Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Vanity Fair cover Oscars Cover Credit: Annie Leibovitz exclusively for Vanity Fair

Månedens lesing: Februar

Dating-korthistorier, kvinnelige arkitekter, cover uten James Franco, thriller-debut og fem andre ting du burde lese denne måneden.

Feel Free av Zadie Smith

Britiske Zadie Smith har siden debut-romanen White Teeth i 1999 blitt anerkjent som en av det 21-århundrets viktigste stemmer. Hun er nå like berømt for hva hun synes som det hun gjør, og i essay-samlingen Feel Free syntes hun mer enn hun fantaserer. I boken dekker hun høykultur med å snakke om Knausgård, populærkultur med Justin Bieber, politikk med Brexit og teknologi med Facebook. Hun går også inn på det personlige med en essay om sin egen far. Feel Free er en selvbiografi uten å egentlig være en selvbiografi, og selv nesten 20 år etter at hun ble stemplet som en litterær wunderkind er kritikerne fortsatt like forelsket i Smith. 

British Vogue Mars 2018

Marsutgaven er lillesøsteren til den overdådige septemberutgaven. Bladet viser frem vårmoten og har som oftest like mange annonsesider som designerplagg, men det blir alltid lagt litt mer penger i både cover og moteserier noe som gjør opp for alle sidene. Amerikanske Vogue har valgt den svenske skuespilleren Alicia Vikander på sitt over, men Edward Enninfuls britiske Vogue vinner denne måneden med to cover  – ett med Bella Hadid og ett med Gigi Hadid. Begge iført Versace, selvfølgelig.

The Complete Zaha Hadid

Zaha Hadid var en kvinnelig pioneer i den mannsdominerte arkitektverden. Uken før hun døde i april 2016 ble hun tildelt RIBA, Englands mest prestigefulle arkitekturpris, for sine «lager than life» arkitektoniske mesterverk. Denne måneden kommer en komplett retrospektiv av verkene til en av de mest innovative og berømte arkitekter av det 21. århundre. Det nå utvidede og oppdaterte volumet hyller den irakiske designeren fra hennes tidligste eksperimenter, til hennes endelige byggverk.

Cat Person av Kristen Riupenian

Like før jul ble denne New Yorker-novellen mest sannsynlig lest og delt av de fleste vennene dine på Facebook. I en tid hvor vi sjeldent tar oss tid til å lese mer enn 140 tegn, med mindre det er en krengende kronikk eller en Trump-ekposee, er en 2000-ords korthistorie med et par tusen delinger på Facebook verdt å skrive om. Skribent Kristen Roupenian har skrevet om et ubehagelig forhold på en måte vi alle kan relatere til, og gi oss like mye vondt i magen som smilebåndene.

Les også
Plattform-Uggs er kjendisenes nye favorittsko

Les HER

All the Pieces Matter: The Inside story of the Wire av JonathanAbrams

Siden siste episoden gikk på tv i 2008, har HBOs anerkjente kriminaldrama The Wire bare blitt mer populært og innflytelsesrikt. Problemene som den tok for seg, fra feilene i narkotikakrisen og det strafferettslige systemet til systematisk korrupsjon i rettssystemet og andre sosiale institusjoner, har fått mer plass både nasjonalt i USA og internasjonalt. Universiteter bruker showet til å undervise alt fra filmteori til kriminell rettferdighet til sosiologi. Politikere og aktivister refererer til det når de diskuterer politikk. The Wire er udiskutabelt en av tidenes beste tv-serier, og nå kan du bli kjent med hele historien bak produksjonen av mesterverket i boken til Jonathan Abrams.

Vanity Fair Mars 2018

Vanity Fair sine årlige Hollywood-utgaver er en bibel for alle som elsker film, stil og glamorøs sladder. De enorme coverne er delt av de største skuespillerne dette året, og kommer ut akkurat tidsnok for Oscar-utdelingen. Dette er første gang den nye redaktøren Radhika Jones lager den berømte utgaven, og har valgt å hylle tidligere redaktør Graydon Carter med en plass blant stjernene på coveret. Prosessen har dog ikke gått helt smertefritt. Skuespiller James Franco hadde egentlig en plass på coveret, men ble redigert ut i siste liten da flere kvinner anklaget han for seksuelt misbruk. Heldigvis er blant annet Oprah Winfrey, Tom Hanks, Nicole Kidman, Harrison Ford og Gal Gadot blant stjerne som beholdt sin plass på coveret, og snakker åpent og ærlig inne i magasinet.

