Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Månedens lesning mai

Månedens lesning: mai

Killing Eve, Game of Thrones og bøker signert Louis Vuitton og Gucci.

Town & Countrys Danielle Stein Chizzik: «Jodie Comer is Hollywood’s Next Great Chameleon»

Jodie Comer i Killing Eve
Foto via Town & Country

Hva er det første man legger merke til ved den russiske leiemorderen Villanelle i suksess-serien Killing Eve? Den imponerende garderoben, selvsagt. Den sprø humoren. Og også alle språkene hun kan. For ikke å snakke om porselenshuden som til tross for hennes mange ansiktsutrykk knapt har en eneste linje eller smilerynke.

Det er ingen tvil om at Jodie Comer er et av de største stjerneskuddene i filmverden for tiden. I denne artikkelen snakker den britiske skuespilleren om hvordan veien til suksess har vært, om hennes komplekse serie-karakter og også hemmeligheten bak en vakker hud.

«Jeg burde kanskje chille med de sprø ansiktsuttrykkene, ellers ender jeg opp med å bli en rosin innen jeg er 40. Men det er så mange ulike ansikter hun har. Å være i stand til å utforske alt det innen én karakter er så sjeldent, og jeg vet ikke om det kommer til å skje meg igjen. Jeg har vært skikkelig bortskjemt, men wow, for en opplevelse», forteller Comer om Villanelle.

Les hele intervjuet her.

Deborah Frances-White: «The Guilty Feminist»

Du har kanskje fått med deg The Guilty Feminist? Nå har dama bak den populære podcasten, Deborah Frances-White, bygget videre på konseptet med boken med samme navn.

For hva er greia med at mange føler at man ikke kan være opptatt av mote og skjønnhet, og fremdeles føle seg som en feminist? Må man la kroppshåret gro og gjøre et stort poeng ut av det for å kunne heie på kvinner? Eller er det lov å gjøre begge deler?

I boken utforsker standup-komiker og skribent White hva det innebærer å være en feminist i det 21. århundret, og oppmuntrer oss samtidig til å gjøre verden bedre for alle kvinner. Hun sier selv at hun «ønsket desperat at kvinner skal bli tatt seriøst i lederroller over hele verden, men også å se bra ut sittende naken».

Harper’s Bazaar UK mai

Sophie Turner i Game of Thrones
Foto via Harper’s Bazaar

Med siste sesong av Game of Thrones som ruller over skjermen denne våren, er det nærmest umulig å ikke komme over en artikkel som handler om tv-serien. Hvordan få GoT-hårfrisyrene, hvorfor siste sesong er mørklagt og ikke minst det som virker som hundretusenvis av memes.

Også britiske Harper’s Bazaar kaster seg på bølgen med sin coversak dedikert Sophie Turner kjent som Sansa Stark i serien. Skuespilleren som egentlig ville danse ballett, men som måtte innse at hun var altfor glad i pasta, snakker her om sexisme, mental helse, å si farvel til Sansa og det faktum at artist-forloveden hennes Joe Jonas får trusler fra lidenskapelige fans som vil beskytte favoritt-karakteren sin fra tv-serien alle snakker om.

Les også
Nina Sandbech teamer opp med Bik Bok- igjen

«Seerne som følger med på serien er ganske beskyttende ovenfor meg fordi de har sett meg vokse opp. De skriver til han og sier «Hvis du gjør henne noe… Hvis du knuser hjertet hennes…». Det er søtt. Jeg liker det», forteller Turner, som nylig giftet seg med Jonas i Las Vegas.

The New York Times’ Vanessa Friedman: «Does This Dress Make Me Look Guilty?»

«Hun gikk inn i rettsalen som en filmstjerne. Det var visstnok det hun håpet å være», sa advokat Gloria Allered da Lindsay Lohan måtte i retten etter fyllekjøring i 2011.

Nylig måtte også Anna Sorokin, dømt for å ha svindlet fiffen i New York for millioner, og artist Cardi B, anklaget for å ha vært involvert i en slåsskamp, møte i retten. Mens Sorokin møtte opp i den lille sorte og matchet fengselsdrakten med et par Celine-solbriller hadde Cardi B kledd seg i en kremhvit kjole signert Cristian Siriano, hvite bukser og en Birkin-bag under sin rettshøring.

Det har fått sosiale medier til å koke, og mens Sorokins rettssal-looks har sin helt egen Instagram-konto med tilhørende hashtags, la Cardi B selv ut et bilde av sitt antrekk – til over tre millioner likes.

Det er langt fra tilfeldig, mener motekritiker Vanessa Friedman som understreker hvordan antrekkene deres fokuserte på den typiske feminiteten som trekker positive paralleller til uskyld, ungdom, renhet, hardt arbeid, gode manerer og respekt for retten og ikke minst alvorligheten rundt situasjonen.

Les hele saken her.

Louis Vuittons reisebøker

Louis Vuitton Travelbooks

Er du fascinert av Louis Vuittons univers, vil de nye reiseguidene til det franske luksusmotehuset garantert falle i smak.

Helt siden 1998 har Louis Vuitton utgitt illustrerte reisebøker, og nå lanseres to nye tilskudd til familien. Journalister, skribenter og andre aktører innen kunst- og litteraturverdenen tilfører guidene insider-tips, mens én spesiell gjestebidragsyter tilfører det lille ekstra.

