Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Månedens Oslo-guide: september
Pas Passé. Foto: Ole Martin Halvorsen

Månedens Oslo-guide: september

Årets første høstmåned byr på redesign- og vintage pop-ups, bokslipp og aktuelle debatter.

Fra 5. september

Uff Second hand pop-up

UFF Second hand har to filialer på Grünerløkka og i Kvadraturen i Oslo. Nå åpner den populære bruktbutikken ny pop-up butikk nederst i Hegdehaugsveien, i det tidligere lokalet til Tiger of Sweden.

Butikken vil være åpen i hele høst og vinter, og byr på en salig blanding av nytt og vintage.

Les mer her.

Utvalgte datoer i september

Brunch Vibess

Høst betyr for mange brunch, og det er like greit å bare gjøre dette til en fast helgetradisjon, synes vi. For hva er vel hyggeligere enn å møtes på en grå ruskeværsdag i september med gode venner og nyte et bedre måltid?

På Bar Tjuvholmen inviterer Brunch Vibess til brunch på utvalgte datoer i høst. Og som navnet tilsier – med gode vibber. Og digg mat og drikke, så klart.

Les mer her.

8. september

«Psycho» på Cinemateket

I år er det 60 år siden Alfred Hitchcock, the master of suspense, skapte mesterverket «Psycho». Den kanskje mest berømte skrekkfilmen som eksisterer. Den ikoniske dusj-scenen er blitt referert til uendelige ganger i populærkulturen – og er like nervepirrende i dag, som i 1960. Filmen fikk bokstavelig talt publikum til å skrike av redsel i salen.

Her møter vi Marion Crane som ikke kan gifte seg med kjæresten på grunn av hans økonomiske problemer. Hun stjeler derfor en heftig sum fra sjefen sin og stikker av for å starte et nytt og bedre liv med kjæresten. På veien må hun ta inn på et motell som drives av Norman Bates, som tilsynelatende bare bebos av Bates og hans gamle, syke mor.

Les mer her.

Fra filmen «Psycho». Foto via The Guardian
11 – 12. september

Maanesten gudinne-event

I 2018 åpnet danske Maanesten smykkebutikken sin i Prinsens gate. I fjor utvidet det populære merket med tre nye butikker i Norge. Denne helgen inviterer merket til et smykkeevent av det mer åndelige slaget i butikken i Oslo sentrum.

Merket har inngått et magisk gudindekort-samarbeid med åndelig veileder Anna Reinholdt. Resultatet er seks gudinderinger med seks krystaller. De er skapt for å minne oss om vår indre styrke og gudinne når man bærer dem. Både fredag og lørdag får man mellom kl. 15 og 19 og kl. 10 og 16 mulighet til å møte Reinholdt, som vil gi personlig og åndelig veiledning om hvilken ring og krystall som matcher gudinnen du trekker.

Les mer her.

12 – 13. september

Loppemarked på Ekeberg skole

Høst er loppistid, og siden vårens loppemarkeder ble avlyst på grunn av koronautbruddet, må da det bety at denne sesongens loppiser blir dobbelt så bra. Det kommer til å kry av loppemarkeder i Oslo i høst, men Ekeberg skoles tradisjonsrike marked må være blant de aller beste.

Les mer her.

10 – 20. september

Jennie Hagevik Bringaker: «Avbrutt kvinne» på Salgshallen

Salgshallen i det verneverdige, røde trebygget midt i Storgata i Oslo har bydd på store navn innen norsk kunst og mote som Admir Batlak og Anne Karine Thorbjørnsen. Nå inviteres det til utstilling med Jennie Hagevik Bringaker.

«Avbrutt Kvinne» består av en serie tekstile skulpturer – eller puter om du vil. Arbeidene til Bringaker er gjerne basert på personlige erfaringer. På denne måten tar hun del i «den større samtalen om kroppsidealer og kvinnekamp, og reflekterer over det vakre, det grusomme, og det groteske i livet, med referanser til tidlige tiders kunstuttrykk, som hulemalerier og skulpturer fra steinalder og vikingtid».

Fra utstillingen «Avbrutt kvinne». Foto: Tove Sivertsen
16. september

Musikkbingo med guilty pleasures

Døgnvill på Vulkan kickstarter høsten med musikkbingo med guilty pleasures i fokus. For hva er vel egentlig en bedre kombo enn bingo, dårlig musikk med allsang og digge burgere?

Burgersjappa lover låter som Every time we touch med Cascada, As long as you love me med Backstreet Boys og I’m Yours med Jason Mraz. Perfekt for enhver bingo- og karaokeentusiast – helst uten sangstemme.

