Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Melk & Honnings ekspertpanel anmelder sommerens parfymer

I takt med at varmegradene stiger og vintergarderoben skiftes ut med lettere klær, er det mange som ønsker en duft som matcher både antrekket og humøret. En sommerparfyme er gjerne lettere og friskere – og ofte inspirert av de tingene vi elsker ved sommeren. Blomster som spirer, havet, sol… og til og med solkrem.

Vi har samlet et panel som virkelig kan lukter, og hørt hva de synes om noen av de mest aktuelle sommerparfymene. På listen står 12 ulike dufter for både dame, herre og unisex fra Elizabeth Arden, Zarkoperfume, Eau D´italie le Sirenuse Positano, Comptoir Sud Pacifique, Hermès, Perfume Generale, Calvin Klein, Profumi Del Forte, Maison Martin Margiela Replica, Fredric Malle, Diptyque og 100Bon.

Bjørn Brochmann, Maja Hattvang og Henia Gamborg.

Melk & Honnings ekspertpanel består av Maja Hattvang, Bjørn Brochmann og Henia Gamborg. Panelet deler sine meninger og erfaringer om hver av duftene, samt rangerer de fra 1-5 Melk.

Bjørn Brochmann er illustratør og parfymespaltist. Han sier han har en samling av dufter som består av «mange nok», og parfymen han har brukt lengst er Tuscany fra Aramis.

Maja Hattvang er skribent og parfymeentusiast. Hun skifter mellom omtrent fem dufter, men om sommeren går hun gjerne for Tirrenico fra Profumi del Forte.

Henia Gamborg jobber på duftbutikken Heaven Scent og medpartner i Tableau Paper. Hun har en samling på 10-15 parfymer, og en duft hun alltid vender tilbake til er Mure et Musk Extreme fra L´artisan Parfumeur.

Tre av sommerens parfymer

1/ Elizabeth Arden, White Tea 2/ Zarkoparfume, Ménage à Trois 3/ Eau D´italie le Sirenuse Positano, Eue d´itale. Foto: Calle Huth

Elizabeth Arden, White Tea

295,- via Kicks

White Tea skal være en rolig og frisk duft med noter av mandarin, white tea-ekstrakt og sjøbris. Passer best for kvinner.

Bjørn: – Den lukter ikke te som navnet tilsier i hvert fall. Jeg lukter ikke White Tea.

Henia: – Det er sånn som mange kaprer med seg på taxfree kan jeg tenke meg, siden den lukter ganske rent. Her kjøper du mer merket Elizabeth Arden, ikke duften. Den er ganske karakterløs, så den er for den som ikke vil skille seg ut.

Maja: – Jeg tror den passer eldre damer som liker å matche veska med hårbåndet og skoene.

Zarkoparfume, Ménage à Trois

 950,- via Kicks

Ménage à Trois består av tre musknoter, men et hint av frisk vannmelon. Passer like godt til begge kjønn.

Maja: – Jeg føler at dette er en Escada-jente som har blitt voksen.

Bjørn: – Denne passer best til folk som egentlig ikke liker parfyme. Jeg får litt Keisernes nye klær-følelse.

Henia: -Denne synes jeg har litt interessekonflikter – skal den lukte diskré eller ikke? Med tanke på navnet «Ménage a trois» er det i tilfelle lukten av tøymykneren på sengetøyet de sikter til.

Les også
9 serier vi vil binge i sommer

Eau D´italie le Sirenuse Positano, Eue d´itale

1050,- via Heaven Scent

Eau D´italie er laget for det kjente hotellet «Le Sirenuse» i Positano i Italia. Duften er inspirert av varme Terrakotta-fliser, røkelse og solbær. Brukes både av menn og kvinner.

Bjørn: – Lukten fungerer bedre som krem eller såpe istedenfor parfyme. Dette fordi jeg foretrekker denne lukten spredt litt mer utover og ikke er konsentrert på et sted.

Maja: – Jeg synes den blir litt for såpete. Den lukter nesten litt sånn sprit-aktig såpe for min del.

Henia: – Jeg bruker ofte denne på ferie, kombinert med såpe og body lotion. Det er hovedsakelig menn og eldre damer som liker denne, og folk som har vært på bryllupsreise på det hotellet.

