Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Månedens lesning: Juli

Sommerferien er den beste unnskyldningen for å lese

Vanity Fair August 2018

Etter at Radhika Jones tok over roret etter Graydon Carter i det ikoniske magasinet Vanity Fair, har overdådig glamour blitt erstattet med intim ærlighet. Jones satte aktivist og skuespiller Lena Waites på sitt første cover, helt strippet – både forsiden og Waites. Coveret var skutt av magasinets årelange favoritt-fotograf, Annie Leibovitz. Denne måneden fortsetter hun sin suksessoppskrift ved å la Leibovitz skyte rap-gud Kendrick Lamar i samme stil. I et stort intervju med Vanity Fair-legende Lisa Robinson får leseren følge Lamar mens han forbereder seg på den tyngste konsertsommeren så langt i hans karriere.

Les intervjuet med Lamar HER

 

«A Social Creature» av Tara Isabella Burton

Om du liker Gillian Flynn og Donna Tartt, er Tara Isabella Burtons debut «A Social Creature» ideell lesing i sola. Den passer også for deg som enda ikke har fått nok av historien om Anna Delvey, den falske arvingen som lurte hele New Yorks elite. Som en moderne utgave av «Talented Mr. Ripley» forteller Burton historien om Louise og Lavina. Louise har ingenting. Lavina har alt. Etter at de to tilfeldigvis møtes på en nyttårsfeiring i New York, deler de både champagne, historier og ønsker. Louise blir besatt av Lavinas overdådige, luksuriøse liv som hun scroller seg gjennom på sosiale medier. Et liv som står i sterk kontrast til hennes eget i en nedslitt leilighet i Brooklyn med en kjedelig jobb. Etter en alvorlig ulykke på toalettet på nyttårsfesten tar Louise Lavinas liv i egen hender – bokstavlig talt.

D2: «Gillian Flynn startet en krimrevolusjon» av Mari Glans

Du husker ‹Gone Girl», ikke sant? Den nervepirrende historien om en grusomt manipulerende kone? Forfatteren bak historien, Gillian Flynn, er blitt den fremste skildreren av kvinnelige antihelter – nå får hun for første gang testet talentet sitt i TV-format, i form av HBO-serien «Sharp Objects» med skuespiller Amy Adams i spissen. DN-journalist Mari Glans dro til Los Angeles for å møte Flynn, og over tre sider i ukens D2 forteller forfatteren om hva som inspirerer henne, hvorfor hun velger å skrive om trøblete kvinner og hvordan hun jobbet seg frem som en av de fremste krim-forfatterne av vår tid.

Les intervjuet HER

Teen Vogue August 2018

Gjennom reformasjonen av Teen Vogue i 2015, som innebar et helt nytt fokus på kritiske og intelligente saker rundt sosiale og politiske spørsmål, viste Condé Nast at de ønsker å spille på lag med generasjon Z. Under Trump sin forbausende store medfart mot seier under valgkampen i 2016, og det påfølgende faktum at han vant, tok Teen Vogue tydelig og høylytt avstand fra presidentens synspunkt. Magasinet har stadig artikler om homofiles rettigheter, feminisme og anti-rasisme. Denne månedens utgave er ingen utak. Med cover-teksten «Jeg er Amerika» stiller den somalisk-amerikanske modellen og UNICEF-ambassadøren, Halima Aden, som magasinets første covermodel i hijab. I tråd med dagens politiske klima diskuterer cover-saken Adens erfaringer som flyktning, muslim og innvandrer til USA.

«Providence» av Caroline Kepnes

Som halvt kjærlighetshistorie og halvt sci-fi-thriller, fanger Caroline Kepnes «Providence» den nærmest ubeskrivelige følelsen av å være ung, nyskjerrig og forelsket. Jon og Chloe vokste opp som bestevenner i New Hampshire hvor Jon etterhvert innser at Chloe er den eneste for han. Før han rekker å erklære sin kjærlighet, blir han kidnappet. Fire år senere har Chloe gitt opp håpet om å se Jon igjen, men så, kun måneder før skolen er over, kommer Jon tilbake. Men han kommer ikke tilbake som den tynne, hengslete gutten som forsvant. Han er annerledes nå: større, sterkere, og helt uten minne fra tiden han var borte.

Les også
Pernille satser på fotballklær for kvinner

 

Britiske Vogue August 2018

Oprah Winfrey er cover-stjernen for august 2018-utgaven av britiske Vogue. Fotografert av Mert Alas og Marcus Piggott, og stylet av Vogues redaktør, Edward Enninful, stiller talkshow-dronningen opp ikke bare på en sjelden fotoshoot, men et enda mer sjeldent intervju. Inne i bladet diskuterer medieikonet rase, feminisme, det kongelige bryllupet og kjærlighetene og tapene i hennes liv. I intervjuet med forfatter Decaca Aitkenead, diskuterer hun også ryktene om at hun skal inn i politikken. Men alle som håper et presidentskap kan ligge i kortene for Winfrey vil dessverre bli skuffet. «I den politiske strukturen kunne jeg aldri eksistert», forteller hun.

