Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Månedens lesning: oktober
Foto: The Politician via Netflix

Månedens lesning: oktober

The Crown, skikk og bruk for mobilzombier og female power.

Highsnobietys Jake Hall: «How do fashion interns afford to live?»

Internships er ofte ubetalte, og arbeidsgivere betrakter dem gjerne som månedslange jobbintervjuer hvor praktikanten må jobbe under skyhøyt press. Motebransjen er berømt for å glamourisere hardt arbeid frem til randen av sammenbrudd. I tillegg føler mange ofte også på det uutholdelige presset om å se bra og fasjonabel ut i tillegg.

– Jeg føler absolutt på presset om å se bra ut på jobb – ofte er jeg på møter med store kunder og viktige personer, sier en intern.

– Jeg liker å tro at jeg er mindre slave til maskineriet nå enn tidligere, men når du er ung intern og ikke får betalt, så er det lett å falle for glamouren ved det hele, sier en annen.

Hvordan i alle dager får interns det egentlig til? Hva betaler regningene deres og det som må til for å se representabel ut, mens man løper rundt etter kaffe til sjefen eller blytunge klesstativer til fotoshoots? Les hele saken her.

Harper’s Bazaars Lydia Slater: «Olivia Colman on The Crown»

The Crown
Olivia Colman i The Crown. Foto via Netflix

Ettersom den etterlengtede tredje sesongen av tv-serien The Crown snart kan streames, har britiske Harper’s Bazaar tatt en prat med Olivia Colman som spiller en eldre dronning Elizabeth om hvordan hun satte seg inn i rollen, om lønnsforskjeller, feminisme, #Metoo og mye mer.

– Jeg liker egentlig ikke research. Men for denne rollen, måtte jeg bare gjøre det. Jeg kan ikke bare sitte som meg, jeg må sitte som henne (dronning Elizabeth, journ.anm), og se ut som bilder av henne. De har lært meg hvordan jeg skal gå – jeg er virkelig dårlig på det, jeg har ingen bevissthet rundt det fysiske. Jeg går litt som en bonde, fortalte en av regissørene meg, sier hun.

Les også
Mitt skjønnhetsunivers: Andrea Steen

Colman spiller en dronning med mindre glamour enn tidligere sesonger – hun må heller slite med begravelser, Prins Philips midtlivskrise, oppsigelser, Margaret Thatcher og en ti ukers-krig. Hva tenker Colman om at sin forgjenger Claire Foy fikk mindre betalt enn Matt Smith som spilte en ung Prins Philip? Får hun like mye som sin motspiller?

I bloody well håper det! Serien heter ikke Philip, den heter The Crown!

Les hele intervjuet her.

Sigrid Sollund: «Skikk og bruk: Praktisk folkeskikk for moderne mennesker»

Må man ringe tilbake et tapt anrop? Er det innafor å svare kanskje på en invitasjon til fest på Facebook? Hvordan skal man egentlig oppføre seg i heisen eller på flyet? I denne underholdende boken tar Sigrid Sollund for seg skikk og bruk for moderne tider.

«Et stadig mer fragmentert samfunn trenger skikk og bruk mer enn noensinne. Sosiale medier og mobiltelefoner stiller oss overfor nye dilemmaer. Mange er også usikre på mer tradisjonelle regler: Hvordan er egentlig etiketten når vi skal arrangere dåp og konfirmasjon?»

The Gentlewoman #20

The Gentlewoman

Høst/vinter-utgaven av The Gentlewoman har ingen ringere enn Margaret Atwood på coveret. Den 79 år gamle forfatteren bak suksesserien The Handmaid’s Tale er også både naturelsker, oppfinner, likestillingsforkjemper og har skrevet hele 64 bøker.

Det er forøvrig magasinets 20nde utgave, og i den forbindelse feires det hele med en heftig index dedikert til de 669 kvinnene som har vært å se i magasinet opp gjennom årene, og sammen definert et tiår med stil og mening med printmagasin.

The Gentlewoman har også snakket med den episke amerikanske kunstneren Kara Walker, skuespiller Julia Garner, tv-vertinne Claudia Winkleman og grunnleggeren av aktivistgruppen Extinction Rebellion, Gail Bradbrook.

