Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Interiørekspertenes tips til hjemmekontoret
(Foto via Instagram @victoriabeckham)

Interiørekspertenes tips til hjemmekontoret

– Den store fordelen med hjemmekontor er at du kan innrede det helt etter egen smak.

I en tid hvor de fleste tilbringer mesteparten av dagen innenfor husets fire vegger, er det kanskje viktigere enn noen gang å trives hjemme. Dersom du også jobber hjemmefra, slik mange av oss gjør nå som hjemmekontor faktisk er påbudt for mange, kan det hende at du trenger litt inspirasjon og tips til arbeidsplassen.

Melk & Honning har spurt interiørekspertene om deres beste tips til hjemmekontoret.

Du kan ha det akkurat slik du vil uten at det åpne landskapet irriterer deg

Tidligere redaktør i ELLE Decoration, Live Brekke var med på å starte nettbutikken OsloDeco og driver nå interiørmerket Pagina.

(Foto: Birgit Fauske / Foto: privat)

Hun mener kjøkkenet eller spisestuen er de rommene i huset som egner seg best til hjemmekontor.

– Det er viktig at stolen du sitter i er god, og at du rydder bort alt når dagen er omme – for å så godt det lar seg gjøre skape et skille mellom jobb og privatliv.

Hvordan kan man enkelt skape en hyggelig arbeidsplass hjemme?

– Skaff deg noen fine bokser til å oppbevare kontorstæsjet i, slik at du både kan holde orden og rydde det bort når det er nødvendig. Investér i en god stol og skaff deg et behagelig arbeidslys. Rydd kvelden før, slik at du ikke starter dagen med å ha det rotete rundt deg – selv om noen (Karl Lagerfeld) jobber best med rot. 

Brekke mener en av fordelene med hjemmekontor er nettopp det at du er hjemme og dermed kan gjøre det skikkelig hyggelig.

– Du kan ha det akkurat slik du vil uten at det åpne landskapet irriterer deg. Gamle duftlys-beholdere fungerer perfekt til å oppbevare kontorrekvisita. Avklipte blader fra potteplantene dine gjør hjemmekontoret superfresht, og hvis du vil kan du ta moodboardet ditt til et nytt nivå ved å ramme inn bildene og henge opp over skrivebordet. 

Hun har forøvrig flere kreative tips til hjemmekontoret:

– Alt du trenger for å lage et lite hjemmekontor er en hylleløsning du kan ha maskinen din på. Har du en kommode du ikke bruker, et hjørne som står tomt eller en stor gang – sett opp en hylle og mal den i samme farge som veggen. Sjekk ut Rail Desk fra Menu for inspirasjon. Har du en skjenk stående et sted, kan du også bytte den ut med et skrivebord som fungerer som pult om dagen og skjenk om kvelden. TS desk fra Gubi er et eksempel på en slik løsning. Skrivebordet trenger heller ikke å stå inntil en vegg. Det er fint å sette det ut i rommet eller for eksempel foran sengen.

Les også
Interiørekspertenes beste tips til sommerlig borddekking

Hva burde alle ha på hjemmekontoret?

– En god stol!

– Ikke bruk soverommet

Tone Kroken jobber som interiørarkitekt, designer og stylist, og deler også inspirerende interiørbilder via Instagram @tonekrok.

Foto: Privat

Hun mener kontoret kan være «nesten overalt»: I gangen, på kjøkkenet, i stua, i spisestua – i en krok eller i et hjørne.

– Jeg anbefaler ikke soverommet. Det er fint å ha soverommet litt hellig, som et sted å sove, trekke seg tilbake, finne roen. Når jeg har kontor på soverommet blir jeg bare minnet på alt jeg ikke har gjort. 

Ifølge Kroken trenger det ikke være så vanskelig å få det fint på hjemmekontoret. Det er ofte bare mindre justeringer som skal til.

– Du trenger et bord, en god stol og en arbeidslampe. Bor du på liten plass kan du bruke en flik av spisebordet ditt.

– Jeg liker å sitte ved et vindu. Da får jeg dagslys og det er hyggelig å følge med på det som skjer der ute. 

– Jeg er estetiker og er avhengig av å ha det vakkert rundt meg. Så jeg liker å lage den gode stemningen. Det får jeg med litt kunst, gjerne en collage på veggen av det som interesserer meg akkurat nå, en plante er hyggelig og duftlys. Akkurat nå er favoritten min Joe Malone sin Lime, Basil & Mandarin. Den lukter deilig og friskt. Det er litt som å få naturen inn døra. 

Har du noen interiørtips- og triks som gir hjemmekontoret det lille ekstra?

– Jeg foretrekker en lys farge på kontoret. Jeg trenger energi og det får jeg med litt kunst på veggen. Og så er det fint med litt personlige ting og tang. Og musikk. Jeg må ha litt musikk og radio på i bakgrunnen. Da er det litt som å være sammen med flere. 

Har du noen tips til kreative løsninger på hjemmekontoret? 

– Tenk enkelt. Selv har jeg valgt å ha kontoret mitt i en liten krok av spisestua mi. Og ha det ryddig rundt deg – start dagen med en ren pult eller bord – alltid. Da kommer den gode følelsen. Tenk alternativt. Akkurat nå bruker jeg et sofabord som pult siden jeg jobber mest fra iPaden.

Les også
Alessandro Michele får ny kollega på toppen i Gucci

Hva burde alle ha på hjemmekontoret? 

– En god lampe, noe pent å se på og en skikkelig god stol. Lampen jeg har heter Vuelta fra Ferm Living. Stolen er en lav lounge-stol fra Menu – god for rygg og skuldre.

– Selv om hverdagen på sett og vis vil komme tilbake er det nok mange som vil fortsette å jobbe noe hjemmefra

Miriam Brenne Karlsen har tidligere jobbet i interiørmagasinene ELLE Decoration og Bo Bedre. I 2016 var hun med på å starte nettbutikken OsloDeco, hvor hun i dag er kreativ leder.

Foto: Privat.

Hun advarer mot å gå i hjemmekontor-fella, og mener et eget rom – hvis man har muligheten til det – er alfa og omega.

– Om man ikke tenker seg om, er det lett å bare havne ved spisebordet. Men det er kanskje ikke det beste – i hvert fall ikke for den som elsker jobben og synes det er vanskelig å logge av. En av fellene med hjemmekontor er at det flyter ut, og at skillet mellom jobb og fritid forsvinner. Da er det lurt å velge seg et rom som du fysisk lukker døra til når arbeidsdagen er over.

– En annen felle er at man blir distrahert og gjør andre ting. Er du blant dem som plutselig står og vasker opp, lakker negler, spiller sjakk, baker brød eller tvinner lys, bør du plassere deg der distraksjonene er få. Men til alle som ikke blir superlett distrahert eller er arbeidsnarkomaner, er dette mitt beste tips: Velg deg det vinduet i hjemmet med finest utsikt, og rigg deg til der. En arbeidsdag er lang, og dessuten er hjemmekontor og mørketid en litt uheldig kombinasjon – man trenger luft og lys, og noe pent å hvile øynene på når man tenker sine smarteste tanker. 

– Hvordan kan man enkelt skape en hyggelig arbeidplass hjemme?

– Finn en hyggelig krok, gjerne med utsikt. Tenk nytt om innredningen og ommøbler litt, slik at du får plass til kontor. Kanskje kontorplassen passer bak sofaen, eller der nattbordet ellers står? Skaff deg et skrivebord, en god stol og en lampe. En lampe gjør faktisk underverker.  

Les også
Er Aker Brygge Oslos nye it-bydel?

Ifølge Karlsen er den store fordelen med hjemmekontor at du kan innrede det helt etter egen smak – og gjerne med farger.

– Gjør det hyggelig og til en plass du har lyst til å være. Detaljene teller – kanskje spesielt på hjemmekontoret. Finn deg en fin vannmugge, et lekkert glass og en god kaffekopp, som gjerne kun brukes når du er «på jobb». Om du har et eget rom og er åpen for å male litt, anbefaler jeg grønt. Fargepsykologien forteller oss at grønt er konsentrasjonens farge. I tillegg er det dritfint med grønt, så det er bare å kjøre på med det tenker jeg! Og så er det fint å ha noe pent å hvile øynene som ikke distraherer for mye: En grønn plante, en vase med freshe blomster og bilder på veggen. 

Har du noen tips til kreative løsninger på hjemmekontoret?

– Om du ikke har et eget rom eller hjørne, men bruker kjøkkenbordet, sofaen eller badekaret som hjemmekontor, er det lurt å ha en «parkeringsplass» til hjemmekontoret hvor du enkelt kan rydde bort alt. Rydd rom i bokhylla, frigjør en egen skuff i skjenken, eller skaff deg en stor boks med plass til alt utstyret, så kan du foreta et raskt sceneskifte fra kontor til vanlig hjem i en fei. Om du har kontorhjørne i stua, kan det være fint å gjøre det til en egen sone – et rom i rommet.

Det er en perfekt unnskyldning for å kjøpe noen store, flotte potteplanter i fine krukker som kan gjøre jobben som romdeler!

Da blir kontorplassen litt lun, og så slipper du å ha den lange to do-lista di i sidesynet når du skal slappe av i sofaen på kvelden. 

Hva burde alle ha på hjemmekontoret?

– En lamp og oppbevaring til skrivesaker og duppeditter – en skuff eller fin eske for eksempel. Og ikke minst: En god stol! Vet du hva det beste med en hjemmekontorstol er? At den skal stå alene. Da kan man «dra på litt». Den kan koste litt mer – eller være litt ekstra vågal, siden du ikke skal ha seks eller åtte eksemplarer som spisestoler. Selv om hverdagen på sett og vis vil komme tilbake er det nok mange som vil fortsette å jobbe noe hjemmefra. Å investere i en god kontorstol er ingen dum ide.

Les også: Influencernes beste tips til hjemmekontoret

Siste saker

Mest lest nå
Les mer