Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Månedens lesning: mai

Elleve gode grunner til å lese i vårsola.

Business of Fashion:«The Age of Influence»

Motenettstedet Business of Fashions seneste printutgave utforsker «The Age of Influence». Utgaven har to covere; det ene med det som for mange er selve ansiktet på makt og berømmelse i den teknologiske tidsalder, Kim Kardashian West, og det andre med Sinéad Burke, en kortvokst influencer og aktivist for funksjonshemmede. De to representerer på mange måter spekteret av influencere i dag; fra det retusjerte og tilsynelatende «perfekte» til den ærlige, usminkede sannheten. I magasinet kan du også bli bedre kjent med duoen bak Instagram-suksessen Diet Prada samt lese om hvilke betydning artister som Kanye West, Cardi B og A$AP Rocky har for motebildet.

New York Times: «The Man That Cracked The Lottery» av Reis Forgave

«Da en advokat i Iowa begynte å undersøke en uavhentet lottokupong verdt millioner, kom en utrolig samling av usannsynlige vinnere frem i lyset – og en rettsak som pekte mot en innsidejobb» slik lyder ingressen på New York Times’ fortellende eksposé om en mann som gjorde det alle fantaserer om, men «ingen» klarer – å lure lotteriet. Videre følger en historie så intens og godt skrevet at det er lett å glemme at man faktisk leser en artikkel og ikke en roman. Les den her.

Vanity Fair May 2018

I anledning det kommende prinsebryllupet i London har Vanity Fair med redaktør Radhika Jones i spissen valgt å dedikere sitt cover denne måneden til det lykkelige paret. Vanity Fairs kjærlighet til kongelig tabloid er ingen nyhet, og da det ble kjent at Markle og Prins Harry var et par, satte magasinet like så godt den da relativt ukjente skuespillerinnen på coveret allerede i september 2017. Nå står hun side om side med sin kommende ektemann på coveret av en utgave som nærmest utelukkende handler om kongelige og menneskene som både følger og beundrer dem.

«House of Nutter» av Lance Richardson

Delvis popkulturhistorie og delvis biografi tar denne boken deg inn i Tommy Nutters verden – den britiske designeren som hylles for blant annet å ha gitt nytt liv til skredderne på Saville Row i London. Nutter lagde blant annet tre av The Beatles’ dresser for «Abbey Road»-coveret, og Bianca Jagger og Elton John var trofaste tilhengere av hans søm. Boken forteller også historien om Nutters bror, David, som på slutten av det 20-århundret var en av de mest oversette, men også mest intime musikkfotografene i London. Ikoner som David Bowie, Elton John og Freddie Mercury trivdes like godt i hans selskap som foran  kameraet, og i «House of Nutter» er det samlet et knippe hittil upubliserte fotografier fra hans karriere. 

Les også
M&H toppliste: 11 favoritter fra sommersalget

The Last Magazine Spring 2018

Det er ti år siden The Last Magazine ble utgitt for første gang. I den anledning hyller denne utgaven byen magasinet ble til i – New York. På coveret er en av årets – om ikke snart tiårets – mest prominente og suksessfulle modeller, Adowa Aboah, og i magasinet portretteres en rekke viktige New Yorkere som alle har satt sitt preg på byen – og vice versa. Alle skutt av den ikoniske fotografen Mario Soretti.

«The Mars Room» av Rachel Kushner

Etter Netflix suksessen «Orange is The New Black» er det mange som ikke helt har klart å riste av seg fascinasjonen for fengselslivet. Heldigvis kan den stagges denne måneden med Rachel Kushners «The Mars Room». Handlingen er lagt til et kvinnefengsel, og sentrert rundt en tidligere stripper som forsøker å orientere seg i fengselsmiljøet. I motsetning til «OITNB» byr ikke denne boken på one-liners eller kjærlige vennskap, men kvinner som tyr til drastiske grep for å overleve, samtidig som den utforsker den ustabile strukturen til fengselslivet i USA. Om Netflix fikk en liten del av deg til å ville oppleve fengsel, får denne boken deg til å ombestemme deg

System Magazine Issue 10 – «What is Virgil Abloh?»

Da nyheten om at Off-White-designer Virgil Abloh blir den neste kreative direktøren for Louis Vuittons herrelinje kom ble hype-designeren plutselig allemannseie. Før det var han en av de oversette kreative geniene i motebransjen. En som så ham var det sesongbaserte magasinet System Magazine. Da de slapp sin utgave for våren 2018, var det med Abloh på fire ulike cover skutt av Jurgen Teller med tittelen «What is Virgil Abloh?». Magasinet har fulgt designeren i seks måneder, blant annet med prosessen bak hans kommende samarbeid med Ikea. Les denne, så vet du litt bedre hva du snakker om neste gang Ablohs navn blir nevnt rundt middagsbordet.

«Well Behaved Women» av Brianna Capozzi

Som en av få kvinnelige printfotografer i USA, har Brianna Capozzi brukt sin posisjon til å skape kontrovers. I 2015 skjøt hun it-jente Chlöe Sevigny med kun en hummer som underbukse for coveret til Marfa Journal, og for Garage Magazine fikk hun modell Hanne Gaby Odiele til å lakkere «neglene» til en død blekksprut. Nå er disse bildene, sammen med en rekke andre kontroversielle, morsomme, flotte og kreative fotografier tatt av Capozzi, tilgjengelig i innbundet form.

Les også
Er Aker Brygge Oslos nye it-bydel?

Vogue US juni 2018

Denne uken var hun, som vanlig, den best kledde på den røde løperen under Met-gallaen. Det er ikke mange andre enn Rihanna som kan kle seg ut som paven, og komme unna med det. Hun var også stjernen i det som frem til nå er den mest underholdende installasjonen i Vogues makeup-tutorial videoserie. Alt Rihanna tar i blir til gull, og denne måneden har hun delt litt magi på coveret av amerikanske Vogue også. Skutt av Mert og Markus poserer hun på et av de mest livlige coverne av magasinet hittil i år, og oser av glamour inne i bladet. Hun forteller også åpent om forholdet til Drake, sitt kroppsbilde og om det å bli 30 år i det som er et svært sjeldent intervju.

Morgenbladet: «Den slemme ulven Cos» av Ragnhild Brochmann

Tidligere denne uken skrev Melk & Honning at den danske kleskjeden & Other Stories nå åpner sin første butikk i NorgeI den forbindelse har spaltist og journalist, kunst- og motekulturhistoriker, Ragnhild Brochmann, valgt å ta for seg en annen av H&M-konglomeratets utspring; Cos. I en kommentar publisert hos Morgenbladet argumenterer hun for at Cos med sin branding og innpakning påstår at de tilbyr høykvalitetsvarer med et muligens noe mer miljøbevisst grunnlag – som igjen appellerer til en viss målgruppe – men at de egentlig ikke er stort bedre enn H&M. «Når ikke engang velinformerte forbrukere vet at Cos seiler under H&Ms flagg, ser vi ikke bare på en smart kjede, men et skoleeksempel på hvor komplekst det holder på å bli å orientere seg som estetisk og moralsk forbruker. Klart man går inn til ulven når den ser sånn ut», skriver Brochman.

Bonus! Månedens titting om lesing: «Voyeur»

I 1981 skrev den legendariske journalisten Gay Talese boken «Thy Neighbor’s Wife» som utforsker seksualitet i USA på 70-tallet. Talese brukte flere år på å gjøre reserach til boken, og dro blant annet på orgier, møtte swingers og tilbragte flere måneder på en nudist-resort i Los Angeles. Resultatet ble en bok så kontroversiell og skremmende for mange at Taleses presseturné ble til en slags forsvarsturné. En som dog ikke ble skremt av avsløringene var Gerald Foos. Han skrev et brev til Talese på begynnelsen av 80-tallet der han fortalte om et motel han eide i Colorado hvor han hadde installert kikkehull på alle rommene for å observere gjestenes mest private oppforsøel. Foos var en «voyeur» (en kikker), og han mente Talese var den aller beste til å fortelle hans historie.

Les også
Interiørekspertenes beste tips til sommerlig borddekking
Det tok 35 år før historien ble fortalt, først i en artikkel i The New Yorker i april 2011, deretter i bokform sommeren etter. I desember i fjor kom Netflix med dokumentaren «Voyeur» som forteller om møtet mellom Talese og Foos og om hvordan boken ble til. Filmen gir et bilde av hvordan en av verdens fremst journalister jobbet, og også hvordan han håndterte nederlag. Samtidig skildrer den et møte mellom to menn som begge lever for å observere – Talese som reporter og Foos som «voyeur».
Se filmen på Netflix
Les New Yorker artikkelen «The Voyeurs Motel» her.

Siste saker

Mest lest nå
Les mer