Les også
20 år siden Amar Faiz startet opp det norske modellbyrået Idol Looks

I «Los Angeles» er det illustratør, designer og filmskaper Javier Mariscal som viser vei, mens det i «Seoul» er tegneduoen Icinori som guider deg rundt. Andre utgivelser tar for seg Venezia, London, Edinburgh, Paris, Hawaii og Cuba.

Eurowoman mai

«Den skandinaviske garderoben har aldri i så stor grad som nå fascinert resten av verden. Men stilen har forandret seg. Designerne og den ettertraktede kvinnen på sykkelen har lagt den sort-hvite og diskret garderoben bak seg».

Mai-utgaven av det danske motemagasinet Eurowoman er dedikert til Skandinavia og dens mote, skjønnhet og mange ikoner og designere. Men de understreker at den typiske skandinaviske, minimalistiske stilen er forbi. Her intervjues nordiske personligheter som blant annet Iman Meskini kjent fra Skam, men også en av Danmarks aller største supermodeller, Freja Beha.

De tyngste artiklene i magasinet er oversatt til engelsk, og denne utgaven distribueres bredere enn vanlig over hele Norden.

Kim Hastreiter: «Paige Powell»

Paige Powell fotobok
Paige Powell med Andy Warhol

«Jeg visste at min vidunderlige venn Paige var legendarisk, men nå vet jeg at hun er mer enn det. Disse bøkene er mer enn bare observasjoner, memorabilia eller fotografier fra en kvinne som egentlig aldri søkte berømthet selv. De dokumenterer en scene fylt med utallige briljante talenter som mer eller mindre oppfant populærkultur», skriver redaktør Kim Hastreiter om kunstner Paige Powell.

Dette limited edition-bokbindet bestående av fire fotobøker, sponset av Gucci, tar for seg tre aspekter ved arbeidet til den legendariske fotografen Paige Powell. I tillegg utforskes den kulturelle påvirkningen som skjedde overalt i New York på 80-tallet.

Boken Beulah Land er en visuell dagbok som Powell lagde for et kunststed og bar med samme navn. Animals fokuserer på kunstnerens hjerte for dyreaktivisme, mens Artists Eating viser vel, nettopp kjente kunstnere som spiser.

Boken inneholder bilder aldri før sett av blant annet David Bowie, Bill Cunningham, Jerry Hall, Debbie Harry og Madonna. I tillegg følger det med en bok om fotografens liv og virke. Men den koster flesk. 295 dollar, tilsvarende i underkant av 2540 norske kroner.

Les også
Kjenner du til det norske smykkemerket Afrodite by MG?

Vogues Tamsin Blanchard: «Is 2019 the year fashion finally takes sustainability seriously?»

«Sirkularitet betyr å ikke avslutte livet til ting du bruker. I løpet av de siste årene har moten våknet opp, og vi har blitt mer oppmerksomme på hvor aggressiv industrien er og innflytelsen våre handlinger har, både individuelt og som », sier Margherita Missoni til Tamsin Blanchard.

I anledning Earth Day, som var 22. april i år utforsker britiske Vogue hvordan moteindustrien går mot en grønnere fremtid.

Designer Stella McCartney lanserte nylig FNs Sustainable Fashion Industry Charter for Climate, som både organisasjonen Fashion Revolution og aktører som Burberry, Gap, H&M, Kering, Levi’s og Zara-eier Inditex alle har underskrevet og dermed gitt et løfte om å redusere klimagassutslippene sine med 30 prosent innen 2030.

Blanchard viser også til flere innovative løsninger som er blitt utviklet den siste tiden. Silke fra edderkopper og skinn lagd av drueskinn og avfall fra ananas er materialer vi mest sannsynlig vil se mer av fremover.

Aon Raza Naqvi: «Third Culture Kids»

På initiativ av redaktør Aon Raza Naqvi, er «Third Culture Kids» en antologi om å vokse opp mellom kulturer. 30 ulike personligheter deler sine historier, bekjennelser, kunsttrykk og kloke ord som til sammen skaper et portrett av et flerkulturelt Norge.

Blant bidragsyterne finner man navn som Leo Ajkic, Chirag Rashmikant Patel, Lillian Halima Anderssen, Elnaz Gargari og Mona Berntsen.

Bonus: «Gucci by Harmony Korine»

Gucci lanserer fotobok

Det italienske motehuset lanserer i juni en limited edition-bok i samarbeid med den amerikanske filmskaperen og kunstneren Harmony Korine. Fotoboken viser merkets Pre-Fall 2019-kolleksjon, med bilder skutt i de antikke, italienske byene Ercola og Pompeii.

Gucci er kjent for å promotere den kunstnerisk og kulturelle verdensarven, og har tidligere hatt motevisning i katedralen Westminster Abbey i London og skutt kampanjebilder rundt omkring i Roma. Sjefdesigner Alessandro Michele mener nemlig at fortiden er essensiell for å kunne forstå og utforme fremtiden.

Boken kommer med fem ulike covere illustrert av Korine. Settes de ulike utgivelsene sammen, danner permen på bøkene et bilde. Utgis på det London-baserte forlaget Idea Books, og kan også fås tak i hos Gucci Wooster Bookstore i New York og Gucci Garden i Firenze.

Hovedbilde via Vogue Italia.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer