Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Ali Akbari representerer KHiO på Designers' Nest

KHiO-student Ali kan vinne prestisjefylt dansk motepris

Skal i ilden under moteuka i København tirsdag.

Moteuka i København starter for fullt tirsdag blant annet med designprisen Designers’ Nest som har som mål å hylle spesielt talentfulle og lovende designstudenter.

Prisen arrangeres i samarbeid med de seks ledende nordiske designskolene, blant annet Kunsthøgskolen i Oslo, og gjennomføres i år for første gang som en såkalt open call-prosess med ti finalister som er valgt ut av juryen.

Fra KHiO er det Ali Akbari med hans avgangsprosjekt «Bacha posh» som er valgt ut av juryen og således representerer Norge.

Les også: Dette kan du forvente av den danske moteuka

– Handler om makt kontra motstand

–Gutter blir sett på som mer verdt enn jenter i afghansk kultur. Om det bare finnes døtre i en familie og ingen sønner, kan foreldrene velge ut en jente og gjøre henne til bacha posh, som betyr «kledd som en gutt» på dari. En bacha posh er en liksomsønn, en jente som for en tid får ta rollen som gutt i familien. Med bacha posh og den klassiske herredressen som utgangspunkt, undersøker jeg klærnes sosiale koder og hvordan de påvirker vårt syn på kjønnsroller og makt, sier Akbari i en artikkel på KHiOs egne nettsider.

Prosjektet som er valgt ut av Designers’ Nest-juryen er hans bachelor-prosjekt fra i fjor vår.

– Det handler om makt kontra motstand. Jakken står for makt som dekonstrueres og det andre, det underliggende, som en voksende opposisjon. Hvem er det som former foholdene for verden vi lever i? Hvem er makten, og hvordan kler den seg? Jeg er motedesigner og jeg vil formidle mine tanker om dette gjennom klær og tilbehør.

– Et unikt ståsted som designer

– Ali har et flott og gjennomarbeidet prosjekt som fortjener å bli lagt merke til. Det er ekstra stas at Designers’ Nest-juryen har plukket ut akkurat Alis prosjekt. Ali har et helt unikt ståsted som designer med sin afghanske bakgrunn og mote- og skredderutdanning fra Sverige og Norge, sier Peter Løchstøer ved Kunsthøgskolen i Oslo til Melk & Honning.

Han er selv i København for å overvære prisutdelingen som går av stabelen tirsdag kl. 17.

Vinneren av Designers’ Nest mottar en pengepremie på 50,000 danske kroner for å utvikle og promotere hans eller hennes talent. Tidligere har blant andre KHiO-student Axel Enqvist stukket av med seieren. Det samme har «This is It»-profil Elnaz Gargari.

Hovedbilde: Foto av Anne Line Abotnes / KHiO.

Les også: Norske Jeenu har allerede gått 16 visninger så langt i år

Siste saker

Mest lest nå
Les mer