På tide å synke ned i sofaen med en god bok.
Sommeren er et tilbakelagt kapittel. Selv om det er en kjip erkjennelse for de fleste, må man ikke glemme at også høsten har sine fordeler.
Mens regnet pøser ned og vinden suser har man jo endelig tid til å ta igjen tapt lesning. Du vet, alle bøkene du kjøpte under BLM-bevegelsen i juni, som du ble for opptatt med å bade, spise is og slenge rundt til å lese.
Har du derimot behov for nye forslag til lesestoff for september, har vi samlet sju tips her:
Les også: Månedens Oslo-guide: september
Bok: Gul bok av Zeshan Shakar
Zeshan Shakar fikk tildelt Tarjei Vesaas’ debutantpris for boka Tante Ulrikkes vei, som ble utgitt i 2017. Det er en oppvekstroman satt til Stovner i Oslo, der Shakar også er fra. I likhet med den handler hans splitter nye roman Gul bok om bakgrunn, klasse, tilhørighet, drømmer og hindringer. Her møter man Mani, en økonom fra Haugenstua, som forsøker å manøvrere nye sosiale koder og verdier som skiller seg kraftig fra der han vokste opp, når han får jobb i staten. Kjøp den her.
«The State of the September Issue: Business as Usual or a New Normal?» hos Business of Fashion
Koronakrise tett etterfulgt av Black lives matter-opprør verden over har i sterk grad påvirket motebransjen og magasinene. Å vise at man er woke og på ballen har blitt viktigere enn noensinne, i alle fall om man ønsker å unngå å bli stilt til veggs på nett. Hvem som skulle få lov til å pryde årets viktigste utgave, nemlig septembernummeret, har derfor vært en krevende oppgave for redaktørene. Hvor politisk bør man være? Hvilke kjendiser er innafor og ikke? Nettopp dette drøfter journalistene Alexandra Mondalek og Daphne Milner hos Business of Fashion. Les saken her.
Les også: Slik har de norske motemagasinene valgt å løse årets viktigste utgave
Bok: Death in her hands av Ottessa Moshfegh
Av Instagram å dømme leste «alle» boka My Year of rest and relaxation av Ottessa Moshfegh under korona-lockdown. Boka som tar for seg en ung kvinnes selvvalgte isolasjon i en leilighet på Manhattan, hadde plutselig fått en enorm relevans – og det lenge etter at den først ble lansert i 2018. Nå har den amerikanske forfatteren – med bakgrunn fra Iran – sluppet en ny bok. Denne har fått navnet «Death in her hands» og beskrives som et mørkt, metafysisk mysterie. En eldre dame kommer over en lapp i skogen som sier «Hennes navn var Magda. Ingen vil noensinne få vite hvem som drepte henne. Det var ikke meg. Her er hennes lik». Men det ligger ikke noe lik ved siden av lappen. Der starter historien. Kjøp den her.
Dazed Media’s trendrapport: Slik er fremtidsutsiktene for ungdomskulturen
Magasinet Dazed & Confused har siden lanseringen i 1991 hatt fingeren på pulsen når det kommer til trender og hva unge, kreative mennesker holder på med og er opptatt av. Nå har de sluppet sin trendrapport kalt The Era Of Monomass. Her tar de spesielt for seg generasjon Z som verdensborgere, forbrukere, hva de påvirkes av og ikke. Ordet monomass er et begrep som henspeiler nåtidens hyper-individualisme som lever side om side massetrender, uten at noen av dem må vike. Dazed har forhørt seg med 3500 unge mennesker, samtidig som de har satt sammen et ekspertteam som har drøftet funnene. Resultatet kan du lese her.
Bok: Er mor død av Vigdis Hjort
Debatten for grensene hva gjelder virkelighetslitteratur for da Vigdis Hjort i 2016 slapp boka Arv og Miljø. I den skildrer hun et familieliv som bærer sterkt preg av langvarig konflikt, arveoppgjør og anklager om seksuelt overgrep. Hjorts virkelige familie reagerte kraftig på hennes utlevering – og søsteren Helga valgte å skrive en bok som fungerte som et tilsvar. Denne het Fri vilje og kom ut året etter Arv og Miljø. Nå tar Hjort opp tråden i boka Er mor død. Her skaper forfatteren et fiksjonelt univers, samtidig som hun utforsker sitt eget problematiske forhold til sin mor. Dagbladet rullet terningkast seks i sin anmeldelse. Kjøp den her.
Bok: Louis Vuittons reiseguider – Fashion Eye og Cities on Earth: Hellas og Ukraina
Savner du reising men han ikke helt turt å begi deg utenfor Norges grenser post korona? Da er kanskje disse bøkene noe å skaffe seg. Louis Vuitton har nemlig gjennom flere år sluppet reisebøker fra mer eller mindre velkjente eller eksotiske reisemål. Der har de tipset om hva man må se og oppleve akkurat der – og vist frem det vakreste stedene har å by på, gjennom samarbeid med ulike fotografer. I underlinjen Fashion Eye ber de motefotografer vise frem et reisemål med en personlig vri. Denne gangen har Francois Hallard og duoen som kaller seg Synchrodogs fotografert henholdsvis Hellas og Ukraina. Bøkene lanseres i oktober og kan blant annet kjøpes via Louis Vuittons nettsider.
Fashion’s Racial Reckoning av Robin Ghivan for Washington Post
CEOs, ledere, redaktører og designere har delt svarte ruter på feeden og skrevet store avhandlinger på stories om at de støtter BLM-bevegelsen. De har lovet endring og kikket nærmere på egen praksis. Men er det noe varig hold i påstandene deres? Man sier gjerne at optics matter, men kommer mange i motebransjen til å kaste seg på mangfoldsbølgen nå, for så å droppe det neste sesong? Den anerkjente Pulitzer-prisvinnende journalisten Robin Ghivan drøfter dette i en større sak for Washington Post nå. Der hører hun også med noen av motebransjens portvoktere, blant annet Anna Wintour. Les saken her.