Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Matprofilenes beste tips til oppskrifter du kan teste ut denne høsten
Foto: Nancy Bundt og Linn Stokstad

Matprofilenes beste tips til oppskrifter du kan teste ut denne høsten

Oppskrifter som passer perfekt på denne tiden av året.

En ny årstid betyr gjerne også at vi endrer matvanene våre. Det frister kanskje ikke like mye med en frisk smoothiebowl eller en lett salat med vannmelon og jordbær nå, selv om det gjorde det for en liten stund siden.

Høsten er for mange synonymt med varmende supper og drikker, eller andre digge oppskrifter med et lite hint av høst. Om du likevel ikke helt vet hva du vil lage – er det bare å fortsette å lese.

Vi har spurt et knippe matprofiler om deres beste tips til oppskrifter man bør teste ut denne høsten.

Irina Smit, eier og driver av Happy Foods Kafé på Frogner i Oslo, har flere høstlige oppskrifter å dele med oss.

– Jeg elsker jo å bruke råvarer i sesong og spesielt grønnsaker. Akkurat nå er den aller beste tiden for norske sesongbaserte grønnsaker. Utvalget er størst på høsten, så da bruker jeg omtrent ikke noe annet enn det jeg kan få tak i fra norske bønder, sier hun til Melk & Honning.

– Rødbete er en av mine favorittgrønnsaker og det er så mye godt man kan lage av rødbete, legger hun til.

Smit forteller at hun har flere oppskrifter med rødbete i boken sin Happy Foods – Ren plantebasert mat du kommer til å elske. Du finner også ulike retter med rødbete i kafeen.

– Ekstra gøy er det jo at det blir så fin farge på maten med rødbete, og når man ovnsbaker den blir den så søt og god.

Matprofilenes beste tips til oppskrifter du kan teste ut denne høsten
Irina Smit. Foto: Privat

Her er Irina Smit sine tips til oppskrifter du bør teste ut:

Rødbete- og quinoasalat

– Denne er god som et måltid i seg selv eller som tilbehør sammen med andre retter. Her vil jeg tipse om å bruke både norske økologiske rødbeter og epler.

Dette trenger du til fire porsjoner:

3 økologiske rødbeter

2 økologiske epler

4 dl kokt quinoa

1 dl hakkede valnøtter

1 ss olivenolje

1/2 ts salt

Dette trenger du til dressing:

2 ss olivenolje

1 ss sennep

1/2 ss mørk, flytende honning

2 ss sitronsaft

Slik gjør du:

Kutt rødbetene i terninger og legg de på et stekebrett med bakepapir. Ha 1 ss olivenolje og 1/2 ts salt over. Stek på 200 grader i 30 minutter, til de er helt møre. Avkjøl rødbetene og ha de i en bolle sammen med den kokte quinoaen. Bland sammen ingrediensene til dressingen i en bolle, og rør godt sammen med en gaffel til en jevn saus.

Vend dressingen inn med rødbetene og quinoaen. Kutt eplene i terninger og bland de forsiktig inn i rødbetesalaten. Topp med finhakkede valnøtter.

Matprofilenes beste tips til oppskrifter du kan teste ut denne høsten
Rødbete- og quinoasalat. Foto: Nancy Bundt

Rødbete- og ingefærlatte

– Enda en oppskrift med rødbete er Happy Foods sin signaturvarmedrikk, rødbete- og ingefærlatte. Denne er så god nå på høsten. Deilig varm drikke med sødme fra rødbete og et lite sterkt hint fra ingefær, sier Smit.

Dette trenger du til 8-10 kopper:

4 store rødbeter

4 store biter ingefær

Slik gjør du:

Juice rødbeten først, og deretter ingefæren. Oppbevar rødbete- og ingefærjuicen i kjøleskap. Du kan ha den i kjøleskapet i fire til fem dager og lage flere kopper med rødbetelatte.

Dette trenger du til én kopp rødbete – og ingefærlatte:

1/2 dl rødbete- og ingefærjuice

1/2 dl kokende tevann

1 ts honning eller lønnesirup (kan sløyfes hvis du ikke vil ha den så søt)

1 1/2 dl havremelk eller annen plantemelk

Slik gjør du:

Ha rødbete- og ingefærjuicen i en stor kopp. Tilsett det varme vannet og eventuelt søtning. Visp deretter havremelken med en melkeskummer eller håndvisp til en tykk og luftig melk. Hell melken over og rør om med en skje.

Matprofilenes beste tips til oppskrifter du kan teste ut denne høsten
Rødbete- og ingefærlatte. Foto: Nancy Bundt

Ernæringsrådgiver Linn Stokstad deler oppskrift på en gresskardipp og lakriskuler.

– Jeg er helt hektet på denne proteinrike gresskardippen! Jeg er stor tilhenger av å mat-preppe. Har du klart litt ulike salatingredienser og annet godt i kjøleskapet, er det så mye enklere å ta gode valg, sier hun til Melk & Honning.