Tre av sommerens parfymer

1/ Comptoir Sud Pacifique, Aqua Motu 2/ Hermés, Eau Des Merveilles Bleue 3/ Perfume Generale, Pierre Guilaume, Entre Ciel Et Mer. Foto: Calle Huth

Comptoir Sud Pacifique, Aqua Motu

400,- via Heaven Scent

Aqua Motu har en lett blomsterduft, med noter av sjø, vann, strand og alger. Passer like bra til menn som til kvinner.

Henia: – Dette var den første store akvatiske lukten som kom på markedet i 1992. Du lukter den på en viss type personer i Frankrike. Både menn og damer som er sommerbrune og går i flagrede hvite skjorter og jesussandaler.

Maja: Jeg synes den lukter litt kanelbolle…. i havet. Den lukter veldig Syden.

Bjørn: Jeg synes den blir litt for ensformig for å få topscore. Den er så tydelig, men likevel endimensjonal.

Hermés, Eau Des Merveilles Bleue

910,- via Kicks

Eeu Des Merveilles Bleue fra Hermés er en akvatisk duft, med hint av sitron. Det er originalt en dameduft, men passer like godt til begge kjønn.

Maja: – Jeg liker den. Den passer til å for eksempel friske seg opp etter man har badet. Rett og slett freshe seg opp etter en lang dag i sola.

Bjørn: – Den minner meg litt om en shampoo, så den er veldig frisk og ren. Jeg kunne nok kanskje brukt denne.

Henia: – Den er ganske streit, og kan passe til de fleste. Man kan kjøpe den i gave uten å tråkke skikkelig i salaten. Minner meg kanskje litt om mann i dress i Italia.

Perfumerie Generale, Pierre Guilaume, Entre Ciel Et Mer

1050,- via Heaven Scent

Entre Ciel Et Mer tar utgangspunkt i havet, med noter av lavendel og pære. Det er flest kvinner som går for denne duften.

Henia: – Det lukter litt 80-talls. Hvis Cocktail-filmen hadde vært en lukt, hadde den luktet sånn. Den er kanskje litt «guilty pleasure» – den er digg, men ikke superelegant.

Les også
STILORAMA: Sara Flaaen Licius

Maja: – Det er litt for Gran Canaria føler jeg. Jeg ville ikke anbefalt noen å dra dit, men det er sikkert helt chill der.

Bjørn: – Den er ikke så langt unna lukten til Nivea. Den er utrolig nøytral.

Tre av sommerens dufter

1/ Calvin Klein, CK One Gold 2/ Profumi Del Forte, Vittoria Appuana 3/ Maison Martin Margiela Replica, Beach Walk. Foto: Calle Huth

Calvin Klein, CK One Gold

380,- via Kicks

CK One Gold er en ny versjon av Calvin Klein sin ikoniske unisex-duft. Den har lette noter av sitrus, honning og tre.

Maja: – Den lukter litt nostalgisk. Jeg ser for meg at Eva i Skam bruker denne.

Bjørn: – Ja, det kjennes ut som noe man vokser ut i fra. Man kjøper den og den siste plata til Kygo, kanskje. Litt sånn konfirmant-ting.

Henia: – Det er mange tenåringer som bruker denne, spesielt gutter. Det lukter litt tropisk nektar med kullsyre. Det er litt sånn «kline med noen på stranda i Frankrike når man er 15 år».

Profumi Del Forte, Vittoria Appuana

1400,- via Heaven Scent

Vittoria Appuana er inspirert av badebyen Forte Dei Marmi i Italia, med noter av kokos, vanilje og banan. Passer best til kvinner.

Henia: – Dette er en «ut på byen»-duft. Det har skjedd opp til flere ganger at fremmede gutter har kommet bort til meg og sagt jeg lukter «så sykt godt» når jeg har hatt på meg denne. Det er sånn jeg ser for meg Jennifer Lopez lukter. Den er litt tacky, men på en god måte.

Bjørn: – Den ringer ikke i bjella mi, men. Den minner meg litt om matavfall, jeg synes det lukter litt overmoden frukt faktisk.

