Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Kate Spade-salget skyter til himmels etter designerens død

Melder om opptil 600 prosent økning.

Forrige uke kom nyheten om at Kate Spade er død, 55 år gammel. Den amerikanske designeren ble funnet i sitt hjem i New York.

Kate Spade, født Katherine Noel Brosnahan, designet både klær, vesker, smykker og sko, men var kanskje aller mest kjent for sine fargerike vesker som gjorde stor suksess særlig på 1990-tallet.

Nå, kort tid etter designerens uventede bortgang, nærmest flyr merket ut av både fysiske og interaktive butikkhyller her hjemme og internasjonalt. Sjelden har forhandlerne sett en så eksplosiv økning tross posthum-fenomenet. 

Kate Spade

– Når en designer, eller en annen, dør står vi ovenfor det endelige. Det siste. Og vi vet at det ikke kommer noe mer fra denne personen. Selv om merket lever videre – med også andre designere – så har det ekte og siste før døden fått en slags magisk verdi. Alle vil eie det – noe fra den levende som er tett knyttet opp mot døden, forteller trendforsker Gunn-Helen Øye til Melk & Honning om fenomenet.

– Klær fra en nylig avdød designer er jo motstykket til motens mekanismer – hvor den ene kolleksjonen følges av den neste og nyeste. Den siste har en deilig psykisk påminnelse om det endelige, døden – og at noe ikke varer evig. Vi trenger denne påminnelsen også – selv om vi kanskje ikke tenker så mye på det på den måten.

En rekke internasjonale medier melder om opptil 600 prosent økning i salget av Kate Spade-varer.

Det er først og fremst vesker, men også annet tilbehør som smykker og solbriller, skriver The Wall Street Journal.

Den amerikanske online moteplattformen for kjøp og salg, Tradesy, melder om en seksdobling av vanlige priser, en dobling av forsyning og hele 800 prosent økning i salg av Kate Spade-vesker på dagen for designerens bortgang.

«Når en designer går bort er det vanlig å se både en økt etterspørsel etter produktene deres og også en økning i pris. Men vi har aldri sett en så stor økning tidligere», sier Kamini Lane ved moteplattformen til Reuters.

«Kate Spade var så tilgjengelig for så mange, og er derfor også ettertraktet for en bredere målgruppe», sier Lane, som mener bortgangen til coture-designer Azzedine Alaia i november i fjor ikke genererte i nærheten av den økningen de nå opplever med Kate Spade.

Det til tross for at Spade ikke har designet for merket på mange år.

Ragnhild Brochmann

– Dødsfall, enten det er designere, musikere eller forfattere, generer alltid akutt interesse: Hvorfor fikk de et navn? Hva var egentlig arven? Hva har verden mistet nå? Nå er det lenge siden Kate Spade satt ved designbordet selv, men veskene hennes har en logisk plass i dagens vesketerreng fordi grunntypologien minner mye om siste års Michael Kors-mani. De tidlige veskene hennes, inspirert av Pradas ‘utility chic’ på tidlig 2000-tallet, har også solid forankring i vår tids forelskelse i det stygg-pene og underdrevne, sier motehistoriker og skribent Ragnhild Brochmann til Melk & Honning. 

Kate Spade etablerte merket Kate Spade New York i 1993 sammen med sin kommende ektemann Andy Spade. Tre år senere åpnet hun sine første butikk i New York. I 2017 ble merket kjøpt opp av Coach for nesten 20 milliarder kroner. Kate og ektemannen hadde i 1999 allerede solgt firmaet til Neiman Marcus, som solgte det videre til Liz Claiborne i 2007 da Kate Spade trakk seg tilbake etter 14 år ved roret i selskapet. I 2016 lanserte Spade merket Frances Valentine med fokus på sko og tilbehør. Samme år lanserte Kate Spade New York sin første skandinaviske butikk i Øvre Slottsgate i Oslo.

Vinduene i Oslo-butikken er strippet ned som en hyllest til Kate Spade

Også i Oslo-butikken har salget økt betraktelig etter Spades død.

– Vi har merket en tydelig økning i salget den siste uken, og antall besøkende, forteller Sara Morling i Blender Retail til Melk & Honning.

– Kunder kommer innom butikken for å kondolere. Det er tydelig at designerne har betydd mye for mange. Vi setter stor pris på at grunnleggeren av merket hedres på denn måten, men vår tanker går først og fremst til hennes familie og pårørende.

Spades død vil ikke gå utover videre drift av butikken i Øvre Slottsgate, og både vareutvalget og navnet forblir det samme.

Hovedbilde: Kate Spade i Øvre Slottsgate

Les også: Avdekker tette bånd mellom Harvey Weinstein og Marchesa

Siste saker

Mest lest nå
Les mer