Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Siste liten-tipsene til Champagnefrokost
Foto: Instagram/@juliesmatblogg

Siste liten-tipsene til en digg Champagnefrokost

En bartender, en matblogger og en blomsterekspert viser vei.

Det blir en annerledes 17. mai i år. Men det er ingen grunn til å ikke slå (litt) på stortromma på nasjonaldagen likevel. Her er ekspertenes tips til hvordan sikre en nydelig Champagnefrokost, enten man er få eller 20 til bords – med god avstand, så klart.

Frokosten

– Klassikerne til 17. mai-frokosten for meg er fløyelsmyk eggerøre, røkelaks, spekemat, gode oster, en god potetsalat og sist, men ikke minst – Champagne. Gjerne som Mimosa eller Bellini, sier Julie Ilona Balas, dama bak Julies Matblogg.

– Hva er dine personlige favoritter til frokosten?

– Jeg er en potetsalatjente og det pleier å være det jeg tar med til bordet. Jeg vil helst ha en frisk og grønn variant, for eksempel en med parmesan, kjørvel og friterte kapers. Ellers må jeg ha eggerøre og digg brød, helst fra Ille brød.

Julie Ilona Balas. Foto: privat
Potetsalat med friterte kapers

Ingredienser

1,5 kg småpoteter

200 gram parmesan

1 økologisk sitron

1/2 dl olivenolje

Salt og pepper

Kjørvel

1 glass kapers

Circa 2 dl nøytral olje

Potetsalat med friterte kapers. Foto: Maja Hattvang

Slik gjør du

– Kok eller damp potetene. Del dem gjerne i to først. Koke/dampetid avhenger av størrelser. Circa 10-15 minutter, men følg med underveis.

– Varm nøytral olje i en panne eller gryte til det er veldig varmt. Sil bort kaperslaken og tørk kapersen med litt kjøkkenpapir. Ha det oppi oljen og rør litt rundt på det med en tresleiv (ikke plast). Kapersen er klar når de «åpner» seg, eller begynner å bli litt mørkere. La det renne av seg på kjøkkenpapir. Fritert kapers holder seg i ukesvis i kjøleskap.

– Når potetene er klare, blander du de sammen med raspet parmesan, olivenolje, raspet sitronskall og smaker til med salt og pepper. Topp med masse kjørvel og friterte kapers.

– Får du ikke tak i kjørvel, kan du bruke dill istedenfor. Ikke alle butikker har kjørvel, min absolutte favoritturt. Den smaker litt anis og er ganske mild.

Eggerøre med røkelaks (til 1 porsjon)

Ingredienser

2 egg

50 gram røkelaks

20 gram fetaost

159 gram spinat

Litt soltørket tomat

En klype salt og pepper

Fersk dill til topping

En klatt smør eller olje til steking

Eggerøre med røkelaks. Foto: Julies Matblogg

Slik gjør du

– Start med å surre spinat i en medium varm panne i smør eller olje til det faller helt sammen. Visp sammen eggene i en bolle. Del røkelaksen og soltørket tomat i små biter og smuldre over fetaen. Rør sammen.

– Hell eggeblandingen over spinaten og skru ned varmen til lav temperatur. Rør litt rundt i eggerøren, men ikke for mye. La det heller stekes over lav varme i et par minutter ekstra, enn å sjokksteke det. Da blir det ikke særlig godt. Dryss litt salt og pepper over. Serveres med masse fersk dill på toppen.

Desserten

– Til dessert vil jeg aller helst spise Eton mess, som er en slags rotete variant av Pavlova hvor alt blandes sammen i en bolle, sier Julie fra Julies Matblogg.

Eton mess

Slik gjør du

– Pisk krem av en boks fløte, tilsett 1 ts sukker og gjerne litt vaniljefrø. Ha kremen utover et fat eller i en bolle. Del jordbær i to og legg over kremen. Mos bringebær lett med en gaffel og legg over kremen sammen med jordbærene. Ha gjerne litt hjemmelaget rabarbrasyltetøy over. Knus marengsen og ha på toppen. Her kan man enten lage hjemmelaget marengs, eller kjøpe ferdige på butikken.

Eton mess. Foto: Instagram/@juliesmatblogg
Rosa marengs til Eton Mess

Ingredienser

150 gram eggehvite

300 gram hvitt sukker

1/8 ts salt

Saften av 1/2 sitron

Noen dråper rød konditorfarge

Melis til topping

Frysetørket kirsebærpulver til topping om du vil, eller kakao

Slik gjør du

– Pisk eggehvitene litt stive før du har i sukkeret litt etter litt. Når du har pisket marengsen stiv har du i saltet, sitronsaften og konditorfargen. Ha det i en sprøytepose, en vanlig tynn plastpose og klipp hull, eller bare lag klatter med en skje. Lag marengs på størrelse med et egg på et bakebrett med bakepapir. Du kan legge det ganske tett da dette ikke hever noe.