The New York Times’ Elizabeth Paton: «Extinction Rebellion takes aim at fashion»

Under den siste dagen av høstens London Fashion Week, arrangerte aktivistgruppen Extinction Rebellion en begravelse for motebransjen. Hundrevis av aktivister kledd i sort marsjerte for motens undergang. Og de har tidligere oppfordret The British Fashion Council til å avlyse den britiske moteuken, uten hell.

For 18 måneder siden besto Extinction Rebellion av bare ti personer i Storbritannia – i dag har gruppen millioner av følgere over hele verden. Siden møter og planlegging skjer i online forumer, føler frivillige at det ofte er «ganske heftig og uorganisert». Men de liker det.

Les også
Derfor er Prada og Miu Miu overalt i den nye Elvis-blockbusteren

– Dette handler ikke om at moteindustrien skal overleve, det handler om at planeten skal overleve. Vi er i en krisetilstand. Å hindre folk fra å konsumere er virkelig den eneste måten å gjøre en endring på dette tidspunktet, noe som er en vanskelig beskjed for mange å ta innover seg. De endringene vi ser fra noen merker forblir ekstremt overfladiske, sier Sara Arnold, koordinator i Boycott Fashion, en undergruppe til Extinction Rebellion.

Basert på folkefinansiering og donasjoner, har gruppen blant annet mål om at regjeringene blir transparente når det gjelder innvirkningen av klimaendringer, og at de fjerner utslipp av drivhusgasser innen 2025.

Margaret Atwood: «Gileads døtre»

Margaret Atwood

Det er ikke en tilfeldighet at The Gentlewoman valgte akkurat Margaret Atwood til coveret av den nyeste utgaven sin. Nylig lanserte forfatteren oppfølgeren til suksessromanen Tjenerinnens beretning, boken som tv-serien The Handmaid’s Tale baserer seg på, om den feministiske dystopien om den totalitære staten Gilead.

Atwood har ventet hele 34 år med å skrive oppfølgeren, Gileads døtre. Og hun har visstnok brukt elementer fra både skrekk og krim i denne boken – perfekt for mørke høstkvelder i lenestolen med pledd, tekopp og høstregn piskende på vinduet.

ELLEs Molly Langmuir: «Gwyneth Paltrow is not going to read this story»

Gwyneth Paltrow er en så busy businesskvinne, at ektemannen hennes måtte overtale henne til å lese manuset til Netflix sin nye serie The Politician, som han selv har vært med på å skrive og produsere. Gudskjelov at han klarte det.

Paltrow er i sitt rette element i rollen som en svevende, jordnær, latterlig rik dame og mor ikledd fantastiske kaftaner og rådyre smykker, som lirer av seg Dalai Lama-utsagn og sprer krystaller rundt seg. Med tanke på krystalltipsene hun gir i velværeuniverset sitt Goop, tror noen det er en direkte kopi og nærmest parodi av henne selv.

Les også
5 kjappe motenyheter: Har du gått glipp av dette?

The Politician tar for seg hvordan det å være drevet av ambisjoner kan ødelegge deg. Paltrow forteller at som skuespiller, har hun aldri følt seg like ambisiøs som det serien tar for seg.

– På 90-tallet da jeg var på vei opp og fram, var det et veldig mannsdominert område. Man pleide å høre ‘Den skuespillerinnen er så ambisiøs’, som om det var et stygt ord. Men nå med Goop, så har ambisjonene mine blitt sluppet fri, sier hun.

Les om Paltrow og resten av kvinnene i Hollywood i november-utgaven av ELLE, eller her.

Bonus: Eurowoman: The Female Power Issue

Eurowoman

November-utgaven av danske Eurowoman er dedikert kvinner og deres styrke. Her finner du intervjuer med elleve karrierekvinner, i tillegg til 30 kule og inspirerende kvinner for deres beste karrieretips. Magasinet slår samtidig et slag for mangfold ved å ha en godt voksen modell på coveret.

«Karrieren din er en av de få tingene i livet, som du kan ha helt for deg selv, så gå for det og gi deg selv litt ros», sier magasinet selv om utgaven på Instagram.

Les også: Melk & Honnings Oslo-guide: oktober

Siste saker

Mest lest nå
Les mer