Hopp til hovedinnhold Hopp til Søk Hopp til Sidebar

Interiørekspertenes beste tips til borddekking i julen

– Perfekt blir fort kjedelig, så senk skuldrene og omfavn det som egentlig betyr noe.

Julen er uten tvil den tiden på året hvor vi styrer mest i hjemmet – med julepynt, juletre og ikke minst borddekking. Kalenderen er gjerne fylt med litt flere middagsselskaper i desember, og man vil jo gjerne at bordet skal se fint ut når man venter gjester.

Men det er ikke alltid like lett å vite hvordan man vil ha det når man står der med flere typer servise, servietter og diverse bordpynt.

Vi har derfor spurt to eksperter på området om deres beste tips og om det er noen spesielle tendenser vi ser denne sesongen.

– Selv er jeg ikke så opptatt av trender, men jeg tenker at et personlig uttrykk på julebordet er noe vi vil se mer og mer av, sier Ann Christin Johnsen til Melk & Honning.

Hun deler daglig interiørinspirasjon på sin Instagram-konto @anncjohnsen.

– Naturmaterialer er så fint, så bruk naturen for det den er. Egenlagde girlandere og kranser er vakkert på et julebord og pynter veldig opp, fortsetter Johnsen.

Ann Christin Johnsen. Foto: Marthe Amundsen

Det viktigste for Johnsen når hun dekker bord er stemningen og lunheten.

– Jeg synes et lyst og lett bord er like fint som et mørkt og dempet bord. Men én ting som alltid går igjen hos meg er som sagt bruken av naturmaterialer, sier hun.

Johnsen forteller at det kan være gran, furu, kongler og mose i kombinasjon med en linduk, linservietter og masse lys i ulike varianter.

– Kubbelys, telys, kirkelys, og lange kronelys skaper et godt utgangspunkt. 

Interiørekspertenes beste tips til borddekking i julen
Ann Christin Johnsen liker å bruke naturmaterialer når hun dekker bordet i julen. Foto: Ann Christin Johnsen

Når det kommer til servise og glass bruker Johnsen både nytt, gammelt, noe hun har arvet og noe som er kjøpt brukt.

– Små likørglass kan brukes som lysestaker til telys og gir en vakker stemning, sier hun.

Johnsen forteller videre at hun alltid lager enten oppsatser av juleblomster, girlandere eller små og mellomstore kranser.

– En fin blomst å bruke er grener av orkidé, for de holder seg lenge. Så pleier jeg å kjøpe små plastikkvaser med gummikork som det er et lite hull i, som du kan kjøpe i blomsterbutikken. Veldig dekorativt og fint, sier hun.

– Har man et polaroidkamera er det fint å ta bilde av gjestene og bruke de som bordkort. Ellers så liker jeg å pynte med krystaller og andre unike ting som betyr noe for meg.

Interiørekspertenes beste tips til borddekking i julen
Ann Christin Johnsen liker å pynte bordet med krystaller og andre gjenstander som betyr noe for henne. Foto: Ann Christin Johnsen

Mange kan nok tenke at farger som rødt og grønt bør være en del av borddekkingen, men kan man gå for mer utradisjonelle valg også?

– Jeg tenker at alt er lov. Jeg synes et rødt og grønt tema kan være helt nydelig, men da mer mot det rustikke, sarte, nedpå og nostalgiske, sier Johnsen.

– Men de utradisjonelle fargene kan man helt klart gå for også hvis man ønsker det.

Avslutningsvis tipser Johnsen om å leke seg med borddekkingen ved å blande materialer og stiler.

– For meg er duft en viktig del av julen, med lukt av både deilig mat, men også gode duftlys. Diptyque sitt duftlys Etincelles er en favoritt, forteller hun.

Johnsen påpeker også at smellbongbonger kan være gøy rundt bordet, og ikke minst lage skikkelig stemning.

– La gjestene ha øyekontakt med hverandre, så tenk på hvor du plasserer høye blomsterbuketter og lysestaker, avslutter hun.

Interiørekspertenes beste tips til borddekking i julen
Ann Christin Johnsen tipser om å tenke over hvor du plasserer blomster og lysestaker, slik at gjestene kan ha øyekontakt. Foto: Ann Christin Johnsen

– Figurative og skulpturelle serviser, vaser og serviettringer har fått en ny vår.

Det sier fotograf, stylist og interiørkonsulent Camilla Andersen, som står bak Instagram-kontoen @seashells.and.chandeliers, til Melk & Honning.

– Dette er fargesterke elementer med mye karakter og tydelige blikkfang. Gjerne kombinert med mønstrede duker i dype farger og blokkprint, legger hun til.

Andersen forteller at vi fortsatt trekkes mot noen tydelige sjangere som gjerne gjenspeiler hjemmet forøvrig, enten det er minimalistisk, skandinavisk, poppy discostemning eller mer tradisjonelt og klassisk.

– Selv sverger jeg til de gamle servisene mine, og dekker for det meste med antikviteter som jeg har et forhold til, sier hun.

Camilla Andersen. Foto: Privat

– Jeg er veldig glad i å bringe naturen inn, uavhengig av sesong.

– Og til jul er det gjerne masse grønt som gjelder. Einebærgrener, helleborus, kongler og fine stearinlys i ulike høyder, sier Andersen.

Hun forteller at det som regel er gammelt servise, krystallglass og crispy lintekstiler som er utgangspunktet for borddekkingen hjemme hos de.

– Kort fortalt bruker jeg det vi har i skapene, og juler det heller til med tilbehøret og slår gjerne et slag for at fine borddekkinger ikke er forbeholdt middagen.

– I forbindelse med de store merkedagene synes jeg det er gøy å dra på litt ekstra, nettopp for å markere at det er noe spesielt med disse dagene. Det kan gjerne ose av høytid, uten å være stivt!

Ifølge Andersen bør man dekke bordet akkurat slik man ønsker, helt uavhengig av anledning og høytid.

– Jeg liker å se på bordet som et blankt lerret, der dekketøy er malekoster og fargestifter. Alt er lov, så lek og kos deg med borddekkingen, enten du foretrekker rene linjer uten for mye dilldall eller synes det er gøy å gå all in med fargefest og humoristiske innslag, sier hun.

Interiørekspertenes beste tips til borddekking i julen
Camilla forteller at hun liker å se på bordet som et blankt lerret. Foto: Camilla Andersen

– Jeg har sagt det før, men drister meg likevel til å gjenta dette, særlig fordi jula på mange måter er kontrastenes høytid, der vi bombarderes med illusjonen av at alle bader i overflod, duften av lussekatter og guds fred i stua, sier Andersen.

Hun påpeker at borddekking med det lille ekstra først og fremst handler om å skape en fin atmosfære og opplevelse for gjestene.

– Perfekt blir fort kjedelig, så senk skuldrene og omfavn det som egentlig betyr noe. Ingen vil huske om duken var strøket, men alle husker den gode stemningen. Med ønsker om en god nok jul!

Les også: Dette spås å gjøre comeback i 2023: – Tror vi kommer til å omfavne det