Bilde av en modell som prøver å komme inn i en Celine-bukse. Instagram @franburns

Krever at motebransjens sample sizes endres

– Perverst og inhumant, mener norsk toppmodell.

Nylig gikk den anonyme motevaktbikja @shitmodelmanagement ut med en oppfordring på Instagram til sine 167 000 følgere.

I et innlegg som i skrivende stund har 50 000 likes, ber hen om at motebransjen øker størrelsene som modellene må passe inn i fra 0-4 til 6-8, noe som tilsvarer fra XS til S.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I caption står det å lese at hen er lei av å se hvordan designernes urealistiske krav fører til at modeller sulter seg.

En spørrerunde på Instagram Stories blant 4753 av kontoens modellfølgere, viste at nesten 80 prosent hadde blitt bedt om å gå ned i vekt for å få en jobb. Over 80 prosent hadde blitt oppfordret av modellbyrået sitt til å kjøre en mer restriktiv diett, og nesten 90 prosent svarte at noen i moteindustrien hadde omtalt kroppen deres på en negativ måte.

Samtidig som den anonyme kontoen publiserte Instagram-innlegget, startet hen også en underskriftskampanje for å endre såkalte sample sizes som nå er signert av mer enn 16 000.

Les også: Er dette modelldatterens nye kjæreste? Ser slik ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stylist til Melk: – Dette har frustrert meg lenge

Historisk har sample sizes – det vil si størrelsene kolleksjonene blir laget i – vært minst mulig for at man skal unngå å bruke så mye stoff. Dette har det først og fremst vært økonomiske grunner til; Stoffer av høy kvalitet kan være kostbare.

Stylist Sunniva Hartgen forteller til Melk & Honning at hun lenge har vært frustrert over det at designerne produserer sample size i små størrelser.

Sunniva Hartgen via Instagram

– Jeg har full forståelse for at designerne står overfor ekstremt dyre produksjonslinjer, men jeg tenker også at de begrenser nedslagsfeltet unødvendig ved å kun produsere én sample size.

Hartgen påpeker at med tiden er markedsføringskanalene drastisk endret, der sosiale medier nå står for mye av det.

– Det er ikke lenger kun modellene som viser frem den neste moten. I dag er det et mer sammensatt og flerdimensjonalt motebilde, der influencerne, skuespillere, og artister i større grad brukes for å introdusere nye trender. Naturligvis har ikke alle disse størrelse XS/S.

– Jo flere som kan kles i klærne, des flere når man vel ut til?

– Skjønner ikke hva problemet er, annet enn dårlige unnskyldninger

I etterkant av @shitmodelmanagement sin uttalelse, har flere andre valgt å å gå ut på Instagram med sine egne opplevelser. Blant dem er Francesca Burns, stylist og tidligere moteredaktør for i-D, som delte et bilde av en syltynn modell, som ikke klarte å få på seg en bukse i sample size fra det franske luksusmotehuset Celine.

Se dette innlegget på Instagram

Hello! Here’s a thought for a Saturday morning…can we make our sample sizes bigger please? I never want anyone on my set to be made to feel “less than.” More often than not I am working with young women who- inspite of being exceptionally beautiful-are living breathing feeling human beings who should never be made to feel like they are “too big” for the clothes. The model in this picture is TINY. A size UK8 at the most. And yet, these @hedislimane @celine trousers did not fit her. I had several looks from this collection and none of them fit her. She was not the exception- you are. This is so unacceptable – it is fundamentally wrong to suggest that this is the norm. It isn’t. We have a responsibility in this industry to celebrate and to empower and to make people feel great- why else would we want to go out and spend our hard earned cash on these things?! Because we want to feel GOOD! We also have a responsibility for those in our care on set and to make sure beauty standards are not limited to a size that is completely unrealistic for the majority – nobody should look at fashion imagery and feel bad about themselves and nobody should participate in making fashion imagery and feel bad. Putting this girl into these trousers made me feel like a twisted creep and my beautiful model feel like she wasn’t good enough so thank you for that. Things have to change in so many ways but how hard is it to size things up? Any stylist worth their safety pins won’t complain about it. #change #hedislimane #celine #thisissowrong #womenarebeautiful #2020 #wakeup

Et innlegg delt av Francesca Burns (@franburns)

Burns mener det er uakseptabelt, og krever at bransjen nå tar ansvar.

Stylist Sunniva Hartgen forteller at hun også ofte opplever at de hun styler må tre på seg for små klær eller at de må wrappes i diverse skjerf og lag på lag for at det skal funke.

– Det er utrolig kjipt å ikke passe inn i stylingen, og det er heller ikke gøy å være den som styler i disse tilfellene. De råeste klærne og kolleksjonene jeg ønsker å vise frem i publikasjoner eller på en scene, er ekstremt vanskelig eller umulig å få tak i i større størrelser. 

Hartgen påpeker at det ikke finnes en idealkropp.

– Jeg ønsker at det skjer en endring som er mer inkluderende enn dagens sample sizes, og jeg skjønner faktisk ikke hva problemet er annet enn dårlige unnskyldninger. 

– Perverst og inhumant

Den norske curvy transmodellen Ceval Omar har selv kjent på det å ikke passe inn i sample sizes. Hun forteller til Melk & Honning at hun flere ganger har opplevd at stylister har tatt med klær i feil størrelse på shoots.

– Jeg har også blitt spurt om å style meg selv fordi jeg «har så fin stil allerede». Men det betyr egentlig bare at de sliter med å finne klær til meg.

– Det er klart at det finnes kvinner som naturlig har den type kropp som passer inn i sample sizes, og det er fint det. Men problemet er de som nesten dør for å kunne jobb som modell. Det er elefanten i rommet.

Ceval Omar via Instagram @ceval

– Det at vokste kvinner skal sulte seg ihjel og ødelegge kroppen sin for å ha en 14-år gammel jente sin tynne, lille kropp er problematisk. Det som er naturlig for en tenåring, er unaturlig for disse modellene som er fra 18 til 35 år gamle. Det er både perverst og inhumant.

– Det er sykt ødeleggende for så mange, avslutter hun.

Les også: Fjerner ordet «kvinner» fra menstruasjonsprodukter