KVINNEDAGEN: Vi hedrer kvinnene som har vært med på å forme motebransjen.

Kvinnene som formet motebransjen

Melk & Honning hyller motekvinnene som våget – og vant.

Av: Ida Elise Einarsdóttir og Anna Skavlan

Siden 1910 har vi markert den internasjonale kvinnedagen 8.mars. Det gjør vi også i år for å vise vår støtte til både kvinnekamp og feminisme. Her er Melk & Honnings uoffisielle ikke uttømmende liste over noen av de kvinnene som på hver sin måte har vært med på å forme motebransjen både her hjemme og internasjonalt. 

Dronning Sonja: motedronningen

Det er ikke uten grunn at Dronning Sonja gjerne omtales som motedronningen.

Allerede på 1960-tallet studerte hun mote og søm, og interessen for mote har vært med henne siden. Hun er kjent for sin gode smak og stil, og for sin forkjærlighet for både skandinavisk og norsk design.

Modellavdelingen ved Molstad i Oslo leverte mange av hennes klær i starten, før hun senere fikk sydd hos norske designere som Kjell Torheim og også i motemetropoler som Paris hos  Per Spook, Venet med norske Thor Dahl og Balmain der danske Erik Mortensen var ansatt som sjefsdesigner. Mortensen var lenge blant dronningens favorittdesignere, og lagde kjolen hun bar under signingen av kongeparet i 1993. En annen Mortensen-kreasjon er den gule kjolen hun bar under prinsebryllupet i Sverige i 2015, og som hun har brukt ved flere anledninger. For også gjenbruk er et stikkord, noe Sonja også har høstet ros for; mange av gallakjolene hun bruker aller mest har vært med henne siden starten.

Franca Sozzani: agendasetteren

Franca Sozzani

Foto via Vogue.

Det er i overkant av ett år siden Franca Sozzani, sjefsredaktør for italienske Vogue døde i desember 2016. Hun ble 66 år gammel.

Sozzanis karriere startet i Vogue Bambini som «assistenten til assistensen til assistenten» skal hun ha fortalt Vogue. Siden ble hun redaktør for Lei og også Per Lui, og var med på å bygge opp en rekke fotografer som i dag regnes som noen av verdens fremste, blant dem Peter Lindbergh og Steven Meisel. I 1988 ble hun sjefsredaktør for italienske Vogue og senere også for hele den italienske delen av Condé Nast.

Hun hadde en forkjærlighet for foto, og hennes første cover for for juli/august-utgaven av italienske Vogue var starten på det som skulle bli fortrinnet til verdens mest toneangivende motemagasin, nemlig det å bruke motefotoet til å ta opp kontroversielle teamer som for eksempel vold i hjemmet, plastisk kirurgi og oljeutslipp. I 2008 lanserte hun The Black Issue igjen med Meisel bak kamera og med utelukkende fargede kvinner.

Hun stod også bak Who Is on Next-initiativet med formål om å promotere og støtte unge designere. Også utenfor Condé Nasts fire vegger var hun aktiv blant annet som som kreativ direktør ved Gianni Versaces AIDS-initiativ og som ambassadør for en rekke FN-programmer med fokus på jenter og kvinners rettigheter og likestilling mellom kjønnene.

Celine Aagaard: influenceren

FOTO: VIA INSTAGRAM @CELINEAAGAARD_

Tidligere sjefsredaktør og blogger, nå journalist og influencer Celine Aagaard er blant våre fremste motepersonligheter.

Les også
Fast fashion-kjede konkurs for andre gang

I 2015 la Aagaard ned bloggen Hippie Hippie Milkshake etter syv år for å satse på nettstedet Envelope.

I en årrekke har hun ikke bare melet sin egen kake, men delt av den også som både ambassadør og representant for norsk mote og design.

Aagaard bruker også både sin stemme og plattform til å støtte unge, kreative talenter i den norske motebransjen – det være seg skribenter, stylister, fotografer, modeller, designere eller andre.

