Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

– Jeg har politianmeldt seksuell trakassering som startet på grunn av sveisen.

Vi har snakket med tre norske, skinna kvinner om femininitet, selvtillit, og utfordringer.

De siste årene har det poppet opp flere og flere skinna jenter på catwalken, i feeden din på Instagram og i gatebildet generelt. Supermodeller som Adwoah Aboah og Cara Delivingne, og skuespillere som Zoe Krawitz har alle gjort at det er blitt mer akseptert, i alle fall mindre sjokkerende enn tidligere.

Det å la hodebunnen få synes peker ikke nødvendigvis lenger mot kretftsykdom eller et radikalt, ytterliggående politiske ståsted; Det kan rett og slett være fordi man synes det er fint, og at man føler seg vel med det.

Den pågående nyfeministiske bølgen, som i stor grad foregår på sosiale medier gjennom en «omfavning» av et utvidet skjønnhetsideal, har hatt mye å si for at trenden har blitt en greie. I tråd med at flere og flere motehus velger å ha skinna jenter i kampanjene og magasiner merker at salgstallene ikke går ned med en jente uten hår på forsiden, normaliseres det ytterligere.

FLINTSKALLEDE FORBILDER – Skuespiller Zoe Krawitz, Modellene Ruth Bell, Adwoah Aboah, og Jazzelle, skuespiller og aktivist Amandla Stenberg, og artist Halsey har alle kjørt den skinna looken det siste året.

Også i Norge har man sett eksempler på at dette i større grad enn tidligere er et innafor valg.

Vi ønsker å ta pulsen på denne tendensen. Derfor har vi snakket med tre kvinner som alle sammen har maks 2 cm lange hår på hodet.

De forteller oss om veien fram mot det å skinne seg helt, femininitet, selvfølelse og utfordringer.

Julie Chiku. Kokebokforfatter, matblogger, og mat-influencer @juliesmatblogg, med 14 000 følgere.

– Jeg har alltid syntes at hår har vært veldig stress. Jeg har – eller det vil si hadde – klassisk tynt, nordisk hår som jeg farget og bleket i alle år, noe som førte til en ond sirkel med behandlinger og vedlikehold, forteller Chiku til Melk & Honning.

Da håret begynte å brekke av 5 cm fra hodebunnen etter en behandling hos frisøren bestemte hun seg for å bare ta vekk alt og «starte på nytt».

– Jeg har jo alltid egentlig ønsket meg vedlikeholdsfritt hår der man bare kan stå opp og være klar.

Planen var i utgangspunktet å barbere vekk alt håret, for så å spare det ut igjen og aldri farge eller bleke det igjen. På selve dagen hun skulle gjøre det var hun overraskende lite nervøs, i motsetning til frisøren og resten av de som var i salongen samtidig som henne.

– De var mye mer nervøse enn meg. Det tok to timer å bli helt kort, fordi de ville ta litt og litt slik at ikke overgangen skulle bli så stor. Til slutt måtte jeg bare si «bare barber alt!». Heldigvis følte jeg meg «som meg selv» med en gang. Nå trives jeg så godt med denne sveisen at jeg tror jeg kommer til å ha det sånn for alltid.

Hun ble helt overveldet av mengden positive tilbakemeldinger både på sosiale medier og fra fremmede på gata og på byen. Nå, i overkant av ett år etter hun klippet seg helt kort, har hun dessverre en del negative opplevelser å fortelle om også.

– Av en eller annen grunn provoserer denne hårsveisen enkelte gutter og menn, og det har faktisk vært hendelser der jeg har politianmeldt seksuell trakassering som startet på grunn av sveisen.

– Det høres jo helt fucka ut, men det er sånn det er.

– Her for leden var det for eksempel en fyr som spurte om sveisen var valgfri eller om jeg har kreft, og han skjønte overhodet ikke hvorfor jeg synes det var en ufin ting å spørre om. Heldigvis blir de negative tingene lett utkonkurrert av alle de positive. Jeg får jo nesten daglig komplimenter fra fremmede både IRL og på Sosiale medier, og det er utrolig hyggelig.

Når det kommer til selvtillit, selvfølelse og femininitet i etterkant av det å barbere hodet, har hun mye positivt å melde.

– Jeg vet ikke hvorfor eller hvordan det skjedde, men jeg har fått mye bedre selvtillit uten hår, og jeg føler meg også mer feminin enn jeg gjorde da jeg hadde langt, blondt hår. Jeg føler meg mer komfortabel enn før med å ta plass nå enn tidligere.

– Det handler kanskje også om at jeg har begynt å kle meg litt mer feminint nå etter at jeg barberte hodet, fordi jeg synes det er en fin kontrast. Og, jeg har begynt å bruke mindre sminke nå enn tidligere, så denne sveisen har ført til at jeg bruker drastisk mye mindre tid på badet.

– Så, selv om det har vært en del negative hendelser knyttet til denne sveisen, har jeg aldri vurdert å endre det.

Til andre som vurderer å gjøre det samme vil hun si; gjør det. 

– Og, ikke tenk på det tullet at du må ha perfekt hodefasong – for hva er egentlig det?! – for å kle det. Jeg har i hvert fall aldri sett noen som ikke har kledd denne sveisen. Men, husk å bruke solfaktor i hodebunnen. Jeg har endelig funnet det perfekte produktet; en helt gjennomsiktig og ikke sticky makeup setting mist fra Bioderma med solfaktor 30.

Pernille Juvodden. Blogger og influencer @pjuvodden med 9000 følgere.

– Mitt forhold til hår har ikke alltid vært så avslappet, det har gått mye i langt hår og folie-striper. Men jeg har vært glad i hår og det å teste ut nye stiler, spesielt fargemessig, men det var først etter at jeg startet ho Miriam på Amnt at jeg turte å gjøre mer vågale ting med selve klippen. Det siste året er jeg blitt mer trygg i min egen kropp, og det synes på frisyrene jeg har testet ut, forteller hun til Melk & Honning.

Ifølge Juvodden handlet valget om å klippe av alt håret om å være lei av å bli dårlig behandlet av det motsatte kjønn på byen og generelt på gata.

– Med langt blondt hår opplevde jeg mye ekkelt, så jeg klipte derfor en kort bob i fjor sommer. Deretter til guttekort, og så, etter nok en ekkel episode på byen der jeg hadde clip-in extensions, valgte jeg å fjerne alt hår. Det høres jo kanskje sykt teit ut, men jeg opplevde det som ekstremt ubehagelig.

– Man kan si det sånn at jeg gjorde et sosialt eksperiment, et slags personlig prosjekt, på hvor mye hår hadde å si når det gjaldt hvordan andre oppfatter meg og behandler meg.

På selve dagen var hun ganske nervøs.

– Jeg hadde ganske så høy puls da hun tok frem maskinen, men så fort hun startet ble jeg bare rolig. Det føltes så riktig at jeg bare ble skikkelig glad.

I dagene etter kjente hun seg naken med det hårløse hodet, men nå føler hun seg bare sykt sterk.

– Jeg har kun fått positive tilbakemeldinger. Det har faktisk tatt helt av og det er utrolig hyggelig når man gjør noe som er såpass drastisk og skummelt.

– Og det har merkelig nok vært mannfolk som har reagert mest positivt. Jeg merker en helt annen form for respekt enn tidligere. Tilnærmingen er ikke lenger ubehagelig, nå er folk bare dritkule! 

Hun forteller at det har påvirket mye både når det kommer til selvtillit og femininitet.

– Nå har jeg ingenting å gjemme meg bak, noe som gjør at jeg bare må face alle kjipe følelser om jeg har en kjip dag. Det kan være vanskelig. På den annen side har jeg vokst helt utrolig mye som person. Det er deilig å være uavhengig av håret for å bli definert som person.

Juvodden forteller at det har vært vanskeligere å kle seg, fordi det raskt ender opp med å se enten veldig «hipster» eller maskulint ut.

– Jeg har alltid følt meg maskulin på innsiden, men det er noe med balansen. Da jeg hadde langt hår kunne jeg fint gå i herreklær uten å se ut som en gutt. Nå derimot må jeg være litt mer forsiktig. Et pluss er at jeg kan leke mer med sminke uten å bli ekstremt bertete.

I motsetning til Julie Chiku mener hun det tar lengre tid å fikse håret nå enn tidligere.

– Det må fikses på ofte og tar mye tid! Hvem hadde trodd det?!

Hun tror likevel at hun kommer til å beholde sveisen en god stund – og at det virkelig er noe andre også burde teste.

– Det finnes fordeler og ulemper ved alt, men for meg har det vært en sykt naturlig og digg prosess. Jeg tror det lureste er å ta det steg for steg, klippe seg kortere og kortere, men samtidig er det viktig å huske på at det faktisk bare er hår. Det vokser ut igjen og definerer ikke hvem du er som person. Mest sannsynlig kommer du bare til å føle at du utvikler deg og vokser, konkluderer hun.

