– Ja, det er blitt mer innafor å ta lol’ete tatoveringer!

Nå vil alle ha morsomme små tatoveringer utført av en venn.

Tatoveringer har gjennomgått en skikkelig klassereise. På 1800-tallet prydet det utelukkende sjuskete sjømenns overarmer i form av anker og navn på gamle kjærlighetsflammer. I dag er det et forventet syn hos annenhver kjendis, enten det er en rikmannsdatter, fotballstjerne eller hip hop-milliardær. Mens folk på 1950-tallet lot seg inspirere av det nautiske opphavet og kjørte på med tatoveringer av svære skuter og pin-up-modeller, kom mye av inspirasjonen på 1990-tallet fra asiatisk symbolikk og det kinesiske skriftspråk.

Gjennom serier som Miami og LA Ink, som ble sendt mellom 2005 og 2011, fikk alle plutselig et innblikk i en verden som for mange tidligere hadde føltes mystisk. Resultatet var at tatoveringer i enda større grad ble ufarliggjort.

Når vi nå skriver 2017 har man begynt å se to nye, klare tendenser; at folk i større og større grad kjøper eget tatoveringsutstyr for å tegne blekk på venner og bekjente, og at bittesmå tatoveringer er blitt supertrendy – og da spesielt av det humoristiske slaget. Man ser det på alle fra Kendall Jenner som har tatovert «meow» på innerleppa si, Demi Lovato som har tatovert en smiley på lillefingeren, til Hillary Duff som har et lite tegneserie-spøkelse med skriften «Ride or die» under.

I Norge ser man det overalt på Instagram; hos Instagram-kjendiser som Anders Gran, kunster @MA$ERATI, og Illustratør Esra Røyse, hos skate-crewet @herotic_Oslo der flere har tatovert delfiner på hverandre og én i gjengen har en magisk taco midt på brystet, kunstneren og modellen Alexander @lexuskrrrt som blant annet har en tatovering som sier «Kendall > Kylie», og youtuberen @malin.nesvoll – tidligere MakeupMalin – som nylig tok en hai som ser ut som en barnetegning.

Kjøkkentatoveringer

Mange av disse driver selv med eller har tatovert seg hos DIY-studioer. For som sagt er det blitt en oppadgående trend at folk kjøper eget utstyr. En av nykommerne når det gjelder nettopp dette er dama som står bak Instagramkontoen @kjokkentatoveringer. Fordi det egentlig ikke er lovlig å tatovere folk privat, vil hun ikke avsløre så mye om seg selv.

– Jeg er en jente i tyveårene fra Oslo som studerer kunsthistorie og jobber som selvstendig næringsdrivende. Veien fra kunst, estetikk og historie til tatoveringer er ikke så lang, forteller hun til Melk & Honning.

Grunnen til at hun startet sitt eget hjemmestudio var en oppfordring fra en nær venn.

– Hun sa, jeg er en fattig Westerdalsstudent og du er flink til å tegne. Kan du ikke bare kjøpe deg tatoveringsmaskin snart da? Og da må man jo bare gjøre det?! Tatovering er dessuten en O.G. form for kunst i en zeitgeist der kunst er autonom og frigjort fra oppdragsgivere, men knyttet tett opp til marked. Se bare på de store; Damien Hirst eller Jeff Koons. Tatovering er det omvendte. Det er til personlig nytte eller brukskunst.

Hun mener at mye av grunnen til at folk velger hjemmelagde tatoveringer, er at de har mer sjel.

– Og du slipper å forholde deg til stiler eller trender kunden ønsker, men står i en større fristilling til å kunne utøve en egen stil fordi du ikke er avhengig av tatovering som kilde til inntekt.

@herotic_Oslo – @kjokkentatoveringer – @masaratimasaratimasarati – @veronicmike

Den nybakte tatovøren er helt enig i at folk har blitt mer avslappet i forhold til det at en tatovering skal måtte bety så mye – og at humor er inn.

– Ja, det har blitt mer innafor å ta «lol’ete» tatoveringer! Selv liker jeg best de tatoveringene med minst betydning, men som jeg setter pris på på grunn av estetikk eller humor, og det tror jeg gjelder mange andre også. Av tatoveringer i denne kategorien tatoverte jeg «Hater gutter, elsker dranks» på Runa Fjellanger for et par uker siden.

– Og jeg har tatovert en livmor og eggstokker på en fyr, for han var lei av å bli utestengt fra samtaler om mensen og dameproblematikk av kjæresten fordi han ikke hadde eggstokker. Nå har han det!

Nå koker DM’en på Instagram.

– Men jeg tatoverer nesten utelukkende min egen omgangskrets eller venner av venner. Jeg gjør kun enkle kjøkkentatoveringer, som jeg kaller det. Som oftest er det tatoverte folk som spør, og de vil ha ting jeg allerede har tegnet, eller noe i samme gate som de har sett meg tegne eller tatovere tidligere. Hvis de derimot ikke har tatoveringer fra før av, eller etterspør noe spesifikt ber jeg de oppsøke et profesjonelt studio.

Selv kommer hun aldri til å profesjonalisere seg.

– Åh nei. Den dagen tatoveringene mine slutter å se ut som kjøkkentatoveringer slutter jeg!

– Hjemmetatovører, som vi kaller dem, er som oftest en stor skam for oss tatovører.

På starten av 90-tallet ble det aller første godkjente tatoveringsstudioet åpnet. Siden den gang har man hatt strenge bestemmelser når det gjelder alt fra lokalet tatoveringen skal foregå i, til hygiene og produkter som blir brukt. Hos Timeless Tattoo i Pilestredet i Oslo har de liten respekt for folk som velger å tatovere hjemmefra.

– Dette har vært et problem i mange år. Et studio er et næringsbygg, og skal være godkjent av kommunelegen. Det er en del ting man må forholde seg til når det kommer til å tatovere, for eksempel hvilke type blekk som er lovlige å bruke i Norge, forteller daglig leder Morten Skau Næss til Melk & Honning.

Morten Schau Næss

Han mener at mange av de som velger å starte med denne typen virksomhet er folk som ikke klarer å få seg lærlingplass.

– Hjemmetatovører, som vi kaller dem, er som oftest en stor skam for oss tatovører. Vi har ukentlig kunder som kommer innom for å få sine hjemmetatoveringer fikset av en profesjonell artist. I bunn og grunn er denne typen tatovering ulovlig, og man kan bøtelegges for det om det skulle rapporteres. Det kan virke morsomt iblant å kunne tatovere vennene sine, og å spontant lage fyllatatoveringer, eller «bff tattoos» om vil spare seg for tusenlappen, men det er mange sykdommer som kan komme fra dette. Det handler ikke bare om å ha på seg hansker, og å putte plast på bordet. Hepatitt A, B og C er seriøse sykdommer, og blodforgiftning og infeksjoner er ikke noe å leke med.

Når det kommer til hva han tror den neste trenden innenfor tatoveringer blir, mener han det er vanskelig å si ettersom det forandrer seg så raskt.

– Jeg tenker at det viktigste man kan gjøre om man har en «trendtatovering» er å bære den med stolthet, selv når den ikke er trendy lengre. Tenk heller at det er en fin ting at så mange liker eller likte det samme som deg. Det er mange der ute som går med trampstamps og tacky tatoveringer, som bærer det med den stoltheten.

Og som et siste mantra til de som skulle vurdere hjemmetatoveringer?

– Vi pleier å si «Good tattoos ain’t cheap, cheap tattoos ain’t good».

Les også: Oslo surfer på en bølge av DIY og kunst-merch