Utstillinger, loppis og kino i høstmørket.
1 – 30. oktober
Sorgenfri skulpturpark
Da butikkgalleriet Sorgenfri åpnet dørene på Majorstuen i Oslo i fjor, var det med et ønske om å påvirke folks oppfatning av klær og klesproduksjon. Og med kunst, design og bærekraft som stikkord.
Nå inviterer Sorgenfri til skulpturpark med en rekke arbeider signert 16 ulike kunstnere, med et bredt utvalg tekniske ferdigheter. Den viser hvordan den norske skulpturscenen ser ut i 2020, med referanser til blant annet det abstrakte og modernismen.
Skulpturparken er delt inn i to grupper; skulpturer slik som de ser ut, og bruksgjenstander som blir til skulpturer. På kunstnerlisten finner man blant andre møbeldesigner Ali Gallefoss, som tidligere har samarbeidet med motemerket Holzweiler.
2. oktober – 3. januar 2021
Josh Kline: Antibodies på Astrup Fearnley Museet
Etter finanskrisen i 2008 har Josh Kline brukt kunsten sin til å «problematisere vilkårene for hva det vil si å være menneske i dagens senkapitalistiske samfunn, preget av globalisering, rask teknologisk utvikling, store sosiale og økonomiske omveltninger og en akselererende klimakatastrofe».
Denne utstillingen er amerikanerens første store museumsutstilling i Skandinavia. Her undersøker han gjennom installasjoner, skulpturer og filmer hvordan økende sosial og økonomisk ulikhet, uforutsigbare arbeidsvilkår, overvåking og undertrykkelse påvirker og endrer oss.
Utvalgte datoer
Fredagsmiddag på Dapper
Hver fredag i høst inviterer kles- og kafékonseptet Dapper på Grünerløkka til fredagsmiddag. Kaveh eller gjester varter opp og Dapper serverer til det er tomt. Forvent digge og varmende høstretter som Biff Bourguignon, med god vin til.
Les mer her.
25. september – 14. februar 2021
Per Kristian Nygård: Formenes økonomi på Vigeland Museet
Vigeland Museet i Oslo, som tidligere var atelieret til Gustav Vigeland, står i dag som et monument over skulptøren. I denne utstillingen utforsker nå Per Kristian Nygård forholdet mellom økonomi og form, og hvordan økonomien er med på å legge premissene for utformingen av våre omgivelser.
Opptatt av monumentet som idé, har Nygård laget en triumfbue. Disse ble tradisjonelt sett reist i marmor. Nygård har laget en bue av scanblokker, som representerer noe billig og prefabrikkert, og som vanligvis skjules ved å bygges inn eller mures over.
Utstillingen består også av mindre skulpturer, som trapper som ikke leder noe sted, og ruiner som minner om hus som en gang sto der. I tillegg til en installasjon av tujaplanter – en av de vanligste plantene i Norge, og likevel sett på som litt vulgær? Den velges ofte fordi den er vintergrønn – på bakgrunn av sin funksjon, ikke sin estetiske kvalitet. Akkurat som lecablokken.
19. september – 1. november
Høstutstillingen
Ingen høst uten Høstutstillingen. Statens kunstutstilling på Kunstnernes Hus i Oslo viser hvert år en enorm gruppeutstilling basert på fri innsendelse. I over 130 år har den vist utviklingen i samtidskunsten, og «vært en uuttømmelig kilde til diskusjon om kunstnerisk kvalitet. Den har refusert mye god kunst gjennom tidene, men den har også sluppet inn eksperimenterende og kontroversielle arbeider som ingen andre institusjoner ville ha vist».
Blant årets bidragsytere er blant andre Admir Batlak. Den norske designeren og kunstneren har de siste årene bevegd seg lenger unna motebransjen, og dypere inn i kunstverdenen. I år debuterer han på Høstutstillingen – og vant årets debutantpris også.
Les mer her.
Utvalgte datoer i oktober
Beats & Brunch på Theatercaféen
Hva er vel bedre enn en digg brunch når det klassiske ruskeværet og høstmørket setter inn? Og hva er vel bedre enn å innta den på Theatercaféen midt i Oslo sentrum?
Som den ærverdige institusjonen selv skriver: «Oppskriften er den samme som alltid; en god miks av deilige rytmer fra kjente DJs, byens beste Eggs Benedict, avokadotoast, søte fristelser og champagnecocktails». En uslåelig kombo.
