For noen har sosiale medier blitt «big business».
Fenomenet med influencere på sosiale medier er ikke noe nytt, men har med årene vokst fra å være en hobby til å bli en karriere for mange. Og nå har både motehus, designere, kjeder og merker for alvor sett verdien av den enorme påvirkningskraften og inspirasjonen som influencerne har og som gjør at de kan leve av seg selv som merkevare.
Nettopp det drar blant andre PR-byrået Patriksson Communication nytte av når de nå har startet opp ny satsning – på nettopp influencere.
Hanna Renlund Westerberg, administrerende direktør ved Patriksson Communication, forteller til Melk & Honning at både motehus og varemerker gjennom tidene har arbeidet med profiler som har inspirert deres kreative arbeid og løftet fremgangen i virksomheten.
– Disse samarbeidene har sett forskjellige ut, med alt fra at personer har fungert som inspirasjonskilder, at de har vært nære kreative samarbeidspartnere, brukt kreasjoner og plagg på gallaer, rød løper og til hverdags for å promotere merkevaren som ansikt utad i reklamekampanjer.
– Årsaken til at noen av dagens influencere kan livnære seg på dette er at de er sterke inspirasjonskilder for sin følgerskare som de selv har bygd opp. Deres følgerskare har ofte en større rekkevidde enn de tradisjonelle mediene som varemerkene tidligere har annonsert i og samarbeidet med. I noen tilfeller har de skapt sine egne mediehus slik som Leandra Medine, Chiara Ferragni og Garance Doré.
Patriksson Communication arbeider i dag med blant annet varemerkeutvikling, kreativ kampanjeutvikling og produksjon av eventer. De mener influencer-satsningen er et naturlig neste steg med navn som blant andre Darja Barannik, Sophia Roe, Hege Aurelie Badendyck og Hedda Stiernstedt.
– Å arbeide med å bygge sterke talenter samt å koble sammen varemerker og talenter er noe vi alltid har jobbet med, og nå som dette utvikles mer og mer har det vært et naturlig steg å strukturere dette arbeidsområdet tydeligere. Det er på et tidlig stadie, men vi har en sterk tro på dette og håper at denne raskt økende delen av industrien skal fortsette å utvikles og forhåpentligvis få den erkjennelsen som vi mener den fortjener.
– «Talent representation»-avdelingen arbeider med å bygge, posisjonere og representere et antall offline- og online-talenter både kommersielt og strategisk for deres varemerke gjennom å identifisere og koble dem sammen med utvalgte varemerker, forteller Renlund Westerberg.
Blogger og influencer Darja Barannik er en av landets fremste moteprofiler. I skrivende stund har hun over 120,000 følgere på Instagram. I 2017 sa hun opp jobben for å satse på seg selv og egen merkevare. Da hadde hun allerede flere års erfaring fra motebransjen. I dag lever hun godt av sosiale medier og blogg under eget navn.

Darja Barannik. Foto via Instagram @DarjaBarannik
– Helt fra jeg først begynte med sosiale medier har jeg vært veldig bevisst på min egen merkevare. Det er viktig for at annonsørene og leserne skal ha troverdighet til deg. Jeg kan si at alt jeg har fått betalt for kan jeg stå inne for. Det handler om å være bevisst, ha is i magen og ikke takke ja til første og beste tilbud, sier hun.
– Det har skjedd mye bare på det siste året. Nå forstår flere annonsører og merker at de må betale oss om de vil at vi skal reklamere for dem. Det er veldig mye vi takker nei til. Dersom et merke vil gi meg en gave, men et tilsvarende merke vil betale, så er det lite smart av meg å takke ja til gaven fra førstnevnte merke. Det handler om å ha respekt for og å være rettferdig ovenfor merket som faktisk betaler. Man prøver selvsagt å skape et langsiktig forhold til annonsører som velger å bruke penger på samarbeid med oss, men i det store bildet handler merkevaren min om å formidle og inspirere – så da vil jeg selvfølgelig kjøpe mine egne ting, sier Barannik, og fortsetter:
–Merkevarene vet selvfølgelig at dersom influencerne bruker produktene deres blir dette eksponert for et titalls tusen på sosiale medier. Da sier det seg selv at merker ønsker at vi skal gå med deres klær, men igjen handler det om integritet og troverdighet. Både ovenfor vår egen business, våre følgere og annonsørene. Nå er det flere som har begynt å takke nei til gaver. Det ser jeg som positivt. Vi vil heller kjøpe våre egne ting, låne klær til eksempelvis moteuker og shoots, og få penger for det som er annonser.
Og for de av oss som ikke har gjort karriere på sosiale medier kan det til tider virke som en drømmeverden med dyre klær, gaver og eksklusive reiser, men Barannik forteller at det ligger langt mer arbeid bak enn hva vi ser på skjermen.
– Vi legger mye mer arbeid ned i hva vi gjør enn det du ser på sosiale medier. Under moteukene må du nærmest være to steder samtidig. Da er det avtaler med samarbeidspartnere nærmest hver eneste time. Vi blir som små mediehus.
– Dette bruker vi dessuten mye penger på selv. Det er langt fra alle reisene som er sponset, så du investerer på en måte i det for å bygge opp noe eget, sier Barannik.
Også mindre influencere, såkalte mikro-influencere, med langt mindre følgerskare har den siste tiden blitt attraktive for annonsører og kommersielle samarbeid. Men blir det noen penger ut av det?

Maren Schia. Foto via Instagram @MarenSchia
– Det er veldig vanskelig å si. Jeg gikk aldri direkte inn for å bli en influencer, det ble mer et naturlig steg å ta da jeg fant ut at det var mulig å kunne leve av å drive med dette, forteller Maren Schia til Melk & Honning.
Hun har nærmere 5,500 følgere på Instagram. Det er langt færre enn mange av de store influencerne. Schia understreker at hun ikke kan leve som influencer av inntektene alene i dag.
– Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe i motebransjen, men siden jeg gikk på skolen så var det å blogge og drive med Instagram en av få metoder for meg å uttrykke meg kreativt på. Det å være influencer er på en måte kombinasjonen av alle tingene jeg liker å gjøre: Styling, fotografi, planlegging av kreative prosesser og skriving. Hvis man skal gjøre det bra på Instagram og sosiale medier så må man faktisk gjøre det fordi man liker å drive med det, ikke fordi det ser «glamorøst» ut eller fordi andre gjør det. Jeg tror det også har blitt viktigere å skille seg ut, så hvis du vil gjøre det bra så må du gjøre din egen greie. Det kommer folk til å legge merke til også.
Som Barannik er også Schia svært bevisst på hva hun omtaler på plattformene sine.
– Jeg er veldig bevisst på hva jeg tar imot. Det er ikke vits for meg å få produkter eller klesplagg som jeg aldri kommer til å bruke. Det er ikke kurant, verken for meg eller den andre parten. De tingene jeg faktisk deler på Instagram eller blogg er ting jeg virkelig liker og som jeg like gjerne kunne kjøpt selv, forteller Schia.
– Jeg har ikke akkurat den største Instagram-profilen eller bloggen i Norge, så jeg får veldig sjeldent betalt for reklame. Dette gjør at jeg kun sier ja til samarbeid som jeg vet at jeg kan stå for, som passer mitt varemerke og som kanskje kan bli til et mer langsiktig samarbeid etterhvert.
Og kanskje aller viktigst; det lar henne holde på med flere av interessene hennes samtidig, som for eksempel fotografering og styling.
– Jeg elsker jo å holde på med akkurat det, og da trenger jeg ikke få betalt for det – for det kommer bare som en bonus, sier hun og legger til:
– Men jeg syntes jo at det hadde vært veldig gøy å kunne leve av sosiale medier. Vi får se hva tiden bringer.
Vil du lykkes som influencer? Dette er Maren Schias beste tips:
- Finn din egen stil.
- Gjør det fordi du synes det er gøy.
- Vær aktiv.
- Bruk tags og hashtags for det det er verdt.
- Bli kjent med folk som holder på med det samme, og skaff deg kontakter.
- Sist men ikke minst: vær hyggelig mot alle du møter.
Hovedbilde via Instagram @VeronicaHeilbrunner