Samtidig gjør hun helt sin egen greie – et sted i møtet mellom mote, kunst og musikk.

I fjor kåret vi henne til en av mote-Norges aller mektigste personer – selvsagt ikke uten grunn. Aagaard er ikke bare stor her hjemme, men også internasjonalt med stadige omtaler og features for ikke å snakke om streetstyle-bilder hos noen av verdens mest toneangivende motemagasiner som Vogue, Harper’s Bazaar og W magazine samt samarbeid med tunge internasjonale aktører som Burberry, Louis Vuitton, Hugo Boss, Zalando og H&M.

Ditte Kristensen: ildsjelen

Dansken som ikke er helt komfortabel med at det trekkes frem at hun nettopp er dansk – i Norge. Litt morsomt er det likevel at det måtte en danske til for virkelig å få en norsk moteuke på beina. Selvsagt med en stort team i ryggen, men det er altså Ditte Kristensen som er selve Oslo Runway-sjefen.

På få år har hun, med hjelp fra blant andre This Is Pr, virkelig greid å reise kjerringa, og resultatet er en norsk moteuke som vi kan være stolte av.

Oslo Runway er også norsk motes utstillingsvindu ut mot verden, og både internasjonal presse, fotografer og stylister virker å i stadig større grad få øynene opp for nettopp det, blant dem Yael Quint, som av arrangørene bak Oslo Runway, This Is Pr, for første gang ble invitert til Oslo for to år siden, og som siden ved flere anledninger har gjestet den nye, norske moteuka (og tar norsk design ut i verden!)

Joda, det er fortsatt en vei å gå – ikke minst når det kommer til å gjøre moteuka til en folkefest, eller i det minste få den til å være top of mind hos også de utenfor den lille andedammen som er motebransjen i Norge.

Eline Lykke og Karoline Bjørnelykke: utfordrerne

Eline Lykke

FOTO VIA INSTAGRAM @ELINELYKKE

Norske modeller har vært attraktivt helt siden Vendela Kirsebom prydet forsiden av ikoniske Sports Illustrated Swimwear Issue i 1993.

Iselin Steiro er anerkjent som et av bransjens virkelig store ikon, Siri Tollerød var Karl Lagerfelds muse og Signe Veiteberg, som er Louis Vuittons nyeste ansikt, gikk eksklusivt for det franske motehuset under sesongens Paris Fashion Week.

Les også
Moo-ve over leopard: Våre favoritter i kuprint

Fjoråret bød også på to norske modeller som begge trosset bransjens skjønnhetsstandarder – og det med stor suksess.

Karoline Bjørnelykke ble den første norske modellen på ti år til å figurere i Vogue, og det gjorde hun sammen med to andre såkalt curvy modeller. Bjørnelykke har tidligere uttalt følgende til Melk & Honning: «Jeg tror alle kan være enige om at det er nødvendig med mange flere normalvektige modeller. Modeller er representanter for skjønnhetsidealet og i en verden der flere og flere sliter med spiseforstyrrelser, alvorlig overvekt og mentale plager er det viktig at dette idealet er sunt og realistisk. Ved å bruke flere normalvektige modeller vil skjønnhetsidealet endres til noe sunnere, og det hadde vært veldig flott om jeg kunne bidratt til det». 

Like etter dukket norske Eline Lykke opp på catwalken hos Alexander McQueen i London. Det ledet til internasjonal anerkjennelse, hvor Lykke blant annet ble skrevet om av både amerikanske og italienske Vogue, samt et omfattende intervju hos Harper’s Bazaar. Sammen med Bjørnelykke er Lykke en viktig representant for en motebransje som er på vei i riktig retning, og et bevis på at skjønnhet ikke kan begrenses til størrelse. 

Adwoah Aboah: aktivisten

Adwoah Aboah i Vogue Italia

Foto via Vogue

Da Edward Enninful tok over som redaktør for britiske Vogue, valgte han den britiske modellen og aktivisten Adwoah Aboah til å pryde sitt første cover.

