Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
sanatorium

Melk & Honning Tester: Sanatorium

En natt på kreativ rehab.

Forestill deg at du er en del av en gruppe med kunstnere på 1920-tallet. Blant vennekretsen din er kreative mennesker som Ernest Hemingway, Francis Scott Fitzgerald, James Joyce og Pablo Picasso. Kunsten er ditt levebrød, og for at du skal få penger i kassa må du levere. Du er omringet av andre kreative mennesker, men til slutt kan det bli for mye. Presset blir for stort og du blir gal.

Hvor drar du da? 

Forestill deg at det har gått så langt at du ikke lengre klarer å oppføre deg som et normalt menneske. Du blir

Sanatorium

Gro og Vigdis utenfor Sanatorium. Foto: Ignat Wiig

hentet av helsepersonell og bært på en båre inn til: Sanatorium.

Fra gammelt av er sanatorium en betegnelse på et helsehjem og en klinikk for langtidsbehandling.

Idéen om et sanatorium hvor kreative mennesker som har møtt veggen lever innenfor veggene hos konseptbutikken Sanatorium på St.Hanshaugen i Oslo.

Bak konseptet står interiørarkitekt Vigdis A. Bergh og interiørdesigner og fotograf Gro Sævik. De er begge to også møbeldesignere – og møblene er selvsagt på plass på Sanatorium.

Konseptbutikken ligger på et hjørne i Frydenlundgata på St. Hanshaugen. Vinduene er store og strekker seg fra bakken og helt opp til taket. Her har nysgjerrige naboer og forbipasserende en gylden mulighet til å få en smakebit på hva som skjer innenfor de fire veggene; og der skjer det mye.

Midt i rommet står det et badekar med dusj. Det at det står midt i et åpent rom med store vinduer og god innsikt går ikke på bekostning av at det faktisk blir brukt. Det store rommet er også innredet med et skrivebord, en sofa og hyller full av produkter fra kultmerket Le Labo. Sanatorium i Oslo er forøvrig de eneste i landet som får føre parfymene og kroppsproduktene fra det populære merket.

Les også
Havaiana lanserer eksklusive flip-flops

Til venstre er et stort og åpent kjøkken, opp en liten trapp finner vi kontoret og ned trappen et stueområde, bad og et skrivebord.

Konseptbutikken ser ut som, og blir brukt som en helt vanlig leilighet. Kundene som kommer innom blir behandlet mer som gjester, og det som gjør at man i det hele tatt vet at det faktisk er en butikk er at møblene og alt annet har en prislapp.

Sanatorium Oslo

Hovedrommet hos Sanatorium. Foto: Ignat Wiig

Som en del av konseptbutikken har Bergh og Sævik innredet to egne, små leiligheter, som fungerer som hotellrom for kreative mennesker. Denne delen av konseptbutikken har de gitt navnet «Hotel Horribel». Idéen er at det skal fungere som et sanatorium for kreative mennesker som trenger en kreativ rehab. De små leilighetene, eller hotellrommet, leies ut til personer som Sanatorium jobber med som besøker Oslo, eller andre kreative mennesker som kunstnere og skribenter som trenger et overnattingssted i hovedstaden – en kreativ rehab.

I det Melk & Honning ankommer Sanatorium en tirsdag formiddag blir vi møtt ved skrivebordet som er plassert midt i rommet. Nå skal vi legges inn og det er et skjema å fylle ut.

Skal du legges inn til kreativ rehab må du selvsagt fylle ut et skjema først, forteller Sævik.

Vil du unytte følelsen du kan få ved å bo på Sanatorium er det bare å være med på leken.

I skjemaet må det fylles inn navn, adresse og fødselsnummer, i tillegg til å huke av i flere bokser for hvorfor man trenger kreativ rehab. Her finnes alternativer som at du har blitt en rosablogger, du har skrivesperre eller du er for nysgjerrig. Vi huker av på boksen som sier «kreativ skrivesperre». Sævik skriver under på skjemaet og stempler det. Så finner hun frem et polaroidkamera for å knipse et bilde av pasienten som legges ved i pasientjournalen.