Benedicte Flom, Designer, illustratør, og tidligere intern hos Sonia Rykel. Studerer nå sykepleie. 

– Jeg hadde alltid lyst til å gjøre ting med håret, men kommer fra en ganske konservativ familie der det ikke var «greit». Da jeg først flyttet hjemmefra gjorde jeg derfor alt; farget det sølv, blondt, rosa, brunt og alt annet. Jeg har også klippet meg kort flere ganger i livet. Jeg husker en gang jeg var i London med ESMOD-klassen. Da klippet jeg håret kort helt impulsivt med en kjøkkensaks, forteller hun til Melk & Honning.

Rett før jul i fjor begynte Flom å miste mer og mer av håret.

– Det var veldig rart i begynnelsen, men jeg tenkte ikke så mye mer over det før jeg dro til kjæresten min på Cuba i februar. Da plutselig så jeg litt av skallen min da jeg så meg i speilet, og det var sykt rart. Jeg ble ganske lei meg. Da jeg kom hjem til Norge igjen, mente legen min at det kunne sees i sammenheng med at jeg hadde startet på P-pillen Loette, der håravfall kan være en av bivirkningene, så jeg sluttet med de.

– Like etter det valgte jeg å shave av meg alt håret, ettersom jeg allerede hadde mistet såpass mye av håret. For kort tid siden fikk jeg diagnosen Alopecia, eller egentlig Alopecia Totalis, siden jeg har mistet alt håret på hele kroppen. 

– Jeg hadde jo hatt lyst til å shave hodet tidligere også, men det hadde vært fint om det var et valg. Da ville jeg jo tenkt at «det vokser ut igjen», men nå er jeg ikke like heldig. Det vokser bare noen få, få hår hos meg nå. Men, jeg forsøker å være positivt og tenke at kanskje en dag kommer det tilbake.

Hun forteller at det har vært en fordel at hun alltid har sett litt annerledes ut.

– Jeg har skilt meg ut med tanke på stil og look alltid egentlig, og kjent at folk stadig har stirret på meg på byen eller rundt i Oslo. Så jeg er vant til akkurat det. Jeg har lært meg å gi faen, og bryr meg ikke lengre.

Hun mener det ikke har påvirket selvtilliten i noen grad.

– Jeg vil nok heller si at dette som har skjedd har gjort alt mer positivt, fordi jeg går mer inn for å sørge for å ha det bra, og ikke bruke så mye tid å å tenke på at det er trist å ikke ha hår på hodet.

– Etter å ha bodd en måned på Cuba, vasket meg uten dusj, stått i vann opp til brystet på grunn av orkanen Irma og jobbet med syke, går jeg rundt og bare er takknemlig for at vi har det så godt i Norge, og at jeg er frisk. 

Følelsen av femininitet har heller ikke endret seg for Flom.

– Jeg føler meg fortsatt veldig kvinnelig, og går mye i tettsittende kjoler for å få frem rumpe og pupper. Jeg leker med forskjellige smykker, vesker og solbriller. Det er gøy å blandet de feminine og maskuline. Når det kommer til sminke er det gøy å kunne eksperimentere med ulike ting, siden jeg ikke har noe særlig øyenvipper eller øyenbrynshår igjen.

For kort tid siden startet hun instagramkontoen @hotutenhaar, for å inspirere andre til å tørre å være seg selv. 

– Jeg fikk idéen om å prøve å vise andre at man kan være både vakker og kul uten hår. Det finnes helt sikkert mange andre der ute som har gått gjennom det samme som meg. Man må ikke gå med parykk, man kan være stolt av den du er!

På tross av at hun ikke selv kan velge å ha kort eller langt hår lengre, synes hun det er superkult at Pernille Juvodden og Julie Chiku går i bresjen for å vise at det kan være nydelig med kort hår.

– De er jo så vakre begge to! Jeg skulle ønske jeg også kunne lekt meg med forskjellige farger på kort, shavet hår, men det er ikke tilfellet lengre og det er jeg helt OK med. De to stråler av selvtillit og det er så hot!

Hun mener det er viktig at folk fokuserer på at de eier kroppen sin, og kan gjøre hva de vil med den.

– Gjør hva du vil, for du bestemmer!

Bilder: Via instagram @juliesmatblogg – @pjuvodden – @hotutenhaar

Les også: – Hun sa det var støtende for barnet hennes å se min hårete bikinilinje

Siste saker

Mest lest nå
Les mer