Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Modellenes litterære mesterverk

Å få utgitt en roman krever en enormt gode ide, endeløse timer, intens dedikasjon og mye flaks. Om man er kjendis derimot, trenger man ikke så mye mer enn nok fans som er villige til å åpne lommeboken og en flink ghostwriter.

I oktober kom eks-supermodell og nå skuespiller Cara Delevingne ut med sin roman, Mirror Mirror. I markedsføringen på sosiale medier fremstår det som om dette er en bok hun har skrevet helt selv, men man trenger ikke se lengre enn til coveret på den nyutgitte boken for å se at Delevingne slettes ikke var alene om historien. Det samme gjelder for favorittsøstrene Kendall og Kylie som nettopp kom med oppfølgeren til den mye slaktede men godt solgte boken Rebels: City of Indra: The Story of Lex and Liva. Kanskje både Jenner-søstrene og Cara ble inspirert av supermodell Naomi Campbells litterære bragd Swan fra 1996? Fellesnevneren for de tre, ved siden av dårlige anmeldelser, er bruken av en eller fler ghostwriters som gjorde modellenes tanker til ord. Dette gjelder også for Naomis store rival – Tyra Banks.

Her finner du våre favorittromaner signert våre favorittmodeller, sammen med noen favorittanmeldelser fra Amazon: 

Swan av Naomi Campbell

Bilde: Vanity Fair

Supermodell og diva Naomi Campbell har sagt at hun med-forfattet boken Swan ved å sende tankene sine på båndopptaker til en ghostwriter. Hensikten ved å utgi romanen var å ta hevn på alle som forsøkte å avtrone henne og ødelegge karrieren hennes. Det er uvisst hvorvidt hun egentlig har lest boken, når hun har vært veldig vag og forvirret de gangene hun faktisk har snakket om boken i pressen. Historien er om supermodellen Swan som skal pensjonere seg og må derfor finne en ung, vakker jente til å ta over en million-kontrakt med en kosmetikk-merke. Det er drama, cat-fights og mange veldig dårlig skjult stikk til Naomis rivaler i den virkelige modellbransjen.

Amazon-anmeldelse fra 7. Februar 2006:
– Denne boken er så obskur i noen deler, og den er ikke engang skrevet av Naomi Campbell, men en eller annen skitten mann. Ikke plukk opp denne boken med mindre du vil at hjernen din skal bli brent vekk av det pretensiøse litterære-katastrofen til en freak.

1/5 stjerner

 

Modelland av Tyra Banks

Bilde: Americas Next Top Model

Også Naomis største rival har gitt ut en roman en gang i tiden, men hennes karriere som forfatter faller dessverre i glemmeboka sammen med den kortvarige karrieren som artist og mislykkede skuespiller-karriere. I likhet med sin første musikkvideo og originale sang, brukte Tyra suksessprogrammet Americas Next Top Model til å promotere boken sin og viet en hel episode til boken. Boken handlet – selvfølgelig – også om modellbransjen, og tok plass på en øy hvor alle innbyggerne er modeller, og unge jenter kommer for å bli såkalte Intoxibellas. Noen av dem har også superkrefter. Historiens heltinne, Tookie De La Créme (ja, seriøst), er en av de unge jentene som kommer til Modelland, og med sitt usymmetriske ansikt, høye panne og utemmede hår går hun til topps mot alle odds. Tyra har også usymmetrisk ansikt, høy panne og utemmet hår;)

Amazon-anmeldelse fra 5. August 2014:
– Dette er kanskje den dårligste boken jeg har lest (eller, forsøkt å lese) i hele mitt liv. Jeg har alltid syntes Americas Next Top Model er veldig underholdene, og hadde forventet noe liknende, men dette… Jeg vet ikke engang hvordan jeg skal beskrive det. Alt er dårlig, fra premisset, til karakterenes navn, til den påtvingende modell-sjargongen. Jeg tror jeg mistet noen hjerneceller her. Jeg kom meg ikke engang halvveis gjennom boken før jeg måtte slutte, så det kan hende den blir brilliant mot slutten. Jeg tviler dog på det.

1/5 stjerner

 

Rebels: The City of Indra: The Story of Lex and Liva av Kendall og Kylie Jenner

Bilde: Topshop

I Kendall Jenners første si-fi bok, som hun skrev sammen med søsteren Kylie, blir man kjent med en postapokalyptisk verden hvor den mektig byen Indra er delt i to deler: «et vakkert paradis som flyter i himmelen» og «en marerittverden av fattigdom nedgravd under jordens overflate» (hva som er imellom de to delene er uvisst). Karakteren Lex vokste opp i undergrunnsverden, men Liva, vokte opp i det flytende paradiset. De to er tvillinger, men det vet de ikke før deres veier krysses og de to sammen må redde Indra! Boken er skrevet av ikke bare én, men to ghostwriters og i en episode av Keeping up with The Kardashians ser man Jenner-søstrene i møte med forlaget hvor de beskriver hvordan de vil ha en bok som representerer dem og deres ulikheter som søstre, samtidig som det skal være spennende og gøy. Spennende og gøy, ja, men for en bok med hele to kolon i tittelen kan man ikke forvente så mye mer enn det. Til tross for enorm slakt, har søstrene dog nettopp gitt ut oppfølgeren til boken. Den første har foreløpig 63% 1-stjernes anmeldelser på Amazon, og oppfølgeren har 30%

Amazon-anmeldelse fra 5. juni 2014
– Ble akkurat ferdig med boken og gikk for å kjøpe litt vårruller. De ga meg en fortune cookie hvor det stod «boken du nettopp leste var elendig» og nå smaker vårullene mine anger.

1/5 stjerner

 

Mirror, Mirror av Cara Delevingne

Bilde: Chanel

Til tross hennes modellkollegaers mye latterliggjort bokforsøk, ser Cara Delevingne ut til å ha valgt både riktig plot og ghostwriter til sin debutroman. Mirror, Mirror har en helt ok rating på 3,72 stjerner på Goodreads og hobbyanmelderene har faktisk vurdert boken på lik linje som en roman skrevet av hvem som helst andre, ikke bare snakket om vårruller. Boken handler om en vennegjeng på 16-år som i tillegg til å spille i band sammen, også deler noen veldig spenstige navn – Red, Leo, Naima og Rose. Handlingen tar form når Naima dør under tragiske omstendigheter, og vennegjengen drar ut for å finne ut hva som har skjedd. Boken får dog kritikk for å ligne alt for mye på John Greens Paper Towns, som Cara selv hadde hovedrollen i filmatiseringen av. Men foreløpig ser det ut som at Cara (med hjelp av forfatter Rowan Coleman) kommer seirende ut som den best representerte modell-forfatteren.

Amazon-anmeldelse fra 19. Oktober 2017
–Amazing!

5/5 stjerner

 

Hovedbilde: tyrabanks.com

Les også: Motefiffens rare matvaner 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer