Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Månedens lesning: august

Gammeldagse thrillere på sensommeren, Generasjon Z dreper Instagram-influencerne og Diors sjefdesigner om feminisme og søsterskap.

Roman Polanski & Debra Tate: «Sharon Tate: Recollection»

Boken om Sharon Tate tar for seg hennes  påvirkning på populærkultur
Sharon Tate (20th Century Fox)

Denne boken gir et innblikk i det udødelige ikonet som på 60-tallet tok Hollywood og resten av verden med storm; Sharon Tate. «Once Upon a Time in Hollywood», signert Quentin Tarantino, har den vakre skuespilleren i filmens hjerteslag. (Selv om hun ikke er en sentral karakter.)

Margot Robbie portretterer den høygravide skjønnheten, som brått fikk livet revet bort en skjebnesvanger kveld i 1969 av Manson-kulten.

«Denne boken feirer hennes liv og karriere, hennes påvirkning som moteikon i hele verden, og presenterer samtidig et sosiologisk portrett av 60-tallet, dens ungdomskultur, seksuelle revolusjon, fødselen av independent filmer, og Hollywoods studiosystem i endring».

Dette gjøres gjennom sitater, korte essays og bilder gitt av søsteren Debra Tate, ektemannen Roman Polanski og andre som kjente henne. Deriblant Jane Fonda, Joan Collins, Truman Capote, Diana Vreeland, Richard Avedon og George Harrison.

«Is Gen Z killing the influencer?» av Moya Lothian-McLean hos i-D

Et betimelig spørsmål med tanke på at influencerne stadig mister makten sin, der medie-tilbakeslag og influencer-drama er blant faktorene. Men er Instagram-influencerne i ferd med å dø ut, eller er de bare i ferd med å redefineres?

«Instagram-influencere går absolutt ingen steder. For Gen Z er påvirkning veldig viktig. Det definerer hele deres kultur. Men de forstår makten av påvirkning på en måte som millenial-influencere ikke gjorde, og det gjør dem irrelevante», sier Taylor Lorenz, teknologiskribent i The Atlantic og ekspert i influencer-kultur til iD.

Grunnen til denne endringen er blant annet at man gjør opprør mot det tidligere hyper-kuraterte og perfekte.

«Instagram ble så mettet med det perfekte bildet. Men i fjor, ble utbrenthet et stort samtaleemne, det var en massiv trend på YouTube og Instagram; Influencere som begynte å åpne seg om mental helse. Jeg tror det satte igang en reaksjon hos folk som tenkte «ok, dette kuraterte livet er fake, så vi skal gjøre opprør mot det og engasjere folk med noe som er mer ekte», fortsetter Lorenz.

Les hele saken her.

Les også
Chanel åpner egne butikker for stamkundene sine

«Alfred Hitchcock: The Complete Films» av Paul Duncan

Boken om Alfred Hitchcock tar for seg hans liv og virke
«The Birds» av Alfred Hitchcock (Universal Pictures)

En klassisk norsk sommer med kjølige sensommerkvelder blir hakket hyggeligere med en bok fylt med spennende og neglebitende klassikere i fanget. Alfred Hitchcock var i filmbransjen kjent som «the master of suspense», spenningens mester, noe han stadig bekreftet med alle de tidløse thrillerne han produserte gjennom 50- og 60-tallet.

Hvem kan vel glemme de nervepirrende filmene «Fuglene», «Vertigo» eller «Psycho» som ville satt de fleste av dagens thrillere i barnefilm-kategorien? I denne boken blir både livet, karrieren og alle de 53 filmene til Hitchcock detaljert beskrevet gjennom tekster og bilder. I tillegg til en illustrert liste over alle av filmregissørens cameoopptredener hvor han spilte seg selv.

«Maria Grazia Chiuri talks the power of sisterhood» hos Harper’s Bazaar US.

Da Maria Grazia Chiuri hos Dior klistret sitater som «Sisterhood Is Powerful», «Sisterhood Is Global» og «Sisterhood Is Forever» på hvite t-skjorter i sin FW’19-kolleksjon, var det forfatter og feminist Robin Morgan hun lånte sitatene de fra.

Som første kvinnelige sjefdesigner for det erkefranske motehuset, har hun konsekvent sydd inn feministiske budskap i alle kolleksjonene sine. Her snakker hun med Robin Morgan om feminisme og søsterskap:

«Søsterskap er veldig viktig. Sammen kan kvinner, som du selv har skrevet, gjøre verden bedre. Jeg var heldig som fikk begynne karrieren min hos Fendi, sammen med fem kvinner som har bygget opp selskapet. Det var teamwork, noe som lærte meg at det er mulig for kvinner å jobbe sammen».

