Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Oslo Runway gjør comeback
Foto: Ignat Wiig

Melk & Honnings Oslo-guide: mars

Mars kan være beinhard – så finn på noe gøy.

5. mars

Vernissage Fargeblyant på Grafill

Utstillingen Fargeblyant viser frem arbeider med nettopp fargeblyant signert ulike illustratører og kunstnere. Deriblant Esra Røise som er blitt et stort navn innen moteillustrasjoner både her hjemme og internasjonalt.

Utstillingen er kuratert av Cecilie Maurud Barstad, Bjørn Brochmann og Trond Bredesen. Målet er blant annet å vise hvordan dyktige tegnere kan briljere med kun blyanten.

«Fargeblyanten er et fantastisk tegneverktøy. Noen blyantstumper og en notisbok får plass i lomma. Og hvem har ikke noen fargeblyanter liggende i skuffen, i en boks eller et et gjenglemt penal fra barneskolen?» Les mer her.

5. mars

Åpning av Dag Alvengs Palladio Songs på Shoot Gallery

Fotograf Dag Alveng er neste kunstner ut med utstilling på Shoot Gallery i Oslo. Fra 5. til 21. mars henger hans fotografier av arkitektur av Andrea Palladio, en berømt italiensk arkitekt som levde på 1500-tallet. Palladios bygninger er for Alveng magiske, og det er nettopp dette han har forsøkt å formidle i denne serien.

«Han var en banebrytende arkitekt som har influert senere arkitektur i ekstrem grad. Det er fascinerende å oppleve disse bygningene som er nesten femhundre år gamle, men likevel så vakre. De står på UNESCOs verdensarvliste, er tæret av tidens tann, og vedlikeholdt i henhold til eiernes økonomiske evne – noen ekstremt velholdte, andre nærmest nedgrodde». Les mer her.

5. mars

Bokbad: Pillen. Historien om 1900-tallets viktigste oppfinnelse

Søndag 8. mars er kvinnedagen, og da passer det bra at Forlaget Manifest og Internasjonalen inviterer til bokbad med forfatter Marte Stubberød Eielsen. Hun har nemlig skrevet en bok om p-pillen, også kjent som pillen. Og vi vet alle hvordan den ga kvinner frihet på 60-tallet.

«Den lot kvinner ta kontroll over egen fruktbarhet og bidro til en revolusjon – i kvinners liv, i familien og i hele samfunnet. P-pillen ga kvinner frihet, men til hvilken pris? Bivirkningen har gjort pillen kontroversiell i hele dens 60 år lange historie. Hvor mye skal kvinner tåle for å unngå uønskede graviditeter? Og hvorfor finnes det fremdeles ikke noen p-pille for menn?» Les mer her.

Tegning av Esra Røise. Foto via @esrarois
7. mars

Åpent hus på Kjernekraft

Har du ikke vært innom Kjernekraft i hjertet av Oslo på Youngstorget enda, er det høyst på tide. Dette herlige studioet tilbyr yoga, pilates og behandlinger som akupunktur. Denne dagen åpner de dørene slik at du kan bli kjent konseptet, prøve ut gratis gruppetimer og få gratis behandling og kjenne på den gode atmosfæren.

Velg mellom blant annet Ashtanga Yoga, Vinyasa Flow Yoga, Pilates Reformer og Yin Yoga. Det vil i tillegg bli kaffe, te og forfriskninger mellom timene, gode tilbud med deres samarbeidspartnere, og man får mulighet til å teste og lære om eteriske oljer. Les mer her.

7. mars

Blue Velvet på Frogner Kino

Mange forbinder kultregissør David Lynch med Blue Velvet. Denne filmen ble sett på som en av de mest kontroversielle på 80-tallet, og ikke uten grunn. Isabella Rossellini iført en fløyelskjole og blå øyenskygge (i ekte 80-tallsstil), syngende på tittelsangen, har skrevet seg inn i filmhistorien. Se den i ærverdig sus og dus på nyoppussede Frogner Kino.

