Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

– Om både Silvana Imam, Kong Harald og kjæresten din står på bestillingslisten er ting slik det skal være

Oslo-baserte Madelen Isa Lingren har store ambisjoner for det kjønnsnøytrale smykkemerket Isa Collection. 

Vi tok en prat med den norske smykkedesigneren. 

– Kontrasten fra det å være oppvokst i en fiskerfamilie på Hvaler, til der jeg er i dag er veldig stor, forteller Madelen Isa Lingdgren til Melk & Honning. 

Hun gikk ut fra Kunsthøyskolen i Oslo i vår, og driver i dag smykkemerkert Isa Collection.

– Etter å ha arbeidet både med videokunst, tekst og skulptur i løpet av KHiO-årene var det først i fjor vinter jeg begynte å se nærmere på design, og lærte meg sølvsmedfaget. Da begynte jeg å forme et smykkedesign jeg følte markedet manglet, sier hun.

– Responsen var umiddelbart positiv, og flere spurte om de kunne få bestille smykker av meg. På det tidspunktet var jeg ikke helt sikker på hvilken historie jeg ønsket å fortelle med smykkene, hva de kunne representere.

På senvinteren flyttet hun til Berlin på utveksling og utviklet en interesse for det kjønnsnøytrale. Det endte med å bli konseptet for merket. 

– Jeg synes det er spennende å jobbe i brytningspunktet mellom det maskuline og feminine. Som designer er det også viktig å være med på utviklingen av samfunnet slik at det kjønnsnøytrale kan få en mer etablert posisjon i industrien. 

– Man skulle selvsagt ønske at dette kunne gå fortere, men det vil nok fremdeles være en stund til vi ikke lenger snakker om kjønn når vi snakker om mote. 

I juni i år ble Isa Collection lansert.

– Jeg ville at merkenavnet skulle ha en tilknytning til meg, slik at verden kunne bli kjent med meg som kunstner. Derfor falt valget på mellomnavnet mitt Isa. Collection er også bevisst valgt for å peke mot «en samling», som gir meg muligheten til å bringe inn andre kunstformer i Isa Collection, forteller hun.

Siden lanseringen har det gått i ett. Hvert smykke blir møysommelig laget for hånd, samtidig som hun skal designe, produsere større bestillinger, bygge nettside, markedsføre, lage videoer og føre regnskap. 

– Jeg hadde virkelig ingen anelse om jeg kunne klare å gjøre alle disse tingene, men nå er jeg glad for at jeg hoppet i det. 

Per i dag finnes 15 ulike smykker i nettbutikken, i tillegg til at et utvalg selges i butikken til Astrup Fearnley-museet på Tjuvholmen og i butikken JF Curated i Prinsens gate. 

– Men nye design kommer hele tiden. Jeg tror kanskje jeg har laget 35 ulike design hittil, men det er mange av dem som aldri ser dagens lys eller som bare ikke er klare til å slippes enda. 

– Det er utrolig mye å tenke på når man skal lage noe som ligger så nært på kroppen. Bevegelighet og vekt, blant annet. 

Til Melk & Honning kan Lindgren avsløre at hun for tiden samarbeider med en glassblåser for der målet er å kombinere både håndblåst glass og sølv i en ny kolleksjon som skal slippes til våren. 

– Deler av kolleksjonen vil være til salgs hos Backe i Grensen i Oslo og i Berlin i løpet av neste år. 

Målet hennes er at smykkene skal bæres av et mangfold ulike mennesker. 

– Om både Silvana Imam, Kong Harald og kjæresten din står på bestillingslisten er ting som det skal være. 

– Smykkene burde også ende opp på en catwalk en dag, helst i Paris eller under en lukket visning på Berghain. Drømmen er også å ha min egen butikk, hvor jeg kan ha verksted, visningsrom og galleri under samme tak. DET hadde vært noe det! 

Alle bildene er tatt av fotograf Sara Angelica Spilling

Les også: Dansk it-smykkemerke åpner sin første butikk i Norge

Siste saker

Mest lest nå
Les mer