Vi spurte tre norske modellbyråer.
De siste årene er det blitt stadig større fokus på modellers fysisk og psykiske helse og arbeidsvilkår blant annet i kjølvannet av #MeToo.
Forrige uke kom nyheten om at luksusgruppen Kering nå innfører et forbud mot å bruke modeller under 18 år. Det er LVMH uenige i.
Men hva tenker de norske modellbyråene? Vi spurte tre av landets fremste modellbyråer om hva de tenker om et eventuelt forbud mot bruk av modeller under 18 år.
Uenighet internasjonalt
– Etter vårt synspunkt er den fysiske og psykiske modenheten til modeller over 18 år mer riktig i forhold til rytmen og kravene som stilles i dette yrket, sier Marie-Claire Daveu, Chief Sustainability Officer and Head of International Institutional Affairs i Kering til i-d.
Luksusgruppene Kering og LVMH lanserte i 2017 en såkalt model charter som skal sikre modellers helse, arbeidsvilkår og rettigheter. Her forplikter de seg til å blant annet ikke benytte seg av modeller under 16 år, eller med størrelse 0. Kering og LVMH sitter henholdsvis på motehus som Gucci, Saint Laurent og Balenciaga og Louis Vuitton, Fendi, Celine og Dior.
LVMH ønsker imidlertid ikke å følge Kering sitt eksempel når det kommer til å unngå bruken av modeller under 18 år.
– Det som teller er ikke først og fremst alder, men heller hvilke arbeidsforhold modellene har, uavhengig av alder. LVMH tror at hvis én gruppe forbyr modeller i den aldersgruppen, så vil de likevel ikke stoppe å arbeide. Derfor mener LVMH at man har et ansvar for å fortsette å arbeide med 16-18 år gamle modeller under beskyttede forhold, sier en talsperson for LVMH ifølge Fashion United.
– Et steg i riktig retning
– Jeg mener det blir å skjære alle over én kam ved å si at modeller under 18 år ikke er fysisk eller psykisk modne nok til å kunne være i modellbransjen. Du vil alltid finne visse unntak, sier Alexander Norheim i Team Models til Melk & Honning.
– Samtidig synes jeg det er et steg i riktig retning hvor jenter og gutter får den tiden de trenger til å utvikle seg før de prøver seg i det store utland.
Norheim forteller at trenden med bruk av modeller over 18 år ikke er ny. Motehus som Gucci skal utelukkende ha brukt modeller over 18 år i en årrekke.
– Modeller blir oppdaget i ulike aldere. Potensialet kan i visse tilfeller spottes fra en ung alder. Der vi derimot er strenge er hva vi tillater modeller under 18 å gjøre. I blant er det ok å la de teste ut vannet her hjemme med trygge samarbeidspartnere og kjente kontakter. Dette skjer da med samtykke fra foreldre, understreker Norheim.
– Det er ikke så ofte man får respons på modeller under 18 lenger, men hvis det skjer finnes det reglementer. Blir det aktuelt med jobb må de blant annet alltid ha med anstand.
Les også: Modellorganisasjon vil ha slutt på seksuell trakassering
– Problemet er ikke her hjemme
– Vi i Heartbreak er veldig positive til dette. Vi har ofte prøvd å holde igjen modeller lengst mulig, da vi mener at det er feil å oppnå suksess på en kropp som ikke er ferdig utviklet, sier Jonas Mangerud i Heartbreak Management til Melk & Honning.
– Problemer oppstår oftest hos unge modeller som oppnår stor suksess tidlig, og som senere blir naturlig større i målene. Da blir man tvunget til å gjøre det som skal til for å opprettholde suksessen. Jeg vet dessverre om mange byråer som pusher hardt på størrelsene. Og det er selvfølgelig ekstra skadelig for kropp og sinn når det er stort fokus på dette midt i utviklingen.
Mangerud mener det ikke nødvendigvis er et problem for mindreårige å gjøre modelljobber som små skuespillerroller eller reklamefilmer, så lenge oppgavene er tilpasset alderen og ikke går utover verken skole eller selvtillit, forteller han.
– Det norske markedet er lite, og kravene er ikke de samme her, så vi opplever ikke dette som noe problem. Problemet ligger i internasjonale motejobber hvor barn agerer som voksne, og hvor det blir et veldig stort press på utseende og arbeidstider.
– For mange motehus ligger det prestisje i å oppdage eller lansere den nye store modellen. Et forbud gjør det kanskje vanskeligere for dem å få enerett på noen av de mest lovende, og helt sikkert mer krangel mellom diverse casting directors, avslutter Mangerud.
– Viktig med et godt management
– Jeg synes det skal være lov for modeller under 18 år å jobbe, men det må være klare regler og rammer rundt dette. Eksempelvis må en foresatt følge med på jobb, man kan ikke gjøre mer enn et bestemt antall visninger for å unngå å bli utslitt, og det må være regler rundt arbeidstider. Jeg synes heller ikke at de under 18 år skal gjøre noe lettkledd i bikini eller lignende, sier Amar Faiz i Idol Looks.
– Vi har flere som startet som 16-åringer og som har klart seg utmerket. Det er viktig å ha et godt management og foreldre med i spillet for at man skal klare seg. Man kan være 30 år og fremdeles ikke takle bransjen fordi man ikke er psykisk sterk nok.
Faiz forteller at Idol Looks ikke setter sine modeller ut i arbeid før de har fylt 16 år, og det med foreldres samtykke.
– De fleste går på skolen og gjør små oppdrag her og der for å trenes opp. Jeg har ikke noe imot at modellene reiser med foreldrene sine til utlandet for å gjøre et par oppdrag. Men hvis man skal satse heltid på dette, så må man være ferdig på skolen og mer moden. 18 eller 19 år er en bra alder for å begynne å reise alene og bli mer selvstendig, avslutter han.
Hovedbilde via Harper’s Bazaar
Les også: Er alder en glemt faktor når det kommer til mangfold?