Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Månedens Oslo-guide: november
Nick Cave og Kylie Minogue. Foto: Dave Tonge

Månedens Oslo-guide: november

Konsert- og kultfilmer på kino, klesbytting og utstillinger.

4 – 22. november

Utstilling Årets vakreste bøker

Hvert år kårer Grafill Årets vakreste bøker. Det er den eneste konkurransen her til lands som løfter frem formgiverne og den visuelle delen av bokbransjen. Nylig gikk kåringen av stabelen, og tradisjon tro stilles vinnerbøkene ut i Grafills lokaler. I tillegg presenteres flere arbeider av årets Bokkunstprisvinner.

Les mer her.

5 og 8. november

Idiot Prayer med Nick Cave på Vega Scene

I Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Place, fremfører the prince of darkness, Nick Cave, et bredt utvalg sanger i intimt format og med en nedstrippet setting. Konsertfilmen inneholder ikoniske låter som Into My Arms, The Mercy Seat, Higgs Boson Blue og Girl in Amber.

Solo-konserten hans ble spilt inn i sommer og skulle opprinnelig kun være et online-event, men på grunn av skyhøy etterspørsel får man nå mulighet til å nyte konserten hans på kino i en utvidet utgave.

I samarbeid med Øyafestivalen og Big Dipper viser vi konsertfilmen Idiot Prayer: Nick Cave Alone at Alexandra Place. Opplev en rå og personlig Nick Cave – vakrere enn noen gang. Filmen ble lagd da Storbritannia sakte, men sikkert åpnet opp igjen etter nedstengningen av samfunnet på grunn av koronapandemien, og var Caves reaksjon på begrensningene og isloeringen alle hadde blitt utsatt for.

Les mer her.

Oslo-guide
Nick Cave på Coachella i 2014. Foto: Kevin Winter via Getty
6. november

Digital åpningsfest av Høstlys kunstfestival

Høstlys kunstfestival åpnes offisielt fra Deichman Bjørvika, Norges nye hovedbibliotek. Det blir konsert med flere artister for hele familien, lansering og høytlesing fra årets antologi og åpningstale ved byråd for kultur, idrett og frivillighet, Omar Samy Gamal. Det hele streames koronavennlig live på Facebook i tillegg.

Les mer her.

6 og 13. november

James Bond Goldfinger på Frogner Kino

Sir Sean Connery som spilte James Bond i hele syv filmer, og var den nest yngste skuespilleren til å spille den britiske agenten, gikk bort i slutten av oktober, 90 år gammel.

Det kan knapt finnes en bedre måte å hylle Connery, enn å se Goldfinger, den tredje James Bond-filmen. Nå viser Frogner Kino den ikoniske agentfilmen på lerretet, og inviterer til festvisning med bobler og foredrag av Nordens fremste James Bond-ekspert, Morten Steingrimsen.

«I filmen må James Bond kjempe mot den slue og mektige Auric Goldfinger, hvis mål er å raide USAs gullreserve Fort Knox og lamme verdensøkonomien. Det var med Goldfinger at Bond-formenen var fullendt, noe som gjorde at interessen for alvor eksploderte på verdensbasis og den spilte inn betraktelig mer penger enn de foregående filmene», skriver kinoen.

«Filmen byr på en rekke minneverdige karakterer (slik som Pussy Galore, Oddjob, Auric Goldfinger med flere), scener som har brent seg fast i filmhistorien, en enormt populær tittelmelodi av Shirley Bassey og for første gang i serien introduseres den nå svært så berømte Aston Martin DB5».

Les mer her.

Månedens Oslo-guide: november
Sean Connery som James Bond. Foto: Michael Ochs Archive/Stringer via Getty
21. november

Den store klesbyttedagen

Det grønne skiftet ser ut til å ha kommet for å bli, og nye måter å skaffe seg «nye» klær på dukker stadig opp, slik som å utleie, redesign, vintage og second hand – og bytting av klær.

Nå inviteres det til Den store klesbyttedagen. For hva er vel bedre enn å bytte plagg man ikke passer eller bruker lenger, med noe nytt og gammelt?

«Finn ditt nærmeste arrangement og møt opp frisk og med 7 rene og hele plagg», skriver arrangøren.

Les mer her.

Utvalgte datoer i november

Prohibition Club

I år er det akkurat 100 år siden forbudstiden trådde i kraft, og de glade 20-årene startet med brask og bram. Oslos første eksklusive speakeasy, Prohibition Club, inviterer til lørdagsarrangementer i ekte Gatsby-stil.

Konseptet inviterer «Oslos fornemme herremenn og flotte damer til en reise tilbake til det glade tjuetallet og Gatsbys glamour der man danset swing til jazzens stjerner og drakk ulovlig sprit på hemmelige barer».

Her får man muligheten til å oppleve kremen av det Norge har å by på innen burleskdans, jazz, cabaret og 20-tallsunderholdning med autentiske cocktails. Prohibition Club er en Members Only Club.

Les mer her.

Guide for november
Fra filmen «The Great Gatsby». Foto via Vogue
28. november

Jul på Grünerløkka

Korona eller ei, julen kommer i år også. Og på Grünerløkka i Oslo inviteres det tradisjon tro til førjulsstemning. Litt annerledes blir det på grunn av smittevernsregler (les: null julemarked eller gratis pepperkaker), men det blir julepyntede butikker og kafeer, og tenning av julestjernen på Olaf Ryes plass. Og det kanskje morsomste av alt; Bydelen skal kåre vinneren av beste juleutstilling. I fjor tok butikkene på Løkka helt av med julepyntingen.

Les mer her.

28. november

Nils Bech på Sentrum Scene

Etter å ha blitt avlyst i våres, prøver Nils Bech og Sentrum Scene på nytt og inviterer til releasekonsert og livepremiere.

Helt siden han sang O Helga Natt i Skam, er han blitt et fast innslag på enhver juleliste på Spotify. Men Nils Bech er så mye mer.

«Sangeren, komponisten og performanceartisten er anerkjent langt utenfor landets grenser for sin himmelske stemme, kombinasjonen av klassiske arrangementer og tradisjonelle poplåt-strukturer, samt sitt særdeles konseptuelle og unike liveshow», skriver arrangøren.

Les mer her.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer