Karl Lagerfeld-biografi vekker oppsikt: Foreldrene var medlemmer av nazistpartiet

Avslører hittil ukjente detaljer om designerens fortid.

Det er halvannet år siden Karl Lagerfeld døde etter en tids sykdom, 85 år gammel. Nå vekker en ny biografi om verdens kanskje mest ikoniske motedesigner oppsikt.

Men denne gangen er det ikke Karl Lagerfelds skarpe tunge som skaper overskrifter, men hans dystre familiehistorie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For i biografien kommer det frem at begge foreldrene hans var medlemmer av det tyske nazistpartiet.

– En dandy, dekadent type

Det er den tyske journalisten Alfons Kaiser som står bak boken som har fått navnet Karl Lagerfeld, A German in Paris. Over hele 383 sider forteller Kaiser om Karl Lagerfelds liv og levne både på jobb og privat.

Kaiser har fulgt Lagerfeld siden han først møtte ham etter en Fendi-visning i 1999, forteller han til WWD.

– Jeg stilte meg i kø for et intervju backstage da han sølte litt brus på ermet sitt. Jeg rakte ham et papirlommetørkle, og spurte: ‘Kan jeg få stille deg noen spørsmål også?’. Han svarte: ‘Jeg visste at det lå noe mer bak’. Han var alltid så ironisk og smart – som journalist måtte du bare elske det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Karl Lagerfeld er død 85 år gammel
En ny biografi om Karl Lagerfeld vekker oppsikt. Foto: Getty Images

Kaiser forteller at han ønsket å dykke dypere ned i det han kaller Lagerfelds «nøye konstruerte offentlige persona», samtidig som han ville avlive noen tyske myter om mote.

– De trodde han var en dandy, dekadent type med for mye penger som ikke gjorde noen ting. Men som du vet var han ekstremt hardtarbeidende, forteller han.

– Det var det jeg ville vise. At han jobbet for så mange merker med en sånn energi. Han var en meget god motivator og sjef. Derfor jobbet mange for ham lenge.

Arvet businessteft fra faren og stil fra moren

Kaisers research for biografien startet i mars 2019. Han gjennomførte mer enn 100 intervjuer med klassekamerater, venner, kolleger, business-partnere, naboer og journalister. Han snakket også med noen av Lagerfelds familiemedlemmer. Men det var lettere sagt enn gjort. Mange av dem skal ha båret nag til designeren som gjerne snakket arrogant om folk fra sin fortid og om familiemedlemmer.

En av disse var Gordian Tork, barnebarnet til Lagerfelds tante Felicitas Bahlmann og Thoma Schulenburg, datteren til halvsøsteren Thea. Kaiser kom over dokumenter og fotografier som kastet nytt lys over designerens barndom i Bad Bramstedt, en liten by utenfor Hamburg i Tyskland.

Karl Lagerfelds far, Otto Lagerfeld var en suksessfull businessmann som drev Glücksklee, en produsent av kondensert melk. Moren Elisabeth var tidligere salgsansvarlig ved et stort varemagasin i Hamburg, og var opptatt av stil.

– Jeg synes boken virkelig får frem at Karl arvet sine to fremste egenskaper fra moren på den ene siden, og faren på den andre: business og stil. Begge utgjorde ham som person. Han var ikke bare en fantastisk designer, men også en fantastisk businessmann, forteller Kaiser til nettstedet.

Var foreldrene til Karl Lagerfeld nazister?

Forført av Hitler

Blant brevene sent fra Elisabeth Lagerfeld til søsteren Felicitas, som barnebarnet Gordian nå har, var et tidligere usett maskinskrevet dokument på fem sider med overskriften: «Hvorfor ble jeg medlem av N.S.D.A.P.?» [Nazistpartiet, red.anm.]. Dokumentet er ikke signert, men Kaiser mener likevel det er skrevet av Lagerfelds mor.

I dokumentet forteller Elisabeth Lagerfeld om hvordan hun umiddelbart ble forført av Adolf Hitlers lovnader om økonomisk velstand etter første verdenskrig. Men at hun ble desillusjonert da hun så jøder ble samlet opp for å deporteres i Hamburg i 1941. Det var da hun innså at det var en dårlig ideologi, og hun skal etter denne episoden ha sluttet å bære nazistpartiets insignier, sier Kaiser.

Etter krigen skal Lagerfelds mor i et offisielt dokumentet sverger på at hun aldri hadde noe med nazistene å gjøre. Faren Otto Lagerfeld skal imidlertid ha forklart til myndighetene at han var medlem av nazistpartiet fra 1993 til 1945.

– Ingen skandale

Avsløringen har vekket oppsikt verden over, men kanskje spesielt i Tyskland. Den tyske tabloidavisen Bild har slått det hele stort opp med tittelen: Familiens nazi-hemmelighet og et bilde av fire år gamle Karl Lagerfeld som ser opp på et flagg med hakekors som foreldrene har heist for å minnes den tyske anneksjonen av Østerrike i 1938.

Det overrasker Kaiser.

– Det er ikke mange mennesker i Tyskland som er like kjent som han var, og det er selvfølgelig derfor de gjør det på denne måten. Men det blir litt feil, ettersom det fremstiller det hele som en skandale eller noe. Det er ikke det. Det var en veldig normalt ting å være medlem av nazistpartiet – det er sannheten om tysk historie.

Den tyske journalisten og forfatteren tror Karl Lagerfelds fortid kan være av noe av grunnen til at han, da han ankom Paris, startet å trekke fem år fra alderen sin. Raphaëlle Bacque, som utgav en fransk biografi om Karl Lagerfeld i fjor, mente det var på grunn av hans yngre rival Yves Saint Laurent, men Kaiser knytter det til Tysklands nazi-fortid.

– Jeg hørte at han sa en gang: ‘Jeg ble født i et forferdelig år’ som var 1933 – året nazistene kom til makten. Det kan ikke bevises, men det kan være en av grunnene til at han fortalte folk at han var født i 1938, sier Kaiser til WWD.

Les også: Slik gikk det med moteimperiet han forlot