«Det fantes folk som ikke trodde at en kvinne kunne være kreativ direktør for et merke så stort som Dior. Men hvorfor er det så rart? Kreativitet har ikke noe kjønn. Da jeg startet å jobbe med mote, trodde jeg aldri at dette var mulig, fordi som kvinne så tror du likesom aldri på deg selv».

Les hele samtalen her.

Les også
5 kjønnsnøytrale trender fra catwalken til Dior

«Sommerboken» av Tove Jansson

Sommerbok av Tove Jansson

For de fleste er hun kanskje aller best kjent som skaperen av de kjente og kjære historiene om Mummitrollet. Tove Jansson var likevel en multikunstner; i tillegg til å være forfatter og barnebokillustratør, var hun maler og laget bøker som passet til både store og små.

«Sommerboken» ble den største suksessen til den finlandssvenske forfatteren etter Mummitrollet, og er uten tvil den ultimate sensommerlektyren. De nostalgiske illustrasjonene hennes lar tankene vandre tilbake til barndommens somre.

Her møter vi Sophia og hennes farmor som tilbringer sommeren sammen på en vakker øy i Finskebukta. Sammen utforsker de øya og lærer av hverandre. Boken viser forholdet mellom en gammel dame og en ung jente.

«Deres vennskap over generasjonene er like sterkt og intensivt som en sommer i skjærgården kan være etterlengtet».

«Natalie Portman on the power of women» av sjefredaktør for Harper’s Bazaar Justine Picardie

Natalie Portman i Harpers Bazaar

Hun har spilt alt fra Jackie Kennedy, den hvite og sorte svanen i Svanesjøen, traumatisert pop-diva med divanykker, til en snart kinoaktuell astronaut. Natalie Portman velger aldri den letteste utveien, verken i roller eller i livet.

Her snakker den jødiske skuespilleren med sjefredaktør for britiske Harper’s Bazaar, Justine Picardie, blant annet om hvordan flere i familien hennes ble ofre for antisemittismen under Andre verdenskrig, om psykologi, miljøaktivisme, veganisme og flyktig skjønnhet.

«Det er vidunderlig at en kvinne kan designe for andre kvinner, en som forstår oss, og som vet at kanskje vi bare vil gå med en t-skjorte, et skjørt og flate sko, eller ha lommer i kjolene våre. Hvis en kvinne ikke kan puste i kjolen sin, hva betyr det? Det er det mest bokstavelige symboler på undertrykkelsen man kan ha – det er så politisk» sier hun om Diors første kvinnelig sjefdesigner, Maria Grazia Chiuri.

Les også
Denne appen finner de mest Instagram-vennlige spotsene for deg

«Vi har blitt lært opp til å tro at vi ikke føler oss sinte, men lei oss og opprørte. Da jeg skjønte det, så var det et plutselig et skifte i tankene mine, og jeg tenkte: «Herregud, alle de gangene jeg har grått, så var jeg faktisk sint!» Jeg skjønte bare ikke hvordan jeg skulle uttrykke det!», sier hun om hvordan jenter blir lært opp til å ikke være sinte, for da blir de sett på som stygge.

Bonus: Britiske Vogues september-utgave med hertuginne Meghan som redaktør

Britiske Vogue slår på stortromma når de i år har latt Meghan Markle, hertuginne av Sussex være gjesteredaktør i årets viktigste utgave, The September Issue. Sammen med sjefredaktør Edward Enninful har hun plassert femten innflytelsesrike kvinner på forsiden, med tittelen «Forces For Change».

Blant disse finner man blant annet miljøforkjemper Greta Thunberg, modell og aktivist Adwoa Aboah, forfatter Chimamanda Ngozi Adichie som står bak boken «We Should All Be Feminist» og New Zealands statsminister Jacinda Ardern.

Som Meghan selv skriver i magasinet:

«Mer enn noe annet, handler denne utgaven om kollektivets makt. Det handler om å identifisere våre personlige styrker, det er forankret i viten om at vi er sterkere sammen. Du vil finne mentaliteten rundt inkludering på coveret: ulike portretter av kvinner av ulik alder, farge, tro, nasjonalitet og livserfaring, og til udiskutabel inspirasjon».

Les også: Fem bøker for kvinnesterk lesing

Siste saker

Mest lest nå
Les mer