Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar
Interiørekspertenes beste tips til sommerlig borddekking
Foto: Camilla Andersen

Interiørekspertenes beste tips til sommerlig borddekking

Perfekt til Sankthans og andre sommerfester.

Sommer betyr hagefester og hyggelige middagsselskap. Mange vil nok også pynte bordet litt ekstra fint og sommerlig på denne tiden av året. Det er likevel ikke alltid like lett å vite hvilken stil man skal gå for – og så er jo ikke alltid kreativiteten helt på topp heller.

Vi har derfor spurt to interiøreksperter om deres beste tips til borddekkingen i sommer.

Fotograf, stylist og interiørkonsulent, Camilla Andersen bak Instagram-kontoen @seashells.and.chandeliers forteller at hun synes maten smaker best ute under åpen himmel, og at hun derfor spiser utendørs så ofte som mulig.

– Vi som bor så høyt oppe på kontinentet er velsignet med noe ganske unikt. Nemlig lange, lyse sommerkvelder. Ok, så er det kanskje ikke tropevarme, men det kan man fikse med pledd og ullgenser, sier hun til Melk & Honning.

Interiørekspertenes beste tips til sommerlig borddekking
Camilla Andersen. Foto: Instagram/ @seashells.and.chandeliers

Andersen forteller at man først og fremst kan droppe høye kronelys til hagefesten, fordi det minste vindpust vil gi rennende stearin og ødelagte duker.

– Ta heller med et par lave telysholdere som du kan tenne ved skumring. Tidligere på kvelden kan disse brukes som små blomstervaser til bordet.

Hun har også noen gode tips til hvordan omgivelser, meny og årstid kan bindes sammen.

– En eller annen form for rød tråd gjør det lettere å skape noe som oppleves gjennomført. Jeg elsker å pynte med alt som er organisk, og bruker gjerne frukt og grønt som er relevant for meny og sesong. Hva er vel mer innbydende enn et par sicilianske sitroner rett på bordet til rekekalaset, eller krondill i en vase til kräftskivan?

Les også
Nå er det Zany Granny Chic som gjelder

Men det Andersen liker aller best å pynte bordet med til sommeren er markblomster, strå og skjell kombinert med en crispy linduk i delikate farger og myke tøyservietter.

– Det vil alltid være min go to-look på sommerbordet. Ellers bruker jeg gjerne et engelsk servise av eldre årgang, rustikt sølvtøy og gamle krystallglass. Helt uavhengig av både årstid og anledning, sier hun.

Interiørekspertenes beste tips til sommerlig borddekking
Camilla Andersen forteller at hun gjerne pynter bordet med frukt og grønt. Foto: Instagram/ @seashells.and.chandeliers

Bør alt av servise være likt eller kan man kombinere ulike farger og stiler?

– Jeg tenker at vi har stått overfor nok inngripende restriksjoner for en stund! Liker du rolige, duse bord med likt servise, så gå for det! Vær tro mot deg selv og det du liker, sier Andersen.

– La deg inspirere, men dropp å kopiere. Det blir fort veldig kjedelig.

Hun tipser derimot om å våge å gi borddekkingen en personlig touch.

– Jeg synes et interessant bord reflekterer både vertskapet og hjemmet for øvrig. Er du usikker, spør deg selv hvilke farger og materialer du trekkes mot.

– Husk at ingen av gjestene har gledet seg til å komme på middag til en katalog, de har gledet seg til å besøke deg.

Camilla Andersen tipser om å være tro mot din egen stil når det kommer til borddekking. Foto: Instagram/ @seashells.and.chandeliers

Er det noen spesielle farger, trender eller tendenser som gjelder nå?

– Nå har jo jeg et ganske avslappet forhold til trender, men jeg synes det kan være gøy å følge med. På behagelig avstand. Og noen trender resonnerer absolutt bedre enn andre!

Ifølge Andersen har figurative serviser formet som mat, i glasert keramikk, fått en oppsving.

– Det synes jeg er veldig morsomt. Humoristiske innslag er alltid velkomne på mitt bord! 

Til slutt ønsker Andersen å påpeke at borddekking først og fremst handler om å skape en fin atmosfære og opplevelse for gjestene – uavhengig av sesong.

Les også
M&H toppliste: 11 favoritter fra sommersalget

– Å nyte et bedre måltid med de man er glad i er noe av det fineste jeg kan tenke meg, nettopp fordi man også deler opplevelsen. Perfekt kan fort bli kjedelig. Så senk skuldrene og omfavn det som egentlig betyr noe, sier hun.

– Ingen vil huske om duken var strøket, men alle husker den gode stemningen.

Camilla Andersen understreker at alt ikke trenger å være perfekt, men at det viktigste er atmosfæren. Foto: Instagram/ @seashells.and.chandeliers

Influencer og vinner av Norges vakreste hjem i 2016, Maren Baxter, forteller at det første hun liker å tenke på er hvilket tema og farger hun ønsker til stylingen av bordet.

– Da blir det med en gang enklere å sette i gang med borddekkingen, og man vet bedre hva man skal se etter i butikkene eller hva man kan bruke som allerede ligger i skuffer og skap, sier hun til Melk & Honning.

Baxter legger til at det også blir enklere å skape en rød tråd og en fin sammenheng.

Maren Baxter anbefaler å finne ut hvilket tema og farger du ønsker å gå for aller først. Foto: Privat

Dersom man ønsker at menyen og borddekkingen skal stå i stil, anbefaler Baxter å følge temaet og fargene man har bestemt på forhånd.

– Har du allerede bestemt meny før tema, kan du for eksempel jobbe rundt temaet og farger i menyen, sier hun.

– Ønsker du å lage et bugnende bord kan et tips være å sette mat på et sidebord hvor gjestene kan forsyne seg eller bli servert.

– Da vil bordet alltid se ryddig og innbydende ut, uten at man må se på tomme skåler eller skitne tallerkener.

Baxter anbefaler å følge temaet og fargene man har bestemt seg for på forhånd. Foto: Privat

Selv liker Baxter aller best å pynte bordet med sommerblomster.

– Det jeg elsker med sommeren er at man kan plukke gratis blomster i naturen og bruke det til borddekkingen. Jeg føler det skaper en nostalgisk følelse som er så nydelig, sier hun.

Les også
Sarah Jessica Parker deler ærlige tanker om skjønnhet og aldring

Bør alt av servise være likt eller kan man kombinere ulike farger og stiler?

– Man kan fint blande ulike serviser. Det synes jeg bare skaper et spennende og unikt uttrykk. Og så lenge du holder deg til de samme fargene eller fargetonene blir det likevel en fin sammenheng, sier Baxter.

Når det kommer til trender og tendenser, forteller hun at blant annet den nordiske Japandi-stilen er populær nå.

– Men vi ser også at det er blitt mer og mer populært å tørre og skille seg ut og gå sin egen vei, noe jeg synes er helt fantastisk!

Maren Baxter liker å bruke blomster når hun dekker bordet. Foto: privat

Baxter legger til at også nøytrale og duse toner i tillegg til friske farger og pasteller er trendy nå om dagen.

– Selv liker jeg godt å blande de ulike stilene for å skape spenning og et personlig preg, sier hun.

– Og noe av det gøyeste jeg vet er å gå all in for et tema!

Har du noen andre gode tips du vil legge til?

– Jeg synes det er viktig å style slik man selv ønsker, for da blir borddekkingen mer personlig og gjestene føler seg ekstra velkomne. Ikke vær redd for å tenke utenfor boksen, vær kreativ og ha det gøy!

Les også: Dette er sommerens store negletrender

Siste saker

Mest lest nå
Les mer