 

New York Times: «Into the Wild with Kanye West» av Jon Caramanica 

Siden hans kone, Kim Kardashian West, ble ranet i Paris i oktober 2017 har rapper og designer Kanye Wests liv vært skildret med dramatiske, sjokkerende og kontroversielle overskrifter. Det begynte med avlyste konserter og ni dager på sykehus til tydelig støtte til president Trump på Twitter og kontroversielle utsagn om at slaveri var et valg. Som den blodseriøse kunstneren han utgir seg for å være, har ingen fått skikkelig svar på hvordan det egentlig går med Kanye West – før nå. New York Times-journalist Jon Caraminca var to dager i Wyoming med rapperen i dagene rundt slippet av hans åttende album «Ye», og resultatet ble et av de ærligste og råeste innblikket i Kanyes liv og hode. Hvorvidt intervjuet også er kunst eller et stunt er uvisst, men tvilen gjør det kanskje bare enda mer interessant å lese. 

Les intervjuet HER

Self Weight Issue

Etter de enorme Condé Nast-kuttene i 2015 og 2016 var livsstilsmagasinet Self blant dem som måtte lukke sin printutgave. Men den nye sjefredaktøren Carolyn Kylstra lovet å gjøre sitt beste for å sikre en solid nettutgave av bladet. Denne måneden lanserer hun den aller første digitale utgaven, med fokus på vekt. I brevet fra redaktøren forteller Kylstra at måten vi tenker på og diskuterer vekt er «ødelagt»: Det er fortsatt for mye fokus på at vekttap er nøkkelen til helse og lykke når det i mange tilfeller absolutt ikke er det. «Det å prioritere vekttap som den viktigste helseveien kan være svært negativt, delvis fordi det validerer en rekke skadelige myter», skriver Kylstra. Derfor har hun viet utgaven til å knuse disse mytene og hylle alle kropper – uansett størrelse og treningstimer. På coveret har Kylstra satt plus-size-modell Tess Holiday, som har blitt utsatt for like mye hets som hyllest. Tittelen på intervjuet «Tess Holliday’s Health Is None of Your Business». 

Les også
Morten Hegseth utfordrer bransjen med nytt hudpleiemerke

Finn utgaven HER

«90s Bitch» av Allison Yarrow

For å forstå status for kvinner i dag, må man forstå status for kvinner for 20 år siden. «90s Bitch» forteller den virkelige historien om kvinner og jenter på 1990-tallet, og undersøker hvordan de ble feildefinert av media og objektivisert av populærkulturen. Banebrytende kvinner som Hillary Clinton, Anita Hill, Marcia Clark og Roseanne Barr forsvant, og nyhetsskapende kvinner som Monica Lewinsky og Tonya Harding ble både skandaleomspunnet og misforstått. I mellomtiden ble feminisme assosiert med hårete armhuler og mannehat. I dag er heldigvis kvinner en like sterk del av samfunnet som menn, og feminisme nærmest en selvfølge, men det er fortsatt et ekko av hva forfatter Allison Yarrow kaller av 90-tallets «bitchification». For å forstå hvorfor, må vi revidere og forhøre oss med 1990-årene – et tiår der kvinnelig styrke ble vridd til objektifisering, utnyttelse og undertrykkelse. 

GQ: «The Real Story of Donald Trump Jr.»

Hvordan er det egentlig å være sønn av en av verdens mest omtalte, forhatte og kontroversielle mennesker – USAs president Donald Trump? Skal man tro GQ er det ikke så veldig fett. Journalist Julia Ioffe har snakket med gamle venner og menneskene rundt Donald Trump Jr. om hvordan livet og hverdagen ser ut hos presidentens sønn. I likhet som for sin far, går ting ikke helt etter planen, og dagene ser ut til å være preget av en tung klump med angst nederst i magen hos Jr. Etter å ha lest «The Real Story of Donald Trump Jr.» er grensen mellom skadefryd og faktisk empati for den unge finansmannen vanskelig å balansere, spesielt når man sitter igjen med et bilde av en ung man som kun ønsket å gjøre sin gamle far stolt – uansett hva det ville koste. 

Les saken HER

Les også
Pernille satser på fotballklær for kvinner

 

«This Is Not Fashion: Streetwear Past, Present and Future»

Med over 500 fotografier, intervjuer, illustrasjoner og profiler av industri-pioneerer, forteller forfatter King Adz og kunstner Wilma Stone historien om streetwear. Historien begynner i 1972 i Jersey City, hvor den første streetwear-butikken, Trash and Vaudeville ble født. Videre syr boken sammen diverse subkulturer som har vært med på å forme det vi i dag kjenner som streetwear; fra begynnelsen av punk, britisk fotballkultur, skaterscenen i California og surferdudene i Hawaii. Nesten alle underdogs i samfunnet har hatt sterk påvirkning på hva som er streetwear i dag, og boken forteller hvorfor. «This Is Not Fashion» skildrer den bemerkelsesverdige historien om hvordan subkulturelle motetrender har vokst til en global industri med flere milliarder dollar, og tar både high-end og fast-fashion med storm. Men hensikten med streetwear er fortsatt den samme: En kraftig følelse av identitet og tilhørighet.

Hovedbilde: Kendrick Lamar av Annie Leibovitz for Vanity Fair

Les også: Melk & Honnings juli-guide

Siste saker

Mest lest nå
Les mer