer av fargede mennesker ikke var nok representert i media og i moteindustrien. Det var drivkraften min til å skape FIIRI. Når det er sagt, ønsket jeg også å skape et trygt sted for disse gruppene hvor de kunne være seg selv og ha en manager som kunne kjenne seg igjen i utfordringene deres og lidenskapene deres, forteller Ali.

FIIRI-modell Julia for svenske By Annelise. Foto: Cassandra Rasmussen.

FIIRI er somalisk for to look and see. Det er et rop til moteindustrien om å se fargede som likeverdige og talentfulle individer, forteller hun til Melk & Honning.

Ali er allerede i gang med å ekspandere innad i Skandinavia. FIIRI ble nylig lansert også i Danmark, og flere FIIRI-profiler bidro under sesongens hybride utgave av Copenhagen Fashion Week i august. Ali deltok også selv under den danske moteuken i en talk om antirasisme i den skandinaviske motebransjen.

Etablering av FIIRI i Norge er neste punkt på listen.

Etterlyser mer kunnskap

Da Ali flyttet tilbake til Sverige etter ti år i London, var mangelen på kunnskap om hårstyling av ulike typer hår samt sminke av ulike hudfarger noe som overrasket henne.

Under talken i København sa hun blant annet:

– Det sjokkerer meg at når du studerer til å bli hårstylist eller makeupartist, så lærer du ikke å jobbe med ulike typer hår og hud. Du kan vel egentlig ikke kalle deg hårstylist hvis du ikke kan style alle hår?

For å motvirke denne typen begrensninger, tilbyr FIIRI mentorprogram til unge BIPOC som vil inn i motebransjen.

– Målet vårt er å sørge for at beauty-skoler har både afrohår og sminking av alle typer hud på pensum innen fem år fra nå, forteller hun til Melk & Honning.

Den norske frisøren Pål Berdahl er en av dem som har etterlyst mer kunnskap om afro-hår blant norske frisører. Han har startet et opprop for å kreve opplæring i afro-hår og teksturert hår i Norge, og oppfordrer skoler til å integrere personer med erfaring i afro-hår samt å senke kravene til norsk for lærere.

FIIRI-modell Haddy for Eytys. Foto: Alex Lindahl

Ali mener at den skandinaviske motebransjen har mye å lære av både London og New York der mangfold er mer integrert.

– Mangfold er virkelig drivkraften for nye og kreative idéer, ganske enkelt fordi man lærer av hverandre. Det er utrolig hvor mye man kan lære om man bare åpner opp sinnet.

Se Mona Muhammed Alis talk under den danske moteuka her:

Les også: Motegigant lover mer mangfold etter rasisme-gransking

Siste saker

Mest lest nå
Les mer