Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Månedens lesning: desember

Påfyll til årets siste måned.

Vogue UK desember

British VogueFor å feire sjefredaktør Edward Enninfuls første år i britiske Vogue – og som en liten julegave til leserne, har desemberutgaven ikke bare én, men hele fire ulike covere å velge mellom. Coverne hyller fire ulike modeller som er med på å forme moteindustrien i dag sett fra både et retrospektiv og for fremtiden.

Blant godbitene i magasinet finner man blant annet intervju med supermodell og aktivist Adwoa Aboah som reflekterer over året som har gått siden hun var på forsiden av Enninfuls første Vogue – og moteserien med den norske modellen Jeenu Mahadevan skutt av legendariske Tim Walker.

Volker Kutscher: «Babylon Berlin»

Babylon Berlin.Boken er riktignok fra 2016, men filmatiseringen vises for tiden på NRK gjennom den kritikerroste serien med samme navn.

Det er forøvrig tidenes dyreste ikke-engelskspråklige tv-produksjon.

«Babylon Berlin» tar oss med tilbake til fordums prakt i Berlin anno 1929. Flykt inn i en drømmeverden av cabareter, flapperdansere, dekadanse og jazz, mens kriminaletterforsker Gereon Rath tar deg med på nervepirrende etterforskninger i storbyens mørke underverden hvor dop, prostitusjon og korrupsjon står sentralt.

The Washington Posts  Robin Givhan: «Is Edward Enninful the next Anna Wintour?»

Edward EnninfulEdward Enninful tok over som sjefsredaktør i britiske Vogue i fjor, etter Alexandra Schulman som hadde ledet magasinet i 20 år. Han er den første mannlige og mørkhudete sjefredaktøren i magasinets 102 år lange historie.

På bare ett år har han klart å skape noen av de mest minneverdige, mangfoldige coverene i manns minne. Hvem kan vel glemme hans første utgave med modell- og aktivist Adwoa Aboah på coveret. Det er ingen tvil om at modellen som ble stylist som ble redaktør har ambisjoner om å ta britiske Vogue inn i fremtiden.

Les også
Chanel åpner egne butikker for stamkundene sine

– Jeg føler alltid at de sterkeste historiene resonnerer med tiden vi lever i. Så mine historier vil alltid være sosiale, de vil alltid ha en edge. Dette er en tid hvor verden er så splittet. Så mange vegger er reist. Det er så viktig at britiske Vogue sier at det er okay. Det er okay å vise skjønnhet. Det er okay å highlighte ulikheter. Mangfold fungerer, sier han til Robin Givhan i stort intervju for The Washington Post. 

Vogue Paris desember

Vogue ParisDen legendariske mor-datter-trioen Jane Birkin, Lou Doillon og Charlotte Gainsbourg pryder desemberutgaven til franske Vogue denne måneden. Jane Birkin ble verdensberømt på 1960-tallet for sin nonchanlante stil à la francaise med rufsete pannelugg, slengbukser og kurvveske.

Og ikke minst fordi hun var musiker, skuespiller og dama til Serge Gainsbourg. Ut av forholdet kom vakre Lou og Charlotte som begge har fulgt i morens fotspor og blitt både modeller, musikere, skuespillere og it-jenter.

Maureen Footer med forord av Hamish Bowles: «Dior and his decorators»

Christian DiorDenne vakre boken føyer seg inn i rekken av såkalte coffeetable books som står på ønskelisten i år. Interiørdesigner Maureen Footer tar for seg det interessante vennskapet mellom Christian Dior og interiørdesigneren Victor Grandpierre og Georges Geffroy.

Grandpierre hadde tidligere jobbet som motefotograf, og designet Diors første couture salong, i tillegg til logo, emballasje og mye mer. Geffroy hadde på sin side jobbet med moteskaper Jean Patou.

Gjennom en rekke gamle bilder får vi se hvordan de to designet eksempelvis interiøret til moteskaperens feriehus. Duoen var faktisk så populært i Frankrike at de også designet for blant annet Diors arvtaker, nemlig Yves Saint Laurent.

Les også
Mitt skjønnhetsunivers: Andrea Steen

D2s Ingrid Røise Kielland og Jakob Landvik: «Emma Ellingsen (17) har modellkontrakt, tv-serie og 300.000 følgere på YouTube»

Emma Ellingsen.

Emma Ellingsen i L´Officiel USA. Foto: Danilo Lauria Styling: Yael Quint

«Da hun var 9 år het hun Tobias».

Slik åpner portrettet av Emma Ellingsen i D2 fredag 29. november. Det norske modellstjerneskuddet ble tidligere i år sammenlignet med de store supermodellene. «Norges svar på Kendall Jenner», skrev W Magazine. Til tross for sin unge alder har hun allerede vært med i blant annet norske ELLE, L´Officiel og W Magazine.

Til D2 snakker Ellingsen om YouTube, det å hoppe av skolen for å følge drømmen, om å være født i feil kropp og ikke minst det å skifte kjønn.

– Jeg vet ikke, jeg, om de vil ha meg fordi jeg er født i feil kropp, eller fordi jeg er talentfull. Men jeg tror det er fordi jeg er flink i det jeg gjør.

i-Ds Steve Salter: «The a-z of Miuccia Prada»

Miuccia PradaVisste du at Miuccia Prada sto for flere av kostymene i «The Great Gatsby» med Leonardo DiCaprio og Carey Mulligan?

Eller at hun designet den hvite kjolen med englevingene til Claire Danes i 90-talls filmatiseringen av Romeo & Julie? Og at hun hatet boken «The Devil Wears Prada», men elsket filmen?

10. desember er det duket for en av moteindustriens største kvelder, nemlig The British Fashion Councils Fashion Award 2018. For bare noen uker siden kom nyheten om at Miuccia Prada hylles med prestisjeprisen «Outstanding Achievement».

I den forbindelse har i-D tatt et dypdykk inn i motehusets historie, og gravd fram mange gode grunner til at nettopp Miuccia Prada får denne gjeve prisen.

Les også
5 kjønnsnøytrale trender fra catwalken til Dior

Bonus: Dua Lipa om feminisme og bodyimage i Vogue UK Januar

British Vogue– Feminisme er ikke for meg å hate menn, det handler mer om «vi fortjener de samme mulighetene», sier den britiske artisten til Vogue.

– Du hører så mye om disse sterke, viktige mennene som har forandret verden, til og med i historien og historien om mennesket. På en eller annen måte så starter den jævla historien med: «Vel, mannen gjorde dette».

Dua Lipa blir regnet som den største britiske eksportvaren siden Adele, og 23-åringen har allerede rukket å lage to albumer og erobret fans verden over.

I Vogue UKs januarutgave «The Future Issue» snakker hun om feminisme og bodyimage.

Hovedbilde fra Babylon Berlin via Evening Standard. 

Les også: Melk & Honnings desember-guide

Siste saker

Mest lest nå
Les mer