Motebransjen er verdens nest mest skitne

GIF fra filmen "En shopoholikers dagbok"

Tekst: Pernille Mo

Året er 2017 og miljø- og etikkutfordringer er stadig noe som blir diskutert. Etter nett tv-serien «Sweatshop» på Aftenposten TV har mange nordmenn fått øynene opp for at klesproduksjon ikke er særlig rettferdig eller miljøvennlig, og har bidratt til trenden med «shoppestopp» og boikotting av store merker og kleskjeder. Flere og flere har også fått med seg at motebransjen – etter oljebransjen – er den som forurenser aller mest.

Men en økt bevissthet betyr ikke nødvendigvis at du nå skal donere alle klærne dine til Fretex eller bestemme deg for å aldri i hele resten av ditt liv shoppe igjen.

Det er likevel noen ting man bør ha i bakhodet når man farter rundt i butikkene. Her får du noen enkle tips til hvordan du kan bli en hakket mer miljøbevisst fashonista.

Les også: Ville du lånt bort klær til en vilt fremmed?

Hvordan kan en t-skjorte koste 150 kroner?
Dersom det ikke på død og liv må stå Supreme eller Gucci på brystet av t-skjorta di så kan du få en basic t-skjorte ganske billig. Kvaliteten tilsier da dessverre at du kommer til å måtte kaste den etter fem vask, men billig er den hvertfall! Men på hvilken bekostning? Selv om teknologien har kommet langt lages ikke klærne dine av en gigantisk maskin i Kina. Det er mennesker som syr hver eneste lille søm på t-skjorta di, syr på logoen på brystet som du betaler 2000 kr for og syr på den merkelappen i nakken (som klør så jævlig).

«Skapelseshistorien» – Slik blir en t-skjorte til:
Bomullen dyrkes og plukkes og i fattige land skjer dette manuelt. Bomullsindustrien byr på store miljøproblemer i form av sprøytemidler og forbruk av vann. Å produsere 1 kilo bomull krever utrolige 10.000 liter vann. Bomullen blir renset, så omarbeidet til garn og deretter vevd til store biter med stoff, som blir sendt videre til fabrikker for bleking, farging og ulike kjemiske og mekaniske prosesser. Tekstilarbeidere syr delene og setter de sammen. En tekstilarbeider jobber gjennomsnittlig mellom 189 og 282 timer i måneden, og det inkluderer ikke overtid. T-skjortene blir pakket og fraktet med båt til Norge, og så lusker Ola Nordmann inn på en kjedebutikk og betaler 150 kroner for den. Av disse pengene går 75 kroner til butikken og merkevaren. Tekstilarbeideren har fått 90 øre og bomullsplukkeren har fått 10 øre. Rettferdig? Neppe.

Hender som er blålilla av klesfarging

Bilde via Livid Jeans

Slik kan du bli en mer miljøbevisst shopper:

Åpne kjeften
Til tross for at nordmenn er konfliktskye kan det lønne seg å slå av en prat med en ansatt i butikken du handler i. Har kleskjeden etiske retningslinjer som er tilgjengelige på nett? Hvor er klærne produsert? Har tekstilarbeiderne på fabrikkene verdige arbeidsforhold, arbeidstider og levelønn? Hvis dama bak disken klør seg i hodet og ser rart på deg når du spør disse spørsmålene kan du vurdere å ta bena fatt og løpe ut, eller finne info selv på nettet.

Åpne øya
Hvis du sjekker vaskeanvisningslappen inni plagget du vurderer å kjøpe vil du få mye mer informasjon enn du tror. Først og fremst kan det være smart å sjekke hva plagget er laget av og velge materialer som er naturlige og eller i en kombinasjon som gjør det slitesterkt. Du kan også sjekke om plagget kan vaskes, noe som kan være en fordel dersom du vurderer å kjøpe en hvit bluse du har tenkt å ha på deg på byen i kveld. (Hallo vin- og matflekker) Sist, men ikke minst kan du se hvor plagget er produsert. Her burde du styre unna utviklingsland som Usbekistan, Pakistan, India, Egypt, Benin og Tadsjikistan hvor barnearbeid er dokumentert. Du burde også styre unna fattige land som Bangladesh, Indonesia og Kambodsja der arbeiderne ikke er i nærheten av å få utbetalt levelønn.

Velg lokalt
Skal du først spandere et par ekstra kroner på et plagg, kan du like gjerne kjøpe lokal, norsk mote! Det er ofte enklere for små merker å svare på spørsmål om produksjon av klærne de selger, og det kan føles tryggere å handle klær hvor produksjonen ikke skal gjennom tusen mellomledd. Norge er et lite land hvor vi kan bidra og oppmuntre til åpenhet rundt klesproduksjon, i hvertfall for norske merker.

GIF fra Gossip Girl med Serena og Blair

Andre superenkle tips:
-Vask klærne dine sjeldent, heng de heller til lufting eller frys de ned over natten.
-Kjøp vintage! Da slipper du også garantert å ha like plagg som andre.
-Gi plagg du ikke bruker til Fretex, selv om de er slitte eller ødelagte.
-Planlegg kjøpene dine, slik unngår du bomkjøp.
-Slutt å tusle rundt i butikker fordi du kjeder deg!

Siste saker

Mest lest nå
Les mer