Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Månedens lesing: mars

Det er fett å lese – ikke bare se på Netflix. Her er noen av det morsomste, smarteste, vakreste og mest underholdende du kan lese i mars.

i-D Magazine «Radical Issue»

For sin vårutgave har det britiske magasinet i-D valgt å hylle motebransjens unike kvinner. I sitt «Radical Issue» utforsker magasinet hva det vil si å være en rollemodell i 2018, og har samlet åtte modeller på cover som alle, til en viss grad, representerer en minoritet i motebransjen. På coverne finner vi blant annet den transseksuelle modellen Teddy Quinlivan, curvy-modellen Paloma Elsesser og topmodell Hanne Gaby Odelie. Alle bildene er tatt av den nederlandske fotograf-duoen Inez og Vinoodh. Det er ikke bare modellene som får søkelyset rettet mot seg i denne utgaven; også kunstaktivist Kimberly Drew får et par velfortjente sider til å snakke om kjønnsdiskriminering i motebransjen og den første svarte kvinnen til å vinne prestisjetunge Turner Prize, Lubaina Himid, potretteres. Samtidig gjør også stjernen av den Oscar-vinnende filmen «A Fantastic Woman», Daniella Vega, sitt aller første intervju for et engelsk-språklig magasin.

«Iris Apfel: Accidental Icon»

Personlig stil starter og slutter med det som må sies å være ansiktet utad for eksentrisitet i motebransjen; Iris Apfel. Det amerikanske stilikonet har nå rukket å bli hele 96 år, men er fortsatt en av de viktigste aktørene i motebransjen som står i mot både trender og tendenser. Nå har moteikonet skapt en underholdende, tankevekkende, visuelt mettende og inspirerende bok som fanger hennes originalitet og lekenhet men også alvor og profesjonalitet.  «Iris Apfel: Accidental Ikon» er en blanding av historier, unike fotografier og illustrasjoner, presentert i samme forfriskende stil som har gjort Iris til et moderne moteikon. Samtidig finner du også vittige anekdoter fra barndom til nåtid, essayer om stil og ulike fag, kritikk til dagens motebransje og morsomme, rådgivende lister.

GQ – coverintervju med Timothée Chalamet

Allerede før han ble Oscar-nominert for sin rolle i fjorårets aller fineste film, «Call Me By Your Name», var 22-år gamle Timothée Chalamet dømt til å bli the next big thing – og om han ble det. Selv om han ikke vant under årets utdeling, sjarmerte unggutten alle fra Meryl Streep til Steven Spielberg, og med sin mor ved sin side og barnslige sjarm smeltet han ungpikehjerter over hele verden. Timothée er blitt intet mindre enn et fenomen. En av de som forutså Chalamets enorme suksess var GQ sin features editor David Riley. I januar i år tilbrakte Riley én uke rundt den unge skuespilleren, fordelt mellom New York og L.A. Resultatet er en skildring av en gutt som forsøker å finne seg selv samtidig som han omringes av uforventet og enorm suksess. Chalamet er på vei fra tenårene over i voksenlivet, men også kjendislivet. Riley skildrer uken han tilbringer med Chalamet som «den kilende følelsen som henger i luften mellom å se lynnedslag og høre tordenskuren. Den viten om at uansett hvor stille det kan være, er det umulig å kjempe fysikken».

Les også
9 veganske kafeer i Oslo

Les det fantastiske intervjuet her

«Andy’s Magnificent Seven»

I 1950-tallets New York, var Andy Warhol en dyktig og vellykket kommersiell kunstner, men ikke enda et ikon. I løpet av denne tiden, som en del av hans strategi for å imponere kunder og dyrke bekjentskap, lagde han syv unike bøker med egne tegninger som han ga til verdifulle kontakter. Originaltegningene går i dag for flere tusen dollar på auksjoner, med utgiveren Taschen har valgt å trykke opp alle de syv bøkene og satt sammen en samleboks de har gitt navnet «Andy’s Magnificent Seven». I bøkene finner man tegninger og tekster som avlører kunsternens kjærlighet for blant annet katter, mat, myter, sko, vakre gutter og flotte jenter. Komplett med en  guidebok som kontekstualiserer Warhols liv sammen med sine unike verk, gir denne boken et enestående innblikk i hans indre verden.

New York Magazine Sex Diaries

I år er det 20 år siden TV-serien «Sex & the City» hadde premiere på TV. Dette markerer også at det er 20 år siden verden ble introdusert for den eneste spalten som ga den informasjonen du ikke visste du ville ha om andres sexliv. Carrie Bradshaws spalte var kanskje fiksjon, men temaene hun tok opp var absolutt ikke det. Til tross for at serien er over, betyr det ikke at nysgjerrigheten rundt andres mest private oppførsel er det. Det vet ikoniske New York Magazine som over flere år har kjørt ut en anonym sex-spalte skrevet av en ny New Yorker hver uke. Én uke er det en tobarnsmor som forteller om sin hemmelige affære med en skuespiller hun ikke vil nevne ved navn, og neste er det en college-student som deler intime detaljer fra Tinder-datene sine.  Spalten har kanskje gått under radaren til de aller fleste her hjemme, men etter hvor mange nordmenn som deler sitater fra Sex & the City på Instagram å dømme, vil den nok bli satt like stor pris på i Oslo som New York.