Annie Leibovitz: Portraits 2005-2016

I nesten et halvt århundre har den amerikanske fotografen definert popkulturuen med sine karakteristiske fotografier. Det er ikke et stort magasin hun ikke har jobbet for eller kjent ansikt hun ikke har tatt bilde av. Nå har hun samlet de aller beste portrettene fra det siste tiåret i den 300 sider store boken Annie Leibovitz: Portraits 2005-2016. Hver av bildene dokumenterer samtidskultur gjennom en av våre viktigste kunstneres øyne, og med humor og en uhyggelig evne til å personliggjøre selv de mest gjenkjennelige og fremtredende figurer.

Les også
Har du hørt om lip blushing?

AnOther Magazine Mars 201

Det semi-årlige magasinet AnOther Magazine kommer denne måneden ut med sin vårutgave. På to av de tre coverene har de den irske skuespillerinnen Saorsie Ronan, som er aktuell i Greta Gerwings regi-debut Lady Bird, skutt av Craig McDean. Det siste er en Versace-hyllest med et knippe up-and-coming modeller skutt av Willy Vanderperre (Vanderperre skjøt også Calvin Klein-kampanjen som gikk viralt takket være teppet som skjulte Kylie Jenners gravide mage). Med lang produksjonstid og mye midler klarer alltid AnOther å sette sammen de beste intervjuene og moteseriene med noen av verdens fremste kreative genier. I denne utgaven finner du blant annet et sjeldent intervju med Gucci-designer og innovatør Alessandro Michele.

The Woman in The Window av A. J. Finn

Den psykologiske thrilleren The Woman in The Window er en av de beste bøkene i sin sjanger siden The Girl on the Train og Gone Girl. Debutanten A. J. Finn har gjort en slags moderne utgave av Hitchcocks Rear Window om Anna Fox som bor alene i en leilighet i New York. Hun tør ikke gå utenfor døren, og tilbringer dagene med å drikke vin (kanskje for mye), se på gamle filmer, mimre tilbake til bedre tider – og spionerer på naboene. Så flytter familien Russell inn i huset over veien: en far, en mor og deres tenåringsønn. Den perfekte familien. Men når Anna ser ut på vinduet en natt, ser noe hun ikke burde og hennes verden begynner å falle sammen. 

Costume Norge Mars 2018

I den norske motebransjen hvor annonseinntekter er viktigere enn kreativ ambisjon, er Costume, med Kine B. Hartz i spissen, blitt et beundringsverdig eksempel på hyllest av norske ansikt og kreativt, tidkrevende egenprodusert innhold. To ganger i året, for mars- og septemberutgaven, produserer magasinet såkalte «collectors item» med aktuelle og ettertraktede ansikt på cover. For mars-utgaven i fjor hadde de den norske modellen Signe Veiteberg som et halvt år senere debuterte på catwalken for Prada og Louis Vuitton, og i september 2017 fikk de internasjonal oppmerksomhet takket det aller første coveret med SKAM-stjernen Iman Meskini (det var også det første store norske motebladet som hadde en kvinne med hijab på cover). Denne måneden gjentar de suksessoppskriften med tre ulike cover; Et med radarpar Henrik Holm og Lea Meyer, et med skuespiller/modell/sanger Kaya Wilkins og et med modell og fotograf Jacob Landvik. Landvik har vært en gjenganger på Instagram de siste årene takket sitt ekstremt vakre, androgyne utseende og forfriskende stil. Han opptrer på coveret i kvinneklær og blir dermed den aller første coverpiken til Costume som er en gutt. I magasinet blir også syv andre medlemmer av den såkalte «Generasjon Z» portrettert.

Les også
Blir Hailey Bieber sine sjokoladeglaserte donut-negler en av høstens største trender?

Hovedbilde: Vanity Fair

Les også: Melk & Honnings februarguide

Siste saker

Mest lest nå
Les mer