Bildet av Aboah iført et skjerf på hodet og med blå øyenskygge og røde lepper gikk fort viralt, og ble det mest delte magasincoveret noensinne.

Aboah har en viktig stemme i samfunnsdiskursen, og har blant annet fått mye oppmerksomhet for å snakke åpent og ærlig om selvmordsforsøk, depresjon og avhengighet. Hun er også grunnlegger av Gurls Talk – en nettside der jenter kan skrive om og diskutere temaer som en vanskelig å snakke om eller som opptar dem.

Hanne Gaby Odiele: veiviseren

Omtrent 1,7 prosent av den globale befolkningen er født intersex. Det vil si variasjoner i kromosomer, kjønnsorganer og indre organer som setter et individ utenfor de to typiske binære kjønnene. Til nå har det ikke vært noe særlig av et tema – i alle fall ikke i motesammenheng. Det ønsker den belgiske modellen Hanne Gaby Odiele å gjøre noe med.

Les også
Skjønnhet fra innsiden

I fjor stod hun frem som intersex i et intervju med amerikanske Vogue, og i en personlig video på sin egen Instagram. Takket være hennes karriere som modell og anerkjennelse som streetstyle-ikon, ble videoen raskt delt av viktige aktører i motebransjen, og begrepet intersex fikk både en stemme og et ansikt. 

Lea T: banebryteren

Lea T for NikeDen brasillianske modellen Lea T skapte overskrifter da hun dukket opp i Riccardo Tiscis Givenchy kampanje i 2010. Selve bildet var kanskje ikke så oppsiktsvekkende, men etter at historien til Lea T ble kjent fikk det en viktig plass i motehistorien.

Hun ble nemlig den aller første transseksuelle modellen som figurerte i en stor motekampanje.

Tisci og Lea T utviklet et tett personlig forhold, og han fortsatte å bruke henne som Givenchy-modell helt frem til sin siste vising for drøyt ett år siden.

I 2014 undertegnet Lea T en skjønnhetskontrakt med Redken, og ble dermed selskapets aller første, og foreløpig eneste, transseksuelle globale ambassadør. Hun ble også den første transseksuelle modellen til å sikre seg en global skjønnhetskontrakt. I 2015 ble hun anerkjent av magasinet Forbes som en av de 12 kvinnene som har forandret den italienske moten.  

Cameron Russel: varsleren

Aktivist og tidligere Victoria’s Secret-modell Cameron Russell, valgte før jul i fjor å vie sin Instagram-konto til å dele historier om seksuell trakassering av modeller.

Den første historien hun delte var sendt til henne av en god venninne, og i caption oppfordret Russell andre kvinner i motebransjen som ville dele sine historier anonymt til å sende henne en melding.

I dag har hun delt over 80 historier i individuelle Instagram-poster på sin egen profil til sine 85.000 følgere. I tillegg har hun rekruttert andre i bransjen til å gjøre det samme.  

Det er ikke første gang Russel har gjort seg bemerket som aktivist; I 2013 holdt hun en TED Talken Looks aren’t everything, believe me, I’m a model om nettopp modellbransjen skyggesider.

Naomi Campbell: pioneren

Begrepet supermodell har kanskje ikke lenger den betydningen det engang hadde, og mange mener at det har mistet både tyngde og betydning. Men på 90-tallet, da supermodellene virkelig var supermodeller var Naomi Campbell kanskje den aller mest beryktede – mye takket (?) være sine divanykker og temperament. 

Men det var ikke dét som sikret henne supermodellstatus, såklart. 

I 1998 ble den da 18-år gamle Campbell den aller første mørkhudede modellen på coveret av franske Vogue. Senere ble hun også den første mørkhudete modellen på coveret av britiske Vogue. Hun ble dessuten et av de viktigste ansiktene på 80- og 90-tallet da modellbransjen tydelig favoriserte hvite modeller. I dag står fortsatt Campbell i spissen for økt mangfold i motebransjen. For jo, det trengs dessverre enda at noen står på barrikadene. 

Siste saker

Mest lest nå
Les mer