– Gresskardippen har tatt over for hummusen. Den er proteinrik og nydelig god. Både i konsistens og smak. Jeg topper den på salaten daglig, og gir salatbowlen en liten høstvibe! 

Matprofilenes beste tips til oppskrifter du kan teste ut denne høsten
Linn Stokstad. Foto: Privat

Sjekk ut Linn Stokstad sine oppskrifter under:

Proteinrik gresskardipp

Dette trenger du:

150 g ovnsbakt gresskar

1 pk hvite bønner (175g)

2 ss tahini (kan sløyfes)

2 ss olivenolje (1 ss ekstra om du dropper tahini)

Saften fra 1/2 lime

1 ts salt

1 ts hvitløkpulver

Kaldt vann til rett konsistens

Slik gjør du: 

Kjør alt til digg konsistens i stavmikseren din, og spe med vann til ønsket konsistens.

Lakriskuler

– Jeg digger sunn snop, og lakris er favoritten, sier Stokstad.

Dette trenger du:

7 myke dadler

1-2 ss lakrispulver

1/2 ts havsalt

1 dl cashewnøtter

Slik gjør du:

Kjør til en deig i foodprosessor eller stavmikser, rull kuler og nyyt!

Lakriskuler. Foto: Sofie Holtedahl

Matprofil Ellen Irene Aabol sin soleklare favorittoppskrift på høsten er en søtpotettallerken.

– Den funker til både lunsj og middag, både i en travel hverdag, som helgekos eller comfort food. Den er varm og lun i smaken, med varierende konsistens og spennende smaker! En varm rett til høst- og vinterkulden, og mørketiden, sier hun til Melk & Honning.

Ellen Irene Aabol. Foto: Stian Berntsen

Søtpotettallerken

Dette trenger du til syltet rødløk:

1/4 rødløk

25 ml eddik

50 ml sukker

75 ml vann

Dette trenger du til søtpotetbiter:

1 søtpotet

1 ss olivenolje

1/2 ts chilipulver

1/2 ts spisskummen

1 klype salt

Dette trenger du til krydrede kikerter:

1 boks kikerter

1 ss olivenolje

1/2 ts kanel

1/2 ts spisskummen

1 klype salt

1/2 ss honning

Slik gjør du:

Start med å lage syltet rødløk. Kutt rødløk i skiver og ha i en bolle. Kok vann, eddik og sukker i en kjele og hell i bollen. Sett det i kjøleskapet og forvarm ovnen til 200 grader.

Skrell og kutt søtpoteten i terninger. Ha det utover et stekebrett og hell over olivenolje. Krydre med chilipulver, spisskummen og salt. Masser det godt og stek i ovnen i 20-30 minutter.

Finn fram en dyp stekepanne og ha i kikerter. Legg til olje, kanel, spisskummen, honning og salt. Stek til kikertene er gylne og lett crispy. Lag eller kjøp guacamole og hvitløksdressing.

Ha søtpotetbitene nederst på to tallerkener. Ha over guacamole og hvitløksdressing. Legg på kikerter, rødløk og fersk oregano til slutt. Enjoy!

Søtpotettallerken. Foto: Privat

Skogscookies

– Også kjent som sjokoladekjeks med tranebær og hvit sjokolade. Disse kjeksene har ALT! Crispy ytre, myk kjerne, sjokolade, sødme og et hint av bitterhet. Alle jeg har servert disse kjeksene til har spurt om oppskriften og følgerne mine har kommet med supergod feedback, sier Aabol.

For meg er mat glede og de kjeksene her… de er en smaksbombe av glede og lykke for hver bit man tar! 

Dette trenger du:

50 g mykt smør

150 g brunt sukker

1 egg

1 ss vaniljesukker

25 g bakekakao

120 g havremel

1/2 ts natron

1/2 ts kanel

1 klype salt

100 g hvit sjokolade

60 g tørkede tranebær

Slik gjør du:

Forvarm stekeovnen til 175 grader på over- og undervarme. Ha smør og sukker i en bolle og visp det kremete. Legg til egg og vaniljesukker og visp igjen. Ha i mel, natron, kanel og salt og bland godt. Kutt sjokoladen i biter og ha i bollen. Legg til tørkede tranebær og vend alt sammen.

Sett deigen i fryseren i 20 minutter, og gjør klar et stekebrett med bakepapir. Ta én og én spiseskje med deig, rull til kuler og plasser på stekebrettet.

Dytt ekstra hvite sjokoladebiter og tørkede tranebær rundt på kulene. Stek cookiesene på midterste rille i 15-20 minutter. La avkjøles etter steking og enjoy!

Skogscookies. Foto: Privat

Les også: Har du fått med deg den nyeste mattrenden på TikTok?

Siste saker

Mest lest nå
Les mer