Bridget Jones Dagbok.

7 julefilmer som gir deg julestemning, men som ikke er for julete

…og som faktisk er bra.

Det er lite som slår en julefilm eller to for å komme i skikkelig julestemning. Det er et hav av både storslagne Hollywood-produksjoner og lavbudsjettfilmer (les Netflix) å velge mellom der ute. Men det finnes faktisk også julete filmer som ofte går i glemmeboka.

Her er Melk & Honnings favoritter blant julefilmer som ikke er julete. 

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anna Karenina

Anna Karenina
Foto via The New York Times

Det finnes mange grunner til å se filmatiseringen fra 2012 av den berømte boken signert Leo Tolstoj. Anna Karenina er et episk kjærlighetsdrama satt til Russland på 1800-tallet, som tar for seg hvor mye mennesket er villig til å ofre for kjærligheten. Store deler av filmen viser snøkledde Moskva og St. Petersburg med sledeturer, fyrverkeri og overdådige ball.

Filmen er stjernespekket med skuespillere som blant andre Keira Knightley, Jude Law og Alicia Vikander. Den føles litt som et teater hvor man sitter som publikum i salen blant kulisser og rekvisitter som rulles vekk. Et must for den glamorøse, dekadente julestemningen.

Bridget Jones’ dagbok

Bridget Jones Dagbok
Foto via The Independent

Kan det egentlig bli mer julete enn når Bridget Jones er på kleint juleselskap hos familien, og møter drømmemannen iført stygg julegenser? Neppe. Dette er muligens ikke en klassisk julefilm, men den både åpner og slutter med jul- og nyttårsfeiringer i London- den ultimate storbyen når det kommer til julepynt, lys og førjulskos.

Bridget Jones’ dagbok har faktisk det aller meste som trengs for å komme i skikkelig julestemning, inkludert både urealistiske nyttårsforsetter, julefester, tv-titting i pyjamasen og grelle julegensere.

Legenden om Narnia: Løven, heksa og klesskapet

Drømmen om Narnia
Foto via Fanpop

En liten britisk søskenflokk som må flykte fra en hardt krigsrammet storby er ikke akkurat det første man tenker på når man tenker julefilmer. Men dette sjarmerende eventyret skrevet av C. S Lewis i en tid hvor man trengte å drømme seg bort til et fantasiland langt vekk, har blitt en evig klassiker for både små og store.

Først filmatisert som tv-serie av BBC mellom 1988 og 199o, for så å bli gjenskapt som storfilm fra Hollywood, tar Legenden om Narnia oss med til et snøkledd land hvor det alltid er vinter, men aldri jul.

Sledeturer, varm sjokolade i sølvkanner, gelétopper, hjelp fra julenissen og det faktum at alt er mulig, gjør dette til en film man ser igjen og igjen.

The Holiday

The Holiday
Foto via Buzzfeed

Ok, så er denne ganske julete. I år er det faktisk hele tolv år siden «The Holiday» rullet over kinolerretene verden rundt, og sjarmerte de fleste som er svake for den britiske landsbygda, vin foran peisen og Jude Law.

Historien er en klassisk «to fremmede bestemmer seg for å bytte hus i julen, og ender opp med å forelske seg på hver sin kant». Ganske full av klisjeer altså, men det er jo det jula handler om?

Artikkelen fortsetter under annonsen

7 Days Out

Karl Lagerfeld
Foto via Vanity Fair

Forrige uke kom nyheten om at en dokumentar om Chanel snart slippes på Netflix. Datoen for motefilmen «7 Days Out» er satt til 21. desember, og mange kommer nok til å koble av med denne på sofaen i romjula.

I dokumentaren får vi bli med sjefsdesigner Karl Lagerfeld og teamet hans én uke før den spektakulære haute couture SS18-visningen som ble vist i januar i år. Kolleksjonene til Chanel vises alltid i ærverdige Grand Palais i Paris, og denne visningen var intet unntak.

The Family Stone

The Family Stone
Foto via Time Out

Hvordan går det når en litt for anspent businesskvinne skal feire jul for første gang med forloveden sin og familien hans? Sarah Jessica Parker spiller perfeksjonisten Meredith som sliter med å komme overens med sin eksentriske, kommende svigerfamilie.

Med kofferten full av nøye planlagte antrekk og matchende stiletthæler, passer hun ikke helt inn i den avslappede atmosfæren hos familien Stone. Må hun lære seg å slå ut håret litt? Denne filmen er som skapt for både latterkramper – og tårer.

A Christmas Tale

A Christmas Tale
Foto via The New York Times

Med originaltittelen «Un conte de Noël» treffer denne franske perlen av en film de fleste frankofile rett i hjertet. Legendariske Catherine Deneuve spiller en mor som forsøker å holde den falleferdige familien sin sammen, i hvertfall til jul. Alle barna hennes har sklidd fra hverandre, én med besøksforbud.

Filmen har både familiekrangler, konflikter og dramatikk, slik en ekte høytidsfilm skal ha (?).

Hovedbilde fra Bridget Jones’ dagbok via Time Out

Les også: Månedens lesning: Desember