12. mars

Filmhistoriekurs: Klassisk Hollywood på Cinemateket

Under Hollywoods gullalder kom den ene filmperlen etter den andre på løpende bånd. Cinemateket inviterer til gratis foredrag om den klassiske amerikanske filmen, med filmvisning etterpå. Kursansvarlig er professor Ove Solum og post. doc. Annie Fee ved Universitetet i Oslo.

Imitation of Life fra 1959 handler blant annet om de rasemessige spenningene i USA på 50-tallet. Filmen var regissør Douglas Sirks siste, og mest kjente film. Ikoniske Lana Turner spiller en up-and-coming skuespiller som bor i New York sammen med datteren sin. På stranden møter hun en annen alenemor, en farget ung kvinne, som hun blir venninne med. Les mer her.

Fra «Blue Velvet».
14. mars

Fushion Oslo

Lørdag går Norges nye mote- og kunstarrangement Fushion Oslo av stabelen på DogA. Her vil det bli panelsamtaler, utstillinger og opptredener fra ulike representanter fra den kreative bransjen. Et bestemt tema vil være paraply og bærebjelke for alle utstillinger og aktiviteter denne dagen. Denne gangen er temaet From Thoughts to Action.

Merkevarer som blant annet Carlings, Norwegian Rain, Cathrine Hammel, Kontrast Project, Avenue og Envelope1976 er med på utstillingen. Sjekk ut første del av programmet her, og les mer om arrangementet her.

14. mars

Brunch Vibess

Får man egentlig nok av brunsj? Svaret er nei. Selv om vinteren aldri egentlig helt kom, blir det ikke feil med brunsj med sommervibber ved vannkanten på Tjuvholmen.

Nå starter brunsjkonseptet Brunch Vibess opp igjen – denne gangen på Bar Tjuvholmen. Hver lørdag blir det gode brunsjretter, vin, drinker, gode vibes og digg RNB-musikk, med Oslofjorden rett utenfor. Les mer her.

28. mars

Åpningsfest for Deichman Bjørvika

Da hovedbiblioteket til Deichmanske stengte ned i vinter, inviterte de til stor avskjedsfest og festet seg ut av det ærverdige og vakre mintgrønne bygget med brask og bram. Snart åpnet Oslos nye hovedbibliotek dørene rett ved Operaen i Bjørvika. Og med det blir det selvfølgelig stor åpningsfest.

Det blir DJs slik at du kan danse inn biblioteket helt til midnatt. Les mer her.

28. mars

Den store klesbyttedagen på MESH

I bærekraftens tegn inviteres det til klesbytting flere steder i byen lørdag, blant annet på MESH. For hva er vel egentlig bedre enn å bytte gamle skatter man av ulike grunner ikke bruker lenger, til nye som man kan bli skikkelig glad i?

I år åpnes hele MESH opp, slik at det blir enda bedre plass til alle som ønsker å bytte klær. Som arrangøren sier selv: «Klesbytting er gøy, enkelt og et supert miljøtiltak for å skaffe seg nye plagg, uten dårlig samvittighet». Les mer her.

Utvalgte datoer i mars

Casablanca på Cinemateket

«Here’s looking at you, kid». En udødelig replikk fra en udødelig film fra 1942. Med ikoniske Ingrid Berman og Hollywood-legende Humphrey Bogart i hovedrollene.

Og som Cinemateket selv skriver så fint:

«Casablanca har alt: Action, eventyr, mot, fare, spionasje, en eksotisk location, vennskap, skuddveksling, humor, intriger, en kjærlighetstrekant, en maskulin helt, en mystisk heltinne, patriotisme, politikk uten å være for politisk, romantikk, offervilje, sentimalitet, en temasang, en truende tidsfaktor, en giftig skurk og en krig. hver for seg kanskje banalt behandlet, men noe som til sammen gir oss et glimt av et sublime». Les mer her.

Les også: Toppliste: 15 digge yogaplagg- og tilbehør

Siste saker

Mest lest nå
Les mer