Sanatorium

Skjemaet på fylles ut før vi blir innlagt. Foto: Ignat Wiig

Videre blir vi vist inn til leiligheten vi skal bo i det neste døgnet. På sengekanten står en krukke med tre piller og på gulvet er det satt en flaske bourbon. Sammen med den sterke drikken og pillene ligger det også en skriveblokk.

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Alt var gjort til rette for at en kreativ, men noe gal person skulle overnatte der.

sanatorium soverom

Notatblokk, bourbon og piller var plassert ved sengen. Foto: Ignat Wiig

sanatorium

Kjøkkenet til leiligheten vi bodde i. Foto: Ignat Wiig

Ned fra kjøkkenet og soverommet går en vindeltrapp ned til baderommet. Og ja, selv trappen er til salgs.

På baderommet er det tent flere stearin- og duftlys, håndkler er lagt frem, lyset dempet og varmekablene varmer hele rommet. Små flasker med reiseprodukter fra Le Labo står klar, og alt er gjort til rette for et varmt bad.

sanatorium

Leiligheten vår gikk over to plan. Foto: Ignat Wiig

sanatorium

Klar for et varmt bad. Foto: Ignat Wiig

Leiligheten vi fikk bo i på Sanatoriums Hotell Horribel har egen inngang fra gaten, så du har selvsagt muligheten til å komme og gå som du ønsker.

Om kvelden er det bare til å ta til seg de vakre detaljene i rommet. Ta til deg alt av inntrykk som gjør opplevelsen sterke. Hengekøyen ved vinduet skal prøves, badekaret skal utnyttes til det fulle og ja, et lite glass med bourbon kan vi vel heller ikke si nei til. Og så var det de pillene da. Når vi først er på kreativ rehab må de og tas.

Det var heldigvis bare Paracet og Ibux.

sanatorium

På Sanatorium var det gjort klart bourbon og piller til pasienten. Foto: Ignat Wiig

Da Melk & Honning delte bilder og videoer på Instagram fra oppholdet, var det to spørsmål som gikk igjen:

«Dere sover der ikke helt alene?» og «Er det ikke skummelt?».

Les også
Vi har testet bronzeren som går viralt på Tiktok

Jo, vi sov der alene, men nei – det var langt fra skummelt. Faktisk veldig avslappende og deilig. Det er jo i utgangspunktet en helt vanlig leilighet.

Så var det dette med at Sanatorium og Hotel Horribel er noe så unorsk og et konsept man ikke har sett lignende til i Norge. Det må jo bare snappes, og bli delt på Instagram, kanskje også på Facebook? I dag deler vi jo hver minste opplevelse og inntrykk med verden rundt oss, men dette behovet forsvant litt utover kvelden.

Da mørket var senket seg forsvant også behovet for telefonen mer og mer. Leken, og det å leve seg inn i en rolle som en annen gal person ble mer naturlig.

Det var en deilig følelse av å leve i en boble, hvert fall for et par timer. I nattetimene føltes det ut som poesi for kroppen. Telefonen ble litt glemt, og når tankene begynte å komme ble notatblokken på nattbordet heller brukt.

I det du våkner har du forhåpentligvis fortsatt en viss ro i kroppen. Behovet for å dele de vakre morgentimene med sosiale medier ble igjen litt viktigere. Alt skulle på Instagram: Solen som kom gjennom vinduet, sengen med flere dyner kledd i sengetøy av lin, produktene fra Le Labo og kaffekoppene i keramikk.

Og falt noe av innredningen på rommet ekstra godt i smak? Ja, da kan du jo faktisk kjøpe det med deg hjem.

Som det også står skrevet på veggene hos Sanatorium. «No rules» og «Why the hell not»

sanatorium

Rommene på Sanatorium leies ut på forespørsel. Prisen ligger på omlag 2700 kr natten. For ordens skyld: Melk & Honnings opphold var ubetalt. 

Hovedbilde: Ignat Wiig

Les også: Melk & Honning Tester: Cryoterapi

Siste saker

Mest lest nå
Les mer