Månedens lesning

Kaia Gerber. Foto via Vogue Uk

Månedens lesning: mai

Ikoner, muser og poesi.

Eurowoman mai

Danske Eurowoman er for mange et must hver måned. Det gjelder både moteinteresserte, så vel som de som interesserer seg for kunst og kultur. Forrige utgave hadde to ikoniske forsider med dronning Margrethe på i anledning hennes 80-årsdag. Men også dette nummeret er av det ikoniske slaget.

Mai-utgaven Icons & Heroes er årets største og har hele fire ulike covere som hyller ikoner og helter – for de har vi ifølge magasinet bruk for nå, når verden er i uorden. Møt sangerinnen Annisette, kunstneren Julie Lænkholm, modell Vincent Beier og den 20 år gamle modellen Olivia Vinten som gjør stor suksess om dagen for blant andre Burberry, Jacquemus og britiske og franske Vogue. Som alltid mikser Eurowoman mote, skjønnhet og kultur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Vi undersøker hva det vil si å være et ikon i den tiden vi lever i nå, hvor instagrammere, influencere og youtubere er de nye berømthetene, men hvor det heldigvis også er plass til udødelige navn som Niki de Saint Phalle, Jane Birkin, Kate Moss, Lauren Hutton, David Bowie og mange flere». Vi er solgt.

Foto: Instagram/@eurowomandk

Vogue UK juni

Britiske Vogues sjefredaktør Edward Enninful fortsetter å overraske med nok et fantastisk cover. Det er Dame Judi Dench som er på magasinets juni-forside.

85-åringen regnes som en av Storbritannias beste skuespillere, og gjør historie som den eldste personen som noensinne er på coveret av Vogue.

Til magasinet snakker Dench om kjærlighet og ekteskap – hun er blitt fridd til hele fire ganger – hvorfor det er uaktuelt å pensjonere seg og hvordan hun er blitt et fenomen på sosiale medier – uten å selv være på sosiale medier. I tillegg letter hun på sløret rundt heftige prisdryss, som inkluderer elleve BAFTA-priser og én Oscar, og hennes lille flørt med rap-musikk.

Alexander Fallo: «Du fucker med hjertet mitt nå»

Til tross for flere kreative samarbeid med Holzweiler, forbinder nok de aller fleste Alexander Fallo med Instagram-kontoen hans der han i flere år har publisert poesi. Og det til 20 000 følgere.

Nå tar en av landets mest populære poeter de virtuelle diktene sine til trykkpressen med sin første diktsamling du fucker med hjertet mitt nå.

Skrevet med liten skrift uten en eneste tegnsetting, skyller diktene innover en som en myk bølge med herlige metaforer og tanker, som man kan kjenne seg godt igjen i, på godt og vondt.

«Diktene i du fucker med hjertet mitt handler om kjærlighet som rakner, en far i en sykeseng, ubesvarte meldinger og tomheten som pakker deg inn når du våkner i leiligheten din helt alene og tenker; hvem må jeg ligge med i denne byen for å få deg tilbake», skriver Cappelen Damm om boken.

Vogue Italia & Vogue L’Uomo mai

Også Vogue Italia sin sjefredaktør, Emmanuele Farneti, fortsetter å overraske og utfordre. For sin mai-utgave har italienske Vogue slått seg sammen med sitt mannlige søster-magasin L’Uomo og lagd fire ulike forsider. Sammen knuser magasinene kjønnsbarrierer med innhold som flyter fritt mellom de to. Moteseriene er speilede med helt lik styling, og ideer og meninger deles på tvers.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og det med den danske toppmodellen Freja Beha Erichsen og Leon Dame som modeller. Sistnevnte avsluttet i høst visningen til John Gallianos Maison Margiela iført høye skinnstøvletter, matrosdress og lue, med en swaggy gange så full av selvtillit – nok til å få selv Anna Wintour til å trekke på smilebåndene.

Muse Magazine #55

Bundet sammen som en kunstbok, er Muse Magazine en ekte coffee table-bok som fortjener å ikke bare ligge rundt til pynt, men faktisk bli lest.

Skrevet på engelsk og italiensk, forsøker Muse å fenge særlig designere, stylister, fotografer i motebransjen, men også alle andre som setter pris på skjønnhet i alle dens former.

Magasinet er et deilig sammensurium av mote, kunst, design, arkitektur, kino, musikk og annen popkultur. Muse har også en bra nettside med bidrag fra personligheter i den internasjonale motebransjen, som Hedi Slimane.

Alexandra Shulman: «Clothes and other things that matter»

Det kom som et sjokk da Alexandra Shulman i 2017 valgte å slutte etter hele 25 år som sjefredaktør for britiske Vogue. Selv om det ble påpekt at hun hadde en ganske så kritthvit redaksjon da hun styrte magasinet. Nok om det.

Som enhver eks-redaktør med respekt for seg selv, har også Shulman gitt ut sine memoirer i bokform. Man skulle gjerne ønske at hun her deler saftig sladder om de største moteikonene fra innsiden av motebransjen, men den gang ei. Her deler Shulman istedenfor av sin motehistorie-kunnskap, ispedd samfunnskommentarer og personlige historier fra bransjen.

Tush

Hamburg-baserte Tush er et gøy og annerledes beauty- og livsstilsmagasin. Siktet inn på både kvinner og menn, prøver magasinet å ta for seg skjønnhet på en helt ny måte. Morsomme tegneseriepregede fonter, vågale layouter og stylinger med en god dose kitch gjør dette magasinet til et forfriskende innslag i bladhyllene.

«Skjønnhet er mer enn bare en perfekt fasade, mer enn make-up, hår, kropp, styling og hudpleie. Skjønnhet er drama og ansiktsuttrykk. Skjønnhet er mangfold, friskhet, sex og lidenskap. Skjønnhet er fundamentalt for et fullt liv», mener magasinet selv.

Les også: Nå kan du bli med i it-modellens bokklubb