Slik nailer du borddekkingen denne sesongen.
Nå er julen her, og besøk og middagsselskaper med våre nære og kjære står for tur. Førjulstiden er for mange litt stressende, men med god planlegging i forveien trenger det ikke å bli det.
Hvis du venter gjester i julen, er det fint å ha en plan på hvordan bordet skal dekkes.
Et fint pyntet bord er med på å sette stemningen, – og denne sesongen går vi gjerne mer all in enn vi vanligvis gjør.
Vi har spurt to interiøreksperter om deres beste tips til borddekkingen i julen.
For interiørarkitekt, designer og stylist Tone Kroken er det viktig å starte tidlig med pyntingen. Da slipper man å stresse, og kan gjøre det til en gøy ting sammen med sine kjære.
– Vi begynner alltid å pynte bordet når kjelen med pinnekjøtt settes på plata – da har vi god tid og kan pynte i fred og ro, forteller Tone Kroken til Melk & Honning.
Denne sesongen har Kroken spesielt troen på to trender når det kommer til borddekking.
– Grønt og organisk vil absolutt gå igjen den kommende tiden, forteller hun.
– Vi vil se grønne detaljer fra både furu og gran, i form av både kvister og grener.
Kroken meddeler at også girlander er en trend vi ser mye av nå. Hun tipser om å tenke litt nytt, og at girlander kan brukes på bordet, på veggen, over døra eller på stolene.
Når det kommer til Krokens bordpynt i juletiden, har hun allerede en god plan.
– Det er så vakkert med hvitt på julaften, og da dekker jeg bordet med hvit duk og hvite tøyservietter, forteller Kroken.
Videre sier hun at stearinlys og kubbelys alltid er å finne på bordet hennes. De blir plassert tilfeldig omkring for å gi en varm og avslappet stemning.
– I tillegg til arvet sølvtøy, pleier jeg å kombinere nye glass med vintage champagne- og akevittglass.
Kroken er glad i å mikse både sølv, stål og messing. Det gir et glamorøst preg til festbordet.
– Jeg liker også å strø generøst med marshmallows på bordet – så kan vi kose oss litt mens vi venter på neste rett.
Avslutningsvis forteller Kroken at det kan være lurt å unngå for høy pynt midt på bordet.
– Jeg dekker alltid på med lave objekter i midten og det høye på sidene. Da kan alle se hverandre, og den gode stemningen får komme, avslutter hun
– Bestem deg for farger og tema på forhånd, da blir det enklere å sette i gang med stylingen, forteller Maren Baxter til Melk & Honning.
På instagramkontoen sin deler hun daglig interiørtips med sine følgere.
– Endelig tør vi å bruke rødt igjen, og gjerne en dyp rød. Dette skaper ekstra julestemning.
– Vi vil også se mye til den moderne rustikke stilen denne sesongen, med sine naturlige toner av både sort, hvitt og beige. Vintergrønt som detaljer vil også være stort, forteller hun.
I tillegg har Baxter troen på at sløyer er et dekorelement vi vil se mye av den kommende sesongen. Disse trendene vil i år sette preg på hennes festbord.
– I år kommer jeg til å bruke fargene rødt, hvitt, grønt og gull. På midten av bordet blir det en blomsteroppsats av amaryllis, vintergrønt og andre røde detaljer.
Det finnes mye fint man kan gjøre med borddekking, og Baxter har et godt tips om man ikke klarer å bestemme seg for hvilken retning man vil gå.
– Gå for en stil som du selv liker! Det skinner gjennom i stylingen, og du har det kjekt, meddeler hun.
Baxter anbefaler å finne rimelige skatter brukt. Selv er hun glad i å kombinere både gammelt og nytt for å skape et unikt og spennende uttrykk.
Til slutt har Baxter et råd som kan være lurt å huske på før middagsselskapet.
– Gjerne kjør på med pynt på bordet, og heller ha maten på et sidebord eller kjøkkenbenken, slik at en kan forsyne seg eller bli servert. Da kan man se på et vakkert bord gjennom hele kvelden, avslutter hun.
Les også: 13 julegaver som er litt bedre for planeten