Les mer her.

17 – 20. september

Fushion Oslo

Etter flere sesonger med Norges svar på moteuka, valgte Oslo Runway å gå sammen med Collective om å lage en norsk mote- og kunstfestival. Resultatet ble Fushion Oslo. Festivalen gikk av stabelen for første gang i fjor høst, men ble koronautsatt i våres.

Nå er Fushion Oslo tilbake, og det på nye Deichman og Bjørvika i hovestaden. Her vil det bli talks om mote og kunst, presentasjoner av designere og kunstnere og mye mer.

Les mer her.

Oslo Runway gjør comeback
Design av Michael Olestad. Fra fjorårets Fushion Oslo. Foto: Ignat Wiig
18. september – 18. oktober

Raymond Mosken: «Western Man»

Helt siden midten av 80-tallet har fotograf Raymond Mosken reist til de vestlige statene i USA og knipset bilder som han etter hvert har samlet i fotoprosjektet «Western Man». Nå stilles de ut på Galleri Balder i Oslo. Fotografiene kan minne om stillbilder fra en skikkelig cowboy-film, men er rene dokumentariske fotografier uten iscenesettelse. Her får vi et innblikk i livet til den moderne cowboyen i dag.

«Det er noe nostalgisk over ordet cowboy, og det er ikke lenge siden det å leke cowboy og indianer var en viktig del av barndomen. Gjennom cowboy-filmene ble myten om det ville vesten og cowboy-livet et forbilde på mot og styrke, og for Mosken handler dette prosjektet nettopp om maskulinitet».

Les mer her.

Foto: Raymond Mosken via event
24. september

Debatt: Din drittleilighet

Er det noe som irriterer og engasjerer (de aller fleste av oss), må det være det rådyre boligmarkedet i Oslo med elleville priser. Nå inviteres det til debatt på Deichman Bjørvika.

Instagramkontoen @min_drittleilighet viser frem utleiemarkedet fra rundt omkring i landet. På kort tid har kontoen skaffet seg nesten tyve tusen følgere – de fleste unge mennesker.

«Folk er drittlei av boligmarkedet i Oslo. Hva kan vi gjøre med det? I sommer har debatten om norsk boligpolitikk stått høyt på agendaen. Bankene melder om en betraktelig økning i boliglånene, på tross av korona. Samtidig blir forskjellen mellom de som eier og de som leier bare større. Skaper norsk boligpolitikk sosiale ulikheter? Har vi i det hele tatt en boligpolitikk i Norge?»

Les mer her.

29. september

Matias Faldbakken: Levende leirklumper og familieliv

I våres ga forfatter og kunstner Matias Faldbakken ut boken «Vi er fem». Nå møter han forlegger Synne Øverland Knutsen til samtale om den prisvinnende romanen på nye Deichman Bjørvika.

I boken som ble omtalt som en «helsprø opplevelse, på den best tenkelige måten» i Dagsavisen, møter vi en familiefar som bor sammen med kone og to barn på et lite sted. En dag går han ut i verkstedet og blander rødleire og kunstgjødsel i eltemaskinen, og resultatet er ikke helt som forventet, hverken av han selv eller leserne.

«Historien spinner av gårde, og det er en overskuddsfortelling preget av innfall, sci-fi, fantasi og absurditeter. Gjennom et språk som beskriver det ubeskrivelige, tar Faldbakken oss med på en humpete og underholdende leseropplevelse, som også tar opp grunnleggende spørsmål ved livet».

Les mer her.

Matias Faldbakken. Foto: Dan Petter Nergaard via Oktober Forlag
30. september

Samtale med Zeshan Shakar: Kontor og klasse

I Zeshan Shakers etterlengtede andrebok «Gul bok» møter vi Mani som har vokst opp i en blokkleilighet på Haugenstua i Oslo. Etter sjette jobbintervju blir han ansatt i Oppvekstdepartementet. Mani er blitt eksponert for norsk middelklasse som student på BI. Men med fast jobb i departementet rykker middelklassekulturen mange hakk nærmere, og resulterer i kollisjoner mellom virkelighetsoppfatningen hans og verden slik den presenteres som en selvfølge av de nye kollegaene.

Her tar Shakar for seg ulike opplevelser av utenforskap og minoritetsstatus, i et kontorlandskap som rystes hardt av 22.juli- terroren.

Nå inviterer Litteraturhuset Shakar til boksamtale med litteraturkritiker Bjørn Ivar Fyksen.

Les mer her.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer