Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Januarsalget er godt i gang – slik unngår du bomkjøpene

barkhorn_shopaholic_post

Foto: Skjermdump fra Confessions of a Shopaholic

Årets første måned blir sett på som en gylden mulighet til å starte med blanke ark. Det gjelder også butikkene – hyllene skal tømmes for å gi plass til sesongens nyheter. Januarsalget har en lang tradisjon rundt om i verden og i Norge, i motsetning til nyere salg slik som Black Friday som bare inntok landet for noen år siden.

Årets største salgsperiode har tradisjonelt startet i januar, men flere og flere butikker begynner i romjulen eller til og med før jul. Bror Stende, direktør for faghandel i Virke, påpeker at salg for sesongvarer alltid har forekommet.

– Det et viktig å få omsatt varene for å ha økonomi til nye innkjøp. Det kommer nyheter og moten skifter stadig så det er viktig for butikkene å få realisert verdiene mens interessen er der, forteller Stende.

Odd Gisholt, dr.oecon i markedsføring og retail på BI, mener at før hadde handelsåret fire sesonger; vår, sommer, høst og vinter. Nå går alt over i hverandre og det er ikke bare sesongsalg lenger.

– I mange bransjer er det salg hele tiden – tenk bare på sport og brune/hvitevarer. Mange bransjer har lite vekst; folk er mette og har klær nok, pleier jeg å si. I mettede markeder bryter det neste alltid ut priskrig, sier Gisholt.

Gisholt mener dog at dette kan føre til gode kjøp for forbrukerne. Men i et virvar av salgsplakater og tilbud er det ikke alltid enkelt å finne fram til kuppene. Det beste tipset er å sjekke ut om det er noe som har vært på ønskelisten din en stund har kommet på salg. Kanskje du endelig har råd til jakka eller skoene som du har siklet etter, men som du ikke har hatt råd til?

Les også
Dette skjer i Oslo på 17. mai

– Det som ofte gir den beste effekten er kvalitet til et bedre pris. Hvis du har funnet et merke og type som du liker godt, så følg med på om det kommer på salg, forteller administrerende direktør i Oslo Handelsstands Forening (OHF), Gunnar Larssen.

sex-and-the-city-quotes-11

Foto: Skjermdump fra Sex og Singelliv

I storbyer verden over blir det ofte lang kø utenfor populære varehus og butikker når januarsalget sparker i gang. For eksempel stod en haug å ventet utenfor Selfridges i London da de åpnet dørene til nyttårssalget i fjor, som forøvrig resultere i deres mest profitable time i deres hundre års historie. Det ble også slåsskamp over en Oscar De La Renta-kjole som var priset ned til 32 000 fra 150 000.

Men det kan være lurt å ikke stå først i køen og heller ha litt is i magen når det kommer til salg. Det blir ofte bedre og bedre tilbud utover januar, og du kan ha muligheten til å kapre deg varen enda billigere. Men hvis det er noe på ønskelisten som endelig havner innenfor budsjettet ditt er det heller ikke så dumt å være tidlig ute. Jo lengre ut i salget det kommer, jo vanskeligere kan det blir å få tak i det du har lyst på.

– Det mye mindre utvalg jo nærmere salgsslutten kommer. Det kan bli vanskelig å finne riktig størrelse og farge. De vanligste størrelsene er ofte utsolgt, men de største og minste er igjen. Som vanlig forbruker lønner det seg derfor å være tidlig ute, forteller direktøren i OHF.

tosstake

Foto: Skjermdump Sex og Singelliv

Men Larssen mener også at det er viktig å tenke på at man må være bevisst på hva man faktisk trenger. For hvem har vel ikke kjøpt noe på salg som man angrer på rett etter at man har dratt kortet?

Les også
Helgevibber med: Kasper Giraffe

– Selv om du får 30% rabatt så må du fortsatt betale 70% av prisen. Så hvis det var noe du egentlig ikke har behov for så lønner det seg aller mest å unngå i kjøpe det i det hele tatt, forteller Larssen.

Martin Skaug Halsos som er kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, tipser om at man burde sette seg inn i hva varene vanligvis koster før man slår til på et tilbud. Han råder også til at man burde sjekke skuffer og lommebøker for gavekort og tilgodelapper, for januarsalget er en ypperlig mulighet til å få «brukt opp» dette. Han minner også på at man burde spare på kvitteringen når man har gjort et kupp på salg.

– Selv om du har kjøpt varen på tilbud så har du de samme muligheten til å klage, avslutter Halsos.

 

Les også: Melk & Honning tipser: Her bør du shoppe i London

Siste saker

Mest lest nå
Les mer