Maja: – Er det den voksne versjonen av Calvin Klein Gold? Den er søt, men den er ikke for søt heller.

Maison Martin Margiela Replica, Beach Walk

815,- via Kicks

Beach Walk skal minne om en tur på stranden, med tydelig hint til hav og noter av bergamott, sitron og rosepepper. Denne kan mikses med forskjellige filtre som tar duften til et nytt nivå. Vi har testet Glow (345,-) og Blur (345,-).

Bjørn: – Her får man jo full sommerpakke, med akvatisk tema med solkrem. Hvis du ikke orker å dra på Huk en dag kan du bare ta en dusj med den her så lurer du hvem som helst til at du har vært ute i sola en hel dag.

Henia: – Jeg synes den er veldig god. Den er nesten en miks av alle de andre parfymene vi har testet i dag. Den lukter litt solarium, og det er litt ekkelt, men også litt godt.

Les også
Er vifter sommerens heteste tilbehør?

Bjørn: – Jeg synes det er ganske kult at merket kommer med et såpass komplisert konsept, og tar sjansen på at folk skjønner hvordan man skal bruke det.

Maja: – Med filtrene synes jeg Blur desidert var mye bedre, Glow lukter litt for «gammel dame».

Tre av sommerens parfymer

1/ Fredric Malle, Edouard Fleciher, Lys mediterranee 2/ Diptyque, Philosykos 3/ 100Bon, Nagaranga & Santal Citronne. Foto: Calle Huth

Fredric Malle, Edouard Fleciher, Lys mediterranee

1850,- via Heaven Scent

Lys mediterranee er en hyllest til ingefærliljer mikset med lukten av Middelhavet, med noter av blomsten Kvann, appelsinblomst og sjø. Passer best til kvinner.

Bjørn: – Den er kanskje for folk som ikke liker å føle seg parfymete, som ikke har sansen for store voldsomme lukter. Samtidig er den litt tung, siden den har det kantete grønne i seg. Hvis du ikke liker det, så er den ikke noe for deg. Det er en litt polariserende duft.

Henia: – Fredric Malle sin tanke bak lukten er at du både skal bli «refreshed» og samtidig vil forføre. Den vokser på deg. Den blir bedre og bedre jo mer du lukter på den. Jeg synes den er helt nydelig.

Maja: – For meg blir den litt for heavy. Jeg kan godt ta et sniff av den, men jeg kunne ikke gått rundt å lukta den hele tiden. Det er nok en litt voksen lukt, kanskje.

Diptyque, Philosykos

1200,- via Heaven Scent

Philosykos er inspirert av Hellas´fikenlunder, med noter av tre og hvit seder. En blomsterlig duft som passer godt til begge kjønn.

Henia: – Den er et mesterstykke – helt utrolig. Det er som å stå rett under et fikentre.

Bjørn: – Dette er en parfyme for alle. Også de som ikke ser på seg selv som parfymemennesker, og har vanskelig med å finne en duft de liker. Selv om den passer til de fleste i alle aldre og begge kjønn, er den annerledes og skiller seg ut.

Maja: – Ja, enig. Dette er den eneste pappa, som hater parfymer, har sagt at han liker.

100Bon, Nagaranga & Santal Citronne

145,- via Kicks
 Naranga & Sental Citronne er en søt, krydret og fruktig lukt. Den har hint av sitrus og vestindiske sandeltre. Parfymen er unisex.

Maja: – Den her minner meg om noe fra da jeg var liten. Den lukter litt mygglys kanskje.

Bjørn: Det er mulig det er noen sånne likheter til myggspray. Det finnes jo noen myggsprayer som faktisk lukter godt, så den kan passe noen.  Den kan være bra å ha med på camping- eller telttur hvor det fort blir litt klamt, da han den her luften freshe opp litt – og holde myggen unna.

Henia: – Jeg tror min far hadde likt den her, han er over 70 år og fra Marokko. Den minner kanskje litt for mye om colognene fra Carre Four.

 

 

 

Takk til Kicks og Heaven Scent for utlån av parfymer.

Hovedbilde fotografert av Calle Huth.

Les også: Melk & Honnings ekspertpanel anmelder vårens mest aktuelle sneakers

Siste saker

Mest lest nå
Les mer