Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Hubert de Givenchy er død

– Han var blant designerne som satte Paris i hjertet av moten.

Det var familien som mandag meldte at grunnleggeren av det franske motehuset Givenchy gikk bort for to dager siden. Hubert de Givenchy ble 91 år gammel.

Givenchy grunnla det franske motehuset i 1952. Han var fransk aristokrat, kjent både som gentlemann og for sitt ydmyke nærvær. Med sine to meter var han dessuten en synlig skikkelse på de flotteste festene i Paris, ofte med sin muse, Audrey Hepburn, ved sin side. For allmenheten var han nemlig kanskje aller best kjent som skaperen av Hepburns garderobe, og står blant annet bak den ikoniske svarte kjolen hun bærer i klassikeren «Breakfast at Tiffany’s». Hepburn var også inspirasjonen bak husets aller første parfyme «L’Interdit».

Som designer var Givenchy en sann estetiker som satte femininitet og eleganse høyt. Etter at han viste sin første couture-kolleksjon i 1952, gikk det to år før han ble den aller første couture-designeren som også lagde en ready-to-wear-kolleksjon. Merket ble blant de mest eksklusive på 50- og 60-tallet, og ble kjøpt opp av LVMH i 1989. Bernard Arnault, leder og administrerende direktør i LVMH, sier at han er i dyp sorg over designerens død.

– Han var blant designerne som satte Paris i hjertet av moten i 1950, samtidig som han skapte en unik personlighet for sitt egen motemerke. Med både luksuriøse aftenkjoler og ready-to-wear har Hubert de Givenchy samlet to sjeldne kvaliteter: å være nyskapende og tidløs, fortalte Arnault til WWD 

Da Givenchy gikk til LVMH, gikk Givenchy selv av som sjefsdesigner for merket, og skandaledesigner John Galliano tok over før han to år senere forlot motehuset til fordel for Dior. Da kom Alexander McQueen inn for å designe herrekolleksjonene og Julien Macdonald for kvinnekolleksjonene. I 2005 tok italienske Riccardo Tisci over som kreativ direktør. Han holdt stillingen helt frem til i fjor da han helt ut av det blå trådte av. Chloés Claire Waight Keller tok hans plass. Hun har foreløpig levert tre kolleksjoner for merket, og ser ut til å hylle Givenchys klassiske, elegante og feminine signatur i større grad enn de tidligere designerne. Til WWD fortalte hun at hun tok dødsfallet til designeren tungt.

– Jeg er veldig trist over tapet av en flott mann og kunstner jeg har hatt den ære av å møte og bli kjent siden min tid hos Givenchy. Ikke bare var han en av de mest innflytelsesrike motefigurene i vår tid, hvis arv fortsatt påvirker dagens stil, men han var også en av de flotteste, mest sjarmerende menn jeg noensinne har møtt. Definisjonen av en sann gentleman, som vil bli hos meg for alltid, sa Keller.

Les også: Donatella Versace hylles i ny serie – se den her

Siste saker

Mest lest nå
Les mer