Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

M&H kårer årets designer: Dette spår ekspertene

I slutten av denne uken avslører Melk & Honning hvem som stikker av med den gjeve tittelen «folkets favorittdesigner». I forkant av dette røper moteekspertene hvem de krysser fingrene for.

I denne avstemningen er det akkurat du som leser Melk & Honning som bidrar til å avgjøre hvem av de tolv designerne som fortjener å bli utnevnt til årets designer 2017. Dette kan du være med på å bestemme ved å stemme på den ene av de tolv designerne du mener har utmerket seg best gjennom året.

Norsk design har gjennom de seneste årene utmerket seg og fått en mye mer solid plass i motebildet. Finalistene til Melk & Honning er noen av de tolv beste og på fredag får vi vite hvem som kan stikke av med favorittstempelet blant norske motelesere.

Før resultatet blir avgjort har vi tatt en prat med noen av landets moteeksperter, som røper for oss hvem de krysser fingrene for og hvem de tror det norske folk stemmer mest på.

Hvem mener du fortjener tittelen årets designer? Stem på din favoritt nå!

Fra kunst til kommersiell mote

Fot via @Hegeaurelie

Grunnlegger og redaktør for motenettsiden The Cool Girl, Hege Aurelie Badendyck, setter pris på det store spennet mellom norske designere i dag. Blant de tolv nominerte designerne finner hun det umulig å bare velge seg én favoritt – men hvem hun tror stikker av med tittelen er hun ganske sikker på.

– Det er ingen tvil om at nivået på kvaliteten hos norske designe de sisteårene har hevet seg betraktelig. Jeg opplever også at vi har fått et tydeligere og større spenn innen norsk klesdesign. Vi har de kommersielle som markerer seg, de små nisjemerkene og de som arbeider mer i sjiktet mellom mote og kunst, sier den tidligere Costume-redaktøren.

Hun legger til at det er en tyngde, kontinuitet og progresjon hos flere av designerne som er vesentlig for videreutvikling av og i bransjen.

– Folkets favoritt er jeg ganske sikker på at vil bli Holzweiler.
De har fått mye oppmerksomhet i både inn- og utland det siste året, fått innpass hos luksusnettbutikken Net-a-porter.com og ikke minst hatt flere plagg på Gigi Hadid.

Hvem av designerne Badendyck tror kan glede seg over tittelen årets designer, var et enkelt spørsmål. Da vi ba henne røpe hvem hun selv håper stikker av med tittelen ble det derimot litt vanskeligere å svare – så Badendyck deler sine topp tre favorittdesignere.

– Og skulle trekke frem én favoritt her er umulig, særlig fordi spennet er så stort, fra kunst til kommersiell mote.
Jeg har dog tre personlige favoritter som ligger mitt hjerte nærmest og det er Anne Karine Thorbjørnsen, Admir Batlak og Michael Olestad.

Norsk design på rett vei

Journalist og grunnlegger av A Style Journey, Katarina Petrovic, mener at vi kan si mye om dagens norske design, både på godt og vondt – men understreker at vi er på vei i riktig retning.

– For meg har norsk design så å si vært ikke-eksisterende i flere år, men de siste 2-3 årene har det vært spennende å følge med og

Foto via @Katarinapetrovic

gøy å se at vi går i en internasjonal retning – på vår egen måte, sier hun og legger til:

– Jeg har åpnet øynene for flere norske designere, som jeg gjerne kunne kledd meg i og jeg har selvsagt mine favoritter som jeg følger ekstra nøye med på, men jeg savner fremdeles enda mer fremoverlent design, som reflekterer det vi er gode på i Norge, men som er godt nok til å representere og konkurrere internasjonalt.

Av de tolv designerne som er nominert til Årets designer, klarer heller ikke Petrovic å velge én favoritt, nettopp fordi de alle er så gode på ulike områder.

– Alle mine favoritter er gode på forskjellige ting. Eksempel Tom Wood med denim, Elisabeth Stray Pedersen er moderne, men med tidløs strikk og Anne Karine Thorbjørnsen er en mester på det feminine som møter det maskuline i moderne og kontrastfylte plagg.

Til tross for at Patrovic har mange favoritter, er det en designer hun er spesielt fascinert av – nemlig Admir Batlak.

– Overraskende fra en minimalist som meg? Kanskje! Og selv kunne jeg nok ikke gått med 50 prosent av plaggene, mest på grunn av fargebruken og mønstrene, sier hun og fortsetter:

– Men er det en ting jeg elsker er det materialer og shapes. Og jeg elsker hvordan Admir leker med silhuetter, snitt, farger og materialer; men alt på en så riktig og profesjonell måte. Han kan virkelig søm og design. Ekte håndverk og det setter jeg høyt!

Men hvem tror Petrovic stikker av med tittelen Årets designer?

– Hmm… godt spørsmål! Jeg tror kanskje det blir Holzweiler eller Tom Wood.

Tror på de største merkevarene

Foto via @Elisealexx

MinMote-leder, Elise Alexandra Gulbrandsen, setter også pris på den gode miksen blant norske designere og forteller at det er bra at enda flere norske designere også får vist seg frem i utlandet.

– Den norske motebransjen har virkelig tatt et stort steg i riktig retning i det siste. Det er gode, kommersielle aktører somHolzweiler og byTiMo, blandet med unge talenter som Edda Gimnes. Det er godt å se at norske designere hevder seg også internasjonalt, sier Gulbrandsen.

Gulbrandsen er er sikker på sin favorittdesigner, som hun mener er en solid stemme i norsk motebransje. Men i denne kåringen hvor folket skal stemme frem sin favorittdesigner, tror hun et av de største og mest kjente navnene vil stikke av med seieren.

– Jeg har lenge hatt en forkjærlighet for Tom Wood, og syns deres siste kolleksjon viser at de ønsker å utvikle seg. Allikevel holder jeg en knapp på Edda Gimnes denne gangen, for hun har det siste året virkelig vist at hun vil være en stemme verdt å regne med da vi snakker om norsk design, sier hun og avslutter med å si:

– Jeg tror de største merkevarene vil gjøre det godt under kåringen, men håper også at folket legger merke til de mindre aktørene.

Hovedbilde: @Holzweiler/@Bytimo/@Admirbatlak/@EddaGimnes 

Les også: Norsk it-par hylles i Vogue 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer