Ekspertens tips til julegavebytting.
Det er ingen hemmelighet at det handles mye, kanskje for mye, av både gaver og annet i julestria. Hovedorganisasjonen Virke anslår at nordmenn vil handle for så mye som 57 milliarder kroner i november, og 63 milliarder kroner i desember. Det var en samlet økning på 10,5 prosent fra i fjor.
Koronapandemien gjorde 2020 til annerledesåret med avlyste ferieturer og arrangementer. Virke mener at vi derfor ville bruke rundt 20 milliarder kroner mindre på nettopp reiser, opplevelser og andre tjenester i november og desember i år, enn de samme månedene i fjor. Og at disse i stor grad ville bli brukt på varer.
I år ble det en historisk vekst i julehandelen, og den startet tidligere på grunn av smitteverntiltak med en rekordstart.
Spesifikke ønsker øker sjansen for at mottakeren blir fornøyd
– Det kan være greit å ta byttingen relativt snarlig etter jul. Hos oss er vi så fleksible vi kan, og godtar bytting i løpet av hele januar, sier Alexander Marthinsen i multibrandbutikken F5 i Oslo til Melk & Honning.
– Det mest ekstreme vi har opplevd er to år etter man mottok gaven. Da måtte vi dessverre si nei. Ellers er det lurt å ha med kvittering, og selvsagt sørge for at varen er i salgbar stand. Dette gjelder både for gaver kjøpt i butikk og på nett.
Marthinsen forteller at de i F5 opplever relativt lite bytting av julegaver.
– Jeg har ikke eksakte tall, men det dreier seg maksimalt om noen titalls tilfeller hvert år. Jeg regner med at dette holde seg stabilt. Vi opplever at mange som kjøper julegaver hos oss har fått spesifikke ønsker om konkrete varer fra sine nære og kjære, og da øker jo sjansen for at mottakeren blir fornøyd.
– Ellers forsøker vi å guide kunden til gode gave-alternativer, og opplever en ganske høy treffsikkerhet på dette.
Den store byttedagen
Og med shopping for flere milliarder, er det naturlig at det blir bomkjøp på gaver som krever bytting. Kanskje fikk man feil størrelse, to av samme ting eller så falt gaven rett og slett ikke i smak.
– Vi får tilbakemelding på hektisk bytteaktivitet, særlig de første dagene etter jul, så det byttes for millioner, sier Bror Stende, direktør for Virke Faghandel.
Ifølge en undersøkelse gjennomført i desember 2017 av Norstat for Forbrukerrådet, bytter hele 6 av 10 nordmenn gaver de ikke trenger eller ikke liker.
Thomas Iversen, fungerende leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet, forteller til Melk & Honning at julegaver bør byttes i romjulen.
– Gaver byttes ofte så langt bytteretten gjelder, og det kan være en fordel å gjøre dette i romjulen når det er de store byttedagene.
Det er tredje juledag som regnes som den store byttedagen, rett og slett fordi dette er første vanlige virkedag for butikkene etter julens helligdager.
Ettersom den i år falt på en søndag, er det fjerde juledag som blir den store byttedagen.
Viktig med originalemballasje
Det er viktig å ta vare på originalemballasjen til gaven man ønsker å bytte. Iversen forklarer at dette er av den enkle grunn at det ofte er et av vilkårene butikken har satt.
– De fleste varer som man bytter er julegaver og andre typer gaver som er kjøpt i butikk. Da må ofte lapper henge på klær, emballasjen følge med elektronikken og lignende. I mange sammenhenger må produktet være uåpnet. Poenget er at butikken skal kunne selge varen som ny og helt ubrukt, sier han og legger til;
– Er den derimot åpnet, lapper er tatt av og emballasjen er ødelagt, kan man ikke selge den som ny og man må kjøpe ny emballasje som medfølger en kostnad. Derfor gir butikker vilkår med kvitteringer for åpent kjøp slik at varen skal leveres tilbake uåpnet og ubrukt.
Ikke bytterett i norsk lov
Selv om mange tar det for gitt at man skal kunne bytte varer man har kjøpt, så er faktisk bytterett lovfestet kun i veldig begrenset grad i norsk rett.
– Selv om bytterett ikke er direkte lovfestet, tillater de aller fleste butikker bytting av varer i romjulen. Vi mener at dette fort kan sees på som en såkalt sedvane, og at kundene bør bytte varer selv uten byttelapp i romjulen, forteller Iversen.
Så hva skal man egentlig gjøre når man står med en gave man vil bytte?
– Jeg opplever at mange butikker er ganske romslige med bytteretten i romjulen. Kommer du i butikken med en gave uten byttelapp, kan det være vanskelig å vite om den er kjøpt der. Du kan alltids spørre gavegiver hvor den er fra, da gjør du livet litt enklere, sier han og legger til;
– Ønsker du å bytte uten at gavegiver vet det, og du ikke vet hvor gaven er kjøpt, må du bare ta en sjans. Oppsøk en butikk og spør pent om å få bytte til et produkt de har i butikk eller ta imot en tilgodelapp. Godta policyen som er der.
Gaver kjøpt på nett
Det blir mer og mer vanlig å shoppe på nett. Bror Stende i Virke Faghandel forteller at netthandelen øker mer enn fysisk butikkhandel.
– Tall på netthandel for julen er vanskelig å anslå. Men tall for hele 2017 viser at nordmenn handler på nett for 39 milliarder i norske og utenlandske nettbutikker. Av dette går 68 prosent gjennom norske nettbutikker og 32 prosent fra utenlandske.
Hva gjør man egentlig hvis man vet at gaven man har fått er kjøpt i en nettbutikk?
– På nett er bytting litt annerledes. Der har du noe som heter angrerett, og den varer bare i 14 dager fra kjøper mottar varen. Folk som kjøper på nett er ofte i god tid før jul. Da går den lovfestede angreretten ut innen man har åpnet gaven på julaften. Du trenger heller ikke å være kjøper for å bruke angreretten, sier Thomas Iversen og fortsetter;
– På den annen side har mange nettbutikker i likhet med fysiske butikker bytterett for julegaver i romjulen. Jeg ville tatt kontakt med butikken og sagt at jeg har fått en julegave som jeg tror er kjøpt på nettsiden deres, og spurt om det er mulig å bytte den i et annet produkt. Det bør ofte løses på en grei måte.
Åpent kjøp
I tillegg til bytterett, finnes også åpent kjøp. Iversen forteller at dette er enda sterkere enn bytteretten, hvor du kan få pengene tilbake hvis du leverer varen tilbake innen gitt frist.
– Åpent kjøp er en avtalt angrerett som brukes mye i vanlige, fysiske butikker. Typiske vilkår vil være at varen er helt ubrukt for å kunne levere den tilbake og få pengene tilbake, sier han og legger til;
– Bytterett vil gi deg en tilgodeseddel eller ny vare, ikke pengene tilbake. Nettbutikker har i mange tilfeller åpent kjøp i tillegg til angrerett.
– Unngå å gi gavekort
Midt oppi den travle julestria er det fort gjort å ty til gavekort når du er tom for ideer og inspirasjon. Dette anbefaler Iversen å styre unna.
– Mitt tips er å unngå å gi gavekort. Vanligvis varer gavekort ett år før de går ut. Ofte glemmer man de bort, de blir liggende i en skuff, så går de ut på dato før du fikk brukt de.
Forbrukerrådet har flere gode tips når det kommer til bytting av julegaver;
– Hvis du er veldig i tvil om gaven kommer til å falle i smak eller ikke, bør du absolutt be om en byttelapp hvis du ikke får av selger umiddelbart. Hvis selger ikke er interessert i å gå deg en byttelapp, så ville jeg kanskje valgt å kjøpe gaven et annet sted, sier Iversen og avslutter;
– Husk at når du bytter så kan tingen være på salg når du bytter den, og da kan du kun bytte i salgsvarer. Da kan gavens verdi bli mindre hvis du kjøpte den fullpris. Det er noe av ulempen ved å bytte- du kan risikere å få mindre igjen for pengene.