Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

– Nå er det Sana all the way!

I fire sesonger har Susanna Alicia Taylor vært boss over SKAM- karakterenes stil. Nå skuer den hypede serien sluttstreken i horisonten og vi har tatt en prat med henne.

For tre år siden fikk hun mulighet til å prøve seg som kostymeansvarlig for rikskanalens freshe ungdomssatsing. Med en bachelor i journalistikk fra Volda og erfaring fra et produksjonsselskap hadde Taylor ingen professjonell moteerfaring, og stupte praktisk talt ut fra tiern.

– Det var mye å sette seg inn i kan du si, forteller Taylor til Melk & Honning.

Bilde av Skam-stylisten

Susanna Alicia Taylor

I speedy gonzales-fart måtte hun lage «mood boards» som krystalliserte de ulike karakterene for å kunne bygge garderober ut i fra det. Bilder fra Pinterest og Instagram ble limt opp for å visualisere farger, snitt, personlighet og stil, i samarbeid med guden som skapte SKAM-universet – Julie Andem.

– Ellers får man ikke tak på karakteren. Jeg måtte jo bli kjent med hvem de var.

Med et knipent budsjett kunne ikke Taylor bare la bankkortet få lystig feie over butikkenes kortautomater. NRK sitt myteomspunnede kostymelager ble redningen.

– Herregud, det er det mest fantastiske stedet i Norge tror jeg! Alt er sortert etter tidsepoke, og du har endeløse rekker av kjoler fra helt tilbake til 20-tallet. Helt sinnsykt. Nå har jeg også fått nok tillit av de som jobber der at jeg får lov til å rote og snoke for meg sjæl. Det er jo en drøm å gå der i time etter time.

Siden denne forlokkende skattekista i hovedsak rommer en stor samling av plagg fra tiden før 90-tallet, setter det en naturlig begrensning.

– Noen av karakterene henter jeg klær til derfra, andre ikke. Til for eksempel Kriss og til dels til Eva kan man plukke fra kostymelageret. 

Bilde av karakteren Noora fra Skam

 

Les også
5 kjappe motenyheter: Har du gått glipp av dette?

Men den hun desidert har hentet mest til fra kostymelageret er likevel karakteren Noora. Det er ikke noe tvil om at hovedpersonen fra den ekstremt hypede sesong 2 har blitt en trendsetter for tenåringsjenter både nasjonalt og internasjonalt, med sin forkjærlighet for «mom jeans», feminine skjorter og ullgensere, og kirsebærfargede leppestifter.

– Det som preger klesvalgene vi har gjort med Noora er at hun er sterk, opptatt av å stå opp for seg selv og den hun er. Hun vil ikke tilpasse seg det skjønnhetstyranniet vi finner i dagens samfunn. Det har for eksempel vært et poeng for oss at hun aldri ville gått i en vattert BH. Hun er ganske oppkneppet og stram, hun ville aldri brukt smykker, og hun har ikke noe behov for å være på utstilling når det kommer til klær og stil. 

Men når det gjelder karakteren Vilde, som har en veldig kjedebutikk-aktig og ung stil, må alt kjøpes inn nytt. De aller fleste karakterene i serien kan Taylor delvis kjenne seg igjen i. Men Vilde har hun problemer med.

– Jeg skjønner meg rett og slett ikke helt på stilen til Vilde. Hun er tettere på nåtiden, en tid jeg ikke har vært ungdom i selv. Det gir meg litt færre referanserammer til å forstå det. På en måte føler jeg fremdeles at jeg ikke helt får taket på garderoben hennes. Et annet aspekt er jo at Ulrikke Falch, som spiller Vilde, er en utrolig kul jente med skikkelig fet stil som er helt annerledes enn karakteren hun spiller. Det føles litt rart av og til å ta på henne masse rosa plagg og søte hårbøyler.

Les også
Jacquemus teamer opp med Nike

– Nå er det Sana all the way.

I likhet med vanskelighetene rundt det å forstå karakteren Vilde, har det å kle opp karakteren Sana også bydd på sine utfordringer. For i tillegg til at stilen hennes har et old-school sporty utrykk med 90-talls referanser, og samtidig er litt Weekday-aktig, preges looken selvsagt sterkt av det at hun er muslim.

– Jeg har lært utrolig mye av Iman Meskini, som spiller Sana. Når du og jeg kler oss så tenker vi jo ikke nødvendigvis på hva som synes og ikke, men Iman har jo andre regler for hva hun vil og ikke vil gå i. Det startet med masse spørsmål fra min side, og jeg hadde litt problemer med å klare å dekke henne til på en kul måte. Du skal jo dekke godt både rumpe, hofter, lår og bryster.

Løsningen har vært å jobbe med ulike lengder og snitt

Bilde av Chris, Eva, Sana, Vilde og Noora fra Skam

– Jeg tenker at Sana også er litt mer opptatt av fashion enn de fleste, så det kommer jo også til uttrykk.

Generelt sett er det Sana sin stil Taylor er mest fan av. Men hun forteller også at hjertet fylles av nostalgi når hun tenker på det Eva gikk kledd i, i sesong én – Grønn camo-jakke, skinny jeans og lue.

– Den minner veldig om hvordan jeg gikk kledd i min egen ungdomstid. Men av favorittplagg fra hele serien vil jeg trekke frem en helt utrolig fantastisk azur blå, kort strikket genser fra kostymelageret til NRK, som Noora hadde på seg i sesong to. Det var en helt nydelig farge.

Les også
Slik var Italia-bryllupet til Kourtney Kardashian og Travis Barker

Taylor poengterer at det er viktig å ikke gjøre stilen til karakterene for motete.

– Da er det jo lite sannsynlig at alle landets 16-åringer kjenner seg igjen.

SKAM-Stylisten er både lei seg for og glad for at serien nå er i ferd med å avsluttes. 

– Jeg er helt enig i det valget Julie Andem har tatt om at dette skal være siste sesong. Det er så viktig at vi ender på en bra sesong. Vi jobber helt sykt mye, og man vet jo ikke hvor lenge det overskuddet varer.

Hva som venter for henne etter den aller siste episoden er spilt inn og skutt ut i verden vet hun ikke.

– Det får jeg ta når den tid kommer. Akkurat nå er det bare Sana all the way. Det er alt jeg klarer å fokusere på.

Les ogsåKleskjede snylter på SKAM

Siste saker

Mest lest nå
Les mer