– Dryss melis over marengsen med en sil før du steker det, dette skal gjøre marengsen sprøere. Dryss gjerne enten frysetørket kirsebærpulver eller kakao over så blir de ekstra fine. Stek på 110 grader i en time og la det avkjøle seg helt før du flytter dem over på en rist.

Drinkene

– De aller fleste velger å starte nasjonaldagen med noe musserende, gjerne en French 75 for å få fart på appetitten. Dette er noe så enkelt som en god, tørr gin ristet sammen med fersk sitronjuice og litt sukker, toppet med bobler. En forfriskende drink å starte med før man ganske sikkert går over til noen små bokser Aas utover dagen, sier Christopher Matre, barsjef på Pigalle i Oslo.

– Viktigst er det uansett alltid å gå forsiktig ut på Champagnefrokosten. Det er en lang dag!

Christopher Matre. Foto: privat

Her er tre andre drinker barsjefen sterkt kan anbefale:

Yuzu 75

Ingredienser

6 cl Yuzu sake

Champagne

Appelsinskall

Slik gjør du

– Fyll helt opp med is i et longdrink-glass eller et høyt kjøkkenglass. Hell over Yuzu og topp med den nærmeste Champagneflasken på bordet. Pynt med et langt skall fra en appelsin.

– Yuzu sake er laget av risvin og japanske små sitrusfrukter som gir en syrlig og frisk smak. Drinken blir veldig tilgjengelig og du kan etterfylle Yuzu og Champagne som du liker det selv.

Yuzu 75. Foto: Christopher Matte
Straight Up Royal Mojito

Ingredienser

4 cl hvit rom (gjerne en rhum agricol, men all rom funker)

2 cl limejuice

6-8 mynteblader

2 cl sukkersirup (1 del sukker og 2 deler vann)

Champagne

Slik gjør du

– Hell rom, lime, mynte og sukkersirup oppi en shaker med is. Rist godt så oljene i myntebladene blandes godt og innholdet blir avkjølt. Så dobbeltsiler du dette over i et Martini- eller stettglass. Topp drinken med Champagne og pynt med noen mynteblader.

Straight Up Royal Mojito. Foto: Christopher Matre
Classic Champagne

Ingredienser

2 cl Cognac

1 brun sukkerbit

Angostura Bitters

Champagne

Slik gjør du

– Dekk den brune sukkerbiten med Angostura Bitters. Legg den så oppi et Champagneglass og topp med Champagne så sukkerbiten bruser i bunnen av glasset.

– En imponerende klassiker som blir søtere jo lenger den sitter.

Classic Champagne. Foto: Christopher Matre

Blomstene

– Det som er kult nå er jo at det ikke er noen regler lenger. Borddekorasjonene i oasis er blitt byttet ut med enkle glass med stilker i, tilfeldig plassert nedover bordet. Dette er i alle fall det trenden viser hos oss, sier Maria Stenersen hos RubyElise Blomsterverksted til Melk.

– Det skal ikke se perfekt ut, men frodig og spennende. Det som gjør det spennende er små detaljer – litt krydder som vi sier, en form for overraskende element. Det kan være en blomst i en kontrastfarge for eksempel, eller noe som bryter på en måte.

Maria Stenersen. Foto: privat

– Hvilke blomster synes du passer ekstra bra på akkurat denne dagen?

– Tradisjonelt kjører man jo på med rødt, hvitt og blått denne dagen, og det er nesten blitt så retro at det er kult! Vi ser allikevel at de fleste ønsker en mer nøytral borddekorering, og i stedet velger kun én, maks to av disse fargene.

– Hvis man har flere småvaser med hvitt og grønt i, så holder det kanskje å ha med en liten blå detalj i to av dem. Når det gjelder hvilke blomster man skal bruke, så tenke jeg at det bare er å nyte sesongen og våren!

Foto: RubyElise blomsterverksted

Hun nevner peoner, nigella, erteblomster, allium, levkøyer og iris som fine blomstervalg.

– Stilen vi ser nå er jo som sagt fri for regler – alt er lov, og helst skal det se ut som buketten er plukket i grøfta. Når det er sagt; en liten frekk detalj her kan være nettopp det motsatte. En mer tropisk variant som bryter helt med markblomststilen, som anthurium, celosia eller protea. Det er vanskelig å definere, men man ønsker, som med alt annet, «det lille ekstra».

Foto: RubyElise blomsterverksted

– Noe man bør passe på eller unngå?

– Bare vær vågal! Kombiner blomster og farger som man i utgangspunktet tenker at er kræsj, det kan være nettopp det som skal til.

– Alt er lov! Men man kan jo unngå ting som drysser veldig, hvis det skal stå mat på bordet. Og sørg for at folk kan se hverandre over blomstene.

Foto: RubyElise blomsterverksted

Les også: – Bunaden skal på – Covid-19 eller ikke

Siste saker

Mest lest nå
Les mer