– Rakk ikke å fikse bunaden i år heller.
Nasjonaldagen er like rundt hjørnet. Og nok en gang blir det en restriktiv affære. Pandemien setter en stopper for både barnetog, champagnefrokoster der alle kan komme, og full jubalong på byen til den lyse morgen den 18. mai.
Men mat og drikke kan man fremdeles nyte sammen med den lille håndfullen mennesker man får ha på besøk.
Vi har spurt noen dyktige matinfluencere om deres aller beste tips til frokosten på 17. mai.
De siste dagene har både Helles Kitchen og Gitte og Filip delt sine beste tips.
I dag har vi forhørt oss med Julie Ilona Balas. Hun driver nå Instagram-kontoen @juliesmatblogg, er tidligere matblogger og har skrevet to kokebøker.
Her forteller hun Melk & Honning om hennes planer for feiringen, hva hun selv skal spise og hva hun anbefaler andre å lage.
Les også: Skal du ha på bunad på 17. mai? Dette må du huske.
Hvordan skal du feire 17. mai i år?
– I år skal jeg feire med kona og en liten vennegjeng i en koselig hage. Vi starter med en klassisk 17. mai-frokost, Champagne og barnekorpset i Lille Tøyen Hageby. Det blir så koselig! Krysser (som alle andre) fingrene for fint vær.
Hva skal du ha på deg?
– Rakk ikke å fikse bunaden i år heller, men neste år skal jeg garantert ha på meg en arvet bunad fra Øst-Telemark.
– I år blir det en comfy og passe varm kjole og kåpe tror jeg, har ikke helt bestemt meg enda.
Hva kan man finne på deres 17. mai-frokostbord i år?
– De klassiske rettene som fløyelsmyk eggerøre, røkelaks, potetsalat, godt brød, gode tomater, ost og spekemat.
– Kanskje også noen latkes – sprøstekte potetkaker med digg topping?
– Til dessert på 17. mai er det jo alltid digg med enten grillet frukt eller en Eton Mess.
Hvilke oppskrifter vil du anbefale andre å teste ut?
– Synes alle som er glad i potet burde teste oppskriften på latkes til 17. mai i år. De er såå gode!
Oppskrift: Latkes
Tid: 45 minutter.
Dette trenger du til cirka 15 latkes:
450 g morenepoteter
1 stor banansjalottløk
2 hvitløkfedd
1 egg
2 ss hvetemel
1/2 ts bakepulver
1 ts salt
2-3 ss nøytral olje
2-3 ss smør
Topping: Creme fraiche, røkelaks, løyrom, sitron, dill og gressløk
Slik gjør du:
Finn frem en stor bakeboll, et rent kjøkkenhåndkle og et rivjern. Legg håndkleet ned i bollen og sett rivjernet oppi.
Rasp potetene og sjalottløken på den groveste siden av rivjernet. Et lite tips er å holde i potetene med kjøkkenhåndkleet så du ikke kutter deg! Rasp hvitløksfedd på den fine siden av rivjernet.
Rull sammen håndkleet og prett ut så mye væske som mulig av potetblandingen. Snur skikkelig hardt! Legg til side og hell ut væsken som blir til overs.
Visp sammen egg, hvetemel, bakepulver og salt i samme bakebolle (elsker å spare oppvask!). Hell potetblandingen over i miksen og bland det godt sammen med en slikkepott.
Finn frem en stor stekepanne. Jeg bruker en jernpanne til dette. Varm opp til medium-høy temperatur. Jeg liker å steke med rikelig olje og smør samtidig. Form en rundt ball med to spiseskjeer av potetmiksen. Klem den helt flat i panna. Stek tre, fire latkes av gangen. 3-4 minutter på hver side eller til de er gyldne og sprø.
Legg ferdigstekte latke på kjøkkenpapir for å renne av seg. De kan gjerne holdes varme i stekeovn ved 120 grader mens resten stekes.
Topp latkes med creme fraiche, røkelaks, løyrom, en sitronkvist, dill og gressløk. Eller hva som helst annet du får lyst på!
Les også: De fineste kjolene til 17. mai