Konseptet Beats & Brunch ble introdusert for første gang i fjor som en del av en større plan om å kapre yngre gjester, og hver søndag i oktober inviteres ulike DJs til å spille musikk som får søndagen til å fly av sted.
Les mer her.
10. oktober – 15. november
Yves Scherer: Leaves of Grass på Galleri Golsa
I utstillingen Leaves of Grass tar den sveitsiske kunstneren Yves Scherer for seg konstruksjonen av identitet, så vel som begrepet «hjem» og hva som ligger i det – et sted vi er fra, og et sted vi føler vi hører til. Utstillingen består av fotografier, skulpturer og malerier, deriblant et oljemaleri med et klassisk sveitsisk landskap.
Scherer er kjent for å ta opp spørsmål rundt kjønn og pop-kultur, fortsetter her også sin fascinasjon for å smelte sammen og rive ned barrierene mellom kjendiser og publikum. Her gjør han det med en serie vintage fotografier av den franske modellen og skuespilleren Laetitia Casta.
«Det er en liten kjærlighetshistorie midt i en global pandemi som har fått så mange mennesker til å tenke over livene sine, deres røtter og velsignelsene av et sted å kalle hjemme».
Utvalgte datoer i oktober
Filmperler på Cinemateket
I oktober viser Cinemateket i Oslo to ikoniske filmperler. Vakre In the mood for love gjenskaper Hong Kong anno 1962, hvor herr Chow og Fru Chen møtes over flyttelasset der de begge tilfeldigvis flytter inn med sine respektive ektefeller.
Begge opplever å bli bedratt, og trøst går over i en intens tiltrekning som oppstår mellom dem. «Med følelsene på den ene siden og behovet for å ikke å bli som sine utro ektefeller på den andre, kjempe de for å bevare sin egen og hverandres ære».
Franske Hatet med en purung Vincent Cassell skal være like aktuell i dag som for 25 år siden da den først kom ut på lerretet. I filmen møter vi Hubert, Saïd og Vinz. Den ene av algerisk opphav, den andre av afrikansk og den tredje jødisk, alle tre boende i en trist og grå forstadssone i Frankrike.
Denne «hardtslående og særdeles heftige filmen om uro og vold i en fransk forstad, tegner et bilde av et uforsonlig hat mellom samfunnets utstøtte (arbeidsløse og innvandrere) og samfunnets forvaltere (politiet)», skriver Cinemateket.
24 – 25. oktober
Loppemarked på Grünerløkka skole
Til tross for at høst er synonymt med loppissesong, har koronapandemien stukket kjepper i hjulene for det i år. Men Grünerløkka skole i Oslo gir ikke opp så lett, og inviterer til et annerledes og koronavennlig loppemarked.
Istedenfor en skole med klasserom fulle av lopper og andre skatter, tettpakkede korridorer med folk som er klare for å gjøre tidenes kupp og vaffelduft i skolegården, blir det marked utendørs i tråd med smittevern, med kun klær og bøker.
Les mer her.
Utvalgte datoer i oktober
Omvisning på Nationaltheatret – før det stenger
Noen gang lurt på hva som skjuler seg bakenfor scenen på Nationaltheatret, hvor så mange store stjerner har stått og gått? Nå har du muligheten til å se Nationaltheatret før det stenger for rehabilitering.
For allerede da teatret åpnet i 1899, var det for lite. Nå skal det moderniseres og tilrettelegges for, med oppstart av byggeprosjektet i 2022.
Under omvisningen med guide får man oppleve det ærverdige teatret fra slutten av 1800-tallet fra nye perspektiver, som publikum sjeldent får se med Hovedscenen, Publikumsfoajeen, Kongelosjen og andre unike rom. Her får man se og høre om arkitekturen og kunsten som fyller teatret, og ikke minst hvordan det store teatermaskineriet fungerer.
Les mer her.
31. oktober – 1. november
Fuglen loppis
Fuglen flytter denne gangen loppisen sin til Kampen Kaffe & bar, hvor det vil bli gode muligheter til å sikre seg gamle vintageskatter. Cocktail- og kaffebaren ved Hammersborgtunnelen er vel så kjent for vakre midcentury-møbler, retro kjøkken- og glassvarer, lamper og kaffeutstyr som for drikkevarene sine.
Les mer her.