Les alle her

Les også
Toppliste: Vesker til skolestart

V Magazine 112

Nye artister kommer og går som busser på en holdeplass. Det er få som klarer å følge opp ett førstealbum eller selge ut en arena, men det er enda færre som klarer å definere en tidsperiode. En av de som klarte nettopp det er Mariah Carey, og selv om hun nå dummer seg ut på scenen oftere enn hun presterer, snur hun alltid hoder når hun kommer inn i et rom. Én av de som har vagt å hylle en av 90-tallets aller største sangstjerner er overraskende nok det relativt unge og eksperimentielle magasinet V Magazine, som i sin 112. utgave har satt sangdivaen over alle sangdivaer på cover. Saken, som har fått navnet «Me, Myself and Mariah» er skrevet av ELLE US sin kreative direktør Stephen Gan i annledning Careys etterlengtede (og litt fryktede) nye album. Bildene er tatt av Mario Testino, men i lys av overgrepsanklagene mot fotografen har magasinet valgt å fjerne hans navn fra magasinet. Bildene er dermed tatt av «ingen».

Loewe Classics

Har du også løyet om at du selvfølgelig har lest Don Quijote eller Madame Bovary? Slapp av, det har vi alle. Men nå får du i det minste en unnskylding til å faktisk kjøpe bøkene og legge de «tilfeldig»på stuebordet. I løpet av denne måneden vil det spanske motehuset Loewe publisere en serie klassiske romaner som vil dekoreres av gamle Steven Meisel-fotografier. Prosjektet ble lansert i forbindelse med merkets nyeste kampanje tidligere i år der modell Stella Tennant leser «Don Quijote» og den britiske skuespilleren Josh O’Connor som «Madame Bovary».  Omslaget på sistnevnte bok har et bilde av Amber Valletta som Meisel skjøt for amerikanske Vogue i 2006. Med andre ord bli det noe pent å se på selv om om boken blir liggende på stuebordet uten å egentlig åpnes…

Les også
Derfor er Devon Ross motebransjens nye yndling

«Anatomy of a Scandal»

Likte du HBOs samlivsdrama «The Affair», eller det britiske krim-dramaet «Truth»? Da er denne boken akkurat det du bør lese istedenfor å desperat lete etter en ny serie å forsvinne i. «The Anatomy of a Scandal» utforsker livets skremmende usikkerhet som blir synlig når et ektepar, Sophie og James, tilsynelatende perfekte liv sakte, men sikkert faller sammen. Boken er tildels psykologisk thriller, del rettsdrama, og ganske mye av det samme som Louise Doughtys «Apple Tree Yard». James, statsministerens nærmeste venn, blir arrestert og anklaget for en angivelig voldtekt under universitetstiden. Sannheten blir utforsket gjennom perspektivet til alle bokens karakterer, akkurat slik som regissørene Sarah Treem and Hagai Levi gjorde med «The Affair». Samtidig setter forfatter Sarah Vaugh søkelys på problemer ved samtykke, trakassering, privilegium og utdaterte holdninger til kvinner i politikken.

Bonus! Månedens titting om lesing: «Rolling Stone Magazine – 50 år på kanten» på NRK TV

Ok, så er ikke dette akkurat lesing, men det handler i det minste om et magasin – og er for bra til å gå glipp av. I over 50 år har magasinet Rolling Stone ikke bare definert musikken, men også kulturen som omkranser den. Filmskapere Alex Gibnet og Blar Foster går tilbake til da Rolling Stones grunnlegger Jann Wenner (da 21 år gammel) satt i San Fransisco og ville skrive om band, musikken deres, groupiene som fulgte dem og politikken som ble påvirket av dem. Gibet og Foster, med Wenner som produsent og fortellerstemme, går dermed gjennom 50 år av artikler, musikksjangre og journalister og forteller historien til et av verdens mest ikoniske magasin. I løpet av de seks episodene får vi innsikt i alt fra hvorfor de sendte den sinte fylliken Hunter S. Thompson til å dekke det amerikanske valget og hvordan Cameron Crow fikk sin første cover-historie som 16-åring til hvorfor de trakk den beryktede historien om en voldtekt på University of Virginia i 2014. Spesielt rørende er samtalene mellom Wenner og fotograf Annie Leibowitz som snakker om dagen hun tok de aller siste bildene av John Lennon og Yoko Ono i ikonisk omfavnelse til Rolling Stone coveret kun timer før